Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Wanneer is een alm écht een alm?

Bijgewerkt op 15.05.2018 in Cultuur

Junsalm

Een gezellige hut, een schitterend uitzicht en frisse berglucht, voor de gasten overheerlijke lekkernijen, voor de koeien de beste voederkruiden op de weides. Almen vallen in Tirol niet weg te denken. Maar wat is een alm nu precies?

Nog twee bochten het bospad omhoog, het bos wordt wat lichter en plotseling kijken we uit op een fantastisch panorama: midden in een groot weiland staat een authentieke hut met op de achtergrond hoge bergen. Een paradijselijke plek voor een uitgebreide pauze. Gelukkig zijn de meeste Tiroolse almen beheerd en bieden een eenvoudig restaurant of een gelegenheid om drankjes te kopen. Bovendien zijn ze ideale bestemmingen tijdens een gezellige Almwandeling. Echter betekent dit nog lang niet dat je het inderdaad met een echte alm te maken hebt.

Veeleer hangt het van de dieren af, die op de alm weiden. Het vee moet de hele zomer tenminste 60 dagen aaneen op de alm blijven, willen hun bezitters in aanmerking komen vor de zogenaamde alphoudingspremie. Er moet sprake zijn van agrarisch vee, een kinderboerderij telt niet mee.

Dienovereenkomstig zijn er koe- en runderalmen, kalverenalmen, schapenalmen, paardenalmen of gemengde almen.

De melkkoealmen zijn wederom onderverdeeld in melkalmen en „Sennalmen“. Op de melkalmen worden de koeien gemolken en hun melk wordt naar een zuivelverwerker in het dal getransporteerd. Op Sennalmen wordt de melk ter plekke tot boter en kaas verwerkt. Dit werk, dat heel nauw luistert en veel ervaring vergt zodat hoogwaardige producten onstaan, wordt door de Senner of de Sennerin gedaan. De herders moeten op hun beurt het vee hoeden. Meestal werken herders en Senners ook als melkers, aangezien er vaak weinig personeel op de almen is. Zonder de hulp van vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen met „Schwenden“ (de almweides vrij maken van struiken en stenen), zouden tal van almen niet kunnen bestaan.

Meer dan 2.000 beheerde almen in Tirol

De almen verschillen onderling ook met betrekking tot hun organisatiestructuren. Tal van beheerde almen in Tirol zijn in privébezit, echter behoort het merendeel tot gemeenschaps- of coöperatiealmen. In dit geval is de almvlakte eigendom van meerdere eigenaars, in het geval van een gemeentealm is de alm in het bezit van een gemeente. De boeren die hun vee de alm op drijven betalen het zgn. „Alpungsgeld“ – geld om hun vee te laten hoeden en melken – en hebben een aantal voordelen, wanneer hun dieren de zomer op de alm doorbrengen: de voederweides in het dal worden ontzien, de boeren hoeven tijdens het almseizoen niet bij te voeren en door de beweging in de vrije natuur en de goede voeding blijven de dieren gezond en fit. Ter vergelijking: op de weides in het dal groeien gemiddeld zeven, op goede almweides 60 à 70 verschillende kruiden per vierkante meter!

De Falbesoner Ochsenalm in het Stubaital is een van 2.000 beheerde almen:

Tips voor almwandelingen vinden julllie hier: www.tirol.at

Laatste artikel van Irene Prugger
Alle artikelen van Irene Prugger
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.