Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Tiroolse Kiachl – Stap-voor-stap recept

01.12.2023 in Eten & drinken, Foto's: Kathrin Koschitzki

Als klein meisje was mijn papa de man die ongeveer alles kon! Eén van die bijzondere dingen, die hij heel erg goed kon, was Kiachl, een heel traditioneel Tirools gerecht, bakken. Die geur van gebakken Kiachln en dampende zuurkool, de hele familie rondom de keukentafel – dat zijn voor mij bijzondere herinneringen. En toen was ik oud genoeg om zelf te leren hoe je deze lekkernij maakt. Van wie kan ik beter leren dan van de meester zelf? En ik blijf erbij: wie niet met liefde kookt, bereid alleen maar voor. En dat zou nefast zijn voor deze lekkere Kiachls.

 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Bereidingstijd: 45 min

Aantal porties: 14 porties (ca. 28 stuks)

 

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • ca. 700 ml lauwwarme melk
  • 2 pakjes droge gist
  • 3 eieren
  • 65 gr boter
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje suiker
  • Boter om te bakken of als alternatief zonnebloemolie

Bereiding

Meng de gist, het zout en de suiker met de bloem tot een homogeen deeg. Klop de eieren in een extra mengkom tot een luchtige massa. Spatel het eimengsel voorzichtig door de bloem. Smelt intussen in een aparte pot de boter en voeg de boter toe aan het ei- en bloemmengsel. Voeg ook voorzichtig de lauwwarme melk toe en vermeng alles. Kneed nu het deeg met een deeghaak op de hoogste stand gedurende 5 minuten. Zie je luchtblaasjes ontstaan in het deeg, dan is het deeg klaar.

Bestuif het deeg met wat bloem, zodat het later niet aan de onderkant van het deksel blijft plakken als het "gerezen" is. Sluit de mengkom goed af met een passend deksel en plaats de kom in een warmwaterbad. Als het deksel vanzelf opengaat, sluit je het opnieuw. Herhaal dit twee keer. Bij de derde “plof” is het gistdeeg voldoende gerezen.

Strooi veel bloem op het keukenvlak, kneed het deeg kort maar krachtig met jouw handen en snijd het deeg vervolgens in stukken die de grootte hebben van jouw handpalm. Trek de Kiachl iets uit elkaar met je handen maar let er wel op, dat je geen gat in het midden trekt. Verwarm de boter of de olie niet te heet en bak dan de ene Kiachl na de andere. Klaar zijn de Kiachls! Ze smaken overheerlijk met cranberries en zuurkool of gewoon met een grote portie poedersuiker.

Meng de gist, het zout en de suiker met de bloem tot een homogeen deeg.Meng de gist, het zout en de suiker met de bloem tot een homogeen deeg.

Klop de eieren in een extra mengkom tot een luchtige massa.Klop de eieren in een extra mengkom tot een luchtige massa.

Spatel het eimengsel voorzichtig door de bloem.Spatel het eimengsel voorzichtig door de bloem.

Smelt intussen in een aparte pot de boter en voeg de boter toe aan het ei- en bloemmengsel.Smelt intussen in een aparte pot de boter en voeg de boter toe aan het ei- en bloemmengsel.

Voeg ook voorzichtig de lauwwarme melk toe en vermeng alles.Voeg ook voorzichtig de lauwwarme melk toe en vermeng alles.

Kneed nu het deeg met een deeghaak op de hoogste stand gedurende 5 minuten. Zie je luchtblaasjes ontstaan in het deeg, dan is het deeg klaar.Kneed nu het deeg met een deeghaak op de hoogste stand gedurende 5 minuten. Zie je luchtblaasjes ontstaan in het deeg, dan is het deeg klaar.

Het deeg lang genoeg laten rijzen.Het deeg lang genoeg laten rijzen.

Het deeg met veel bloem kneden en in grote stukken snijden.Het deeg met veel bloem kneden en in grote stukken snijden.

Trek de Kiachl iets uit elkaar met je handen zonder geen gat in het midden te trekken.Trek de Kiachl iets uit elkaar met je handen zonder geen gat in het midden te trekken.

Verwarm de boter of de olie niet te heet en bak dan de Kiachls.Verwarm de boter of de olie niet te heet en bak dan de Kiachls.

Klaar zijn de Kiachls! Ze smaken overheerlijk met cranberries en zuurkool of gewoon met een grote portie poedersuiker.Klaar zijn de Kiachls! Ze smaken overheerlijk met cranberries en zuurkool of gewoon met een grote portie poedersuiker.

Ze is veel op pad (natuurlijk met haar gezin, wat dachten jullie :) ) en doet graag verslag over leuke evenementen en uitstapjes voor gezinnen.

Laatste artikel van Christina
presse-jungbrunn-spa-panorama lichtbadewanne, © Hotel Jungbrunn
Bijgewerkt op 30.10.2023 in Attracties
Badderen met uitzicht op de bergen van Tirol
4 min. leestijd
"Mensen hebben tijd nodig om tot zichzelf te komen en in zich te keren." (Albert Einstein), © Tirol Werbung / Roman Haindl
Bijgewerkt op 18.09.2023 in Attracties
Luxe voor een dag. Een dagje in een spahotel in Tirol
5 min. leestijd
Hohen Fürleg, Karwendel
Bijgewerkt op 17.04.2023 in Andere
15 tekenen dat je verlangt naar Tirol
2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13.02.2023 in Andere
5 Tiroolse mannentypen waar vrouwen als een blok voor vallen
6 min. leestijd
Twee geliefden verenigd voor de eeuwigheid!  Foto: Tirol Werbung
Bijgewerkt op 01.03.2021 in Cultuur
Snuisteren in een koffer vol Tiroolse sagen
5 min. leestijd
00-zillertalerkrapfen
Bijgewerkt op 11.10.2016 in Eten & drinken
Zillertaler Krapfen- stap voor stap zelf maken
2 min. leestijd
Alle artikelen van Christina
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.