Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De Tiroler boerenmarkt: lekker, authentiek en gezellig!

Bijgewerkt op 11.04.2018 in Eten & drinken
Geen vakantie zonder te proeven van de lokale lekkernijen. In een gezellige dorfstube, een knusse berghut, óf op de lokale boerenmarkt. Authentieker en verser dan zo’n markt kan haast niet. Vijf redenen om bij je volgende bezoek aan Tirol eens naar de boerenmarkt te gaan.

1. Wat je koopt, is vers
Spruitjes die eergisteren geoogst werden, brood dat vannacht gebakken werd, kaas die de tijd kreeg om langzaam te rijpen en smaak te vergaren: na een bezoekje aan de wekelijkse boerenmarkt op de Sparkassenplatz in Innsbruck mag één ding duidelijk zijn: er worden hier misschien niet véél waren verkocht, maar wat er ligt is vers én goed. “Je vindt hier enkel Tiroler producten, geen industriewaren”, vertelt Martha Fahringer uit Rettenschöss, die melk, kazen en kruidenthee aanprijst. “Onze bergkaas is gemaakt van biomelk, en hij is langzaam gerijpt, niet snel-snel zoals die in de supermarkt.” Of je dat verschil proeft? Wees maar zeker van wel.

2. Buy local = goed voor het milieu
Imker Jacqueline Eberharter komt uit Strass im Zillertal, groentenboerin Verena Ölhafen uit Arzl in het Pitztal, Martha Fahringer verkoopt kazen uit Rettenschöss (bij Kufstein)… Kortom: alle standhouders op de Sparkassenplatz komen uit naburige valleien, en dat geldt bij uitbreiding voor álle boerenmarkten in Tirol. Wat ze verkopen, is geen halve keer de wereld rondgereisd. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu!
“Onze honing komt voornamelijk uit het Zillertal”, vertelt Jacqueline Eberharter van achter haar kraam met tientallen potjes ‘vloeibaar goud’. “We hebben ongeveer 600 bijenfamilies verdeeld over 50 verschillende plaatsen. Ons aanbod varieert elk jaar, afhankelijk van wat de natuur de bijen te bieden heeft.” Heel wat anders dus dan de doorsneehoning uit de supermarkt, die vaak ingevoerd wordt uit Zuid-Amerika. “Die honing bevat amper nog goede voedingsstoffen. Hij is dood”, aldus Jacqueline.

3. Rechtstreeks van de producent
Geen handelaars op de Tiroler boerenmarkten, enkel de producenten zelf. Daardoor weet je van waar je product komt en wie het gemaakt heeft. Het lijkt me een heel goed teken dat de meeste marktkramers op de Sparkassenplatz al meer dan twintig jaar hun waren hier aanbieden, voornamelijk aan locals – jong en oud.
En nadat de boeren hun kraampje opgeruimd hebben, gaan ze gewoon weer het veld op of de stal in. “Ik heb vanmorgen vroeg mijn koeien gemolken, en als ik zo meteen weer naar huis rijd, in Fulpmes in het Stubaital, dan ga ik dat opnieuw doen”, vertelt Christoph Ranalter, die o.a. varkensgebraad, kaminwurzen, eitjes en ovenvers brood (zijn bestseller!) in de aanbieding heeft. Samen met zijn vrouw en zoon zorgt hij voor 18 koeien en evenveel paarden. Jaarlijks slachten ze bovendien een vijftigtal varkens, die verwerkt worden tot overheerlijk speck.

4. De Oostenrijkse Gemütlichkeit
Pastinaak, spruitjes, wortelen, veldsla, appelen, zuurkool… De groenten en fruit van Verena Ölhafen uit Arzl zien er niet alleen smakelijk uit, je krijgt er van de charmante boerin herself ook nog eens bewaartips en receptjes bij. “Heb je al eens geprobeerd om spruitjes samen met wat wortelen te laten karamelliseren in de oven? Héél lekker”, tipt ze. “Ah mevrouw, u wil wortelen? Voor de soep of om te stoven?” Verena heeft voor alle klanten een tip, recept of luisterend oor. Die persoonlijke touch, de kans om eens te proeven, receptjes bij de vleet: ook dát is de Tiroler boerenmarkt.

5. Het is gezellig en authentiek
Toegegeven, de meeste boerenmarkten zijn best klein, soms moet je het doen met een standje of vijf. Maar zoals gezegd: de leuze ‘kwaliteit boven kwantiteit’ gaat hier helemaal op. En zodra je de smakelijke mix ziet van bergkaas, vers gebakken brood, stukjes speck of forel, dan komt het water je gegarandeerd in de mond. Op sommige markten, zoals die van St. Johann in Tirol, komen de locals op vrijdag aperitieven en bijpraten voor ze aan hun weekend beginnen. Gezelligheid gegarandeerd!

 

Mijn tip? Zoek de boerenmarkt in jouw dorp en stel zélf je Brettljause samen. Niets wat beter smaakt na een dag skiën of wandelen dan zo’n plankje met wat kaas, speck en vers brood erbij. Mahlzeit!

Praktisch
De boerenmarkt op de Sparkassenplatz in Innsbruck vindt elke vrijdag plaats van 9 tot 14 uur.
Een overzicht van de vele boerenmarkten in Tirol? Dat vind je hier.

 

Over Julie Valle

Julie is een echte ‘lover of life’. Ze werkt als journaliste, is yogadocent en houdt van snowboarden, wakeboarden, fietsen en supyoga – allemaal activiteiten die in Tirol veel leuker zijn dan in thuisland België. Heeft op reis altijd water, sneeuw of natuur nodig. De bergen zijn haar favoriete fitnesszaal. Droomt ervan te verhuizen naar Innsbruck.

Deze blog is door een gastauteur geschreven. Meer informatie over de auteur lees je in de blog.

Laatste artikel van Gastauteur
Ort: Serfaus
Bijgewerkt op 29.01.2024 in Familie
Op skivakantie met de kinderen – alles wat je moet weten
8 min. leestijd
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
Bijgewerkt op 31.07.2023 in Familie
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 16.12.2020 in Eten & drinken
Smakelijk eten: soepjes uit Tirol
6 min. leestijd
Jodeln-header-1440×772
Bijgewerkt op 21.08.2020 in Andere
Ho – La – Di – He jodelen maakt ons blij!
7 min. leestijd
ski jump-absam-blanchard-3512
Bijgewerkt op 14.02.2018 in Sport
Vliegen zonder vleugels
10 min. leestijd
Alle artikelen van Gastauteur
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.