Toen ik klein was, waren er een paar gerechten die alleen mijn vader maakte. Aangezien hij daar haast nooit tijd voor had, was het dus groot feest als het weer eens zover was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij mijn vaders Zillertaler Krapfen mijn riem vaak een paar gaatjes losser moest doen. Van deze overheerlijke Krapfen kon ik gewoon niet genoeg krijgen!Ik heb mijn vader onlangs gevraagd of hij mij eens wilde laten zien hoe hij deze Krapfen maakt. En alhoewel hij al in geen jaren meer Zillertaler Krapfen gemaakt had, was hij meteen heel enthousiast.
We spreken af in de keuken van mijn ouderlijk huis. Ik moet glimlachen. Na zoveel jaar ben ik niet vergeten waar het keukengrei staat. We bereiden de ingrediënten voor. De stereo radio-cassette recorder, die nog steeds op dezelfde plek staat, speelt de liedjes van toen. Het lijkt wel of de zender Radio Tirol zijn programma sinds de jaren tachtig niet meer veranderd heeft. Onder het melancholiek genot van „Self Control“ en „I am from Austria“ beginnen we aan ons gerecht. Het is een heerlijk gevoel van kindheid, net als toen. Of nee, niet helemaal. Twee dingen zijn nu anders: Mijn vader krijgt nu een assistente, namelijk mij. En mijn broek heeft geen riem. Maar hij is gelukkig wel stretch.
Ingrediënten voor ca. 4 personen: Deeg: 1/2 kg roggebloem (De helft kan evt. vervangen worden door tarwebloem, dan worden de Krapfen lichter en zachter) 1 ei, ca. 1/4 l water, zout Vulling: 1/4 kg Bröseltopfen (droge kwark), 300 g Graukäse (kaas van zure melk), 4 grote gekookte aardappels, verse bieslook, zout Voor het bakken: Rijkelijk zonnebloemolie. De Krapfen kunnen ook in reuzel worden gebakken.
Vooral verse ingrediënten gebruiken.
De bloem op een werkplank strooien, ei met een beetje water mengen en bij de bloem doen.
Deeg stevig kneden, steeds weer een beetje water toevoegen.
Zodra het deeg soepel is, is het precies goed.
Een rol maken en kleine blokjes afsnijden.
De stukjes deeg heel dun uitrollen.
Bieslook fijn hakken.
Gekookte aardappels schillen en fijn stampen.
Aardappels met bieslook, kwark en verkruimelde Graukäse goed mengen. Steeds wat water toevoegen, de brij mag niet te stevig worden. Goed zouten.
Een beetje aardappel-kaasbrij op de stukjes deeg doen – niet te veel, want anders loopt de brij bij het bakken uit de Krapfen.
Deegkussentjes stevig dicht drukken, zodat ze bij het bakken niet opengaan. Met een deegwieltje krijg je een mooi gekartelde rand.
En zo voort, Krapfen voor Krapfen. Volhouden :-)
Krapfen in hete zonnebloemolie knapperig en goudgeel bakken. Of, zoals reeds opgemerkt, in reuzel bakken. Zo deed mijn oma dat altijd. Aldus mijn vader.
De Krapfen zijn ook deze keer weer goed gelukt. Goed zo, papa!
Oh ja, er is toch nog meer veranderd. De obligate selfie na gedane arbeid. Dat had je toen nog niet ;-)
Het eetgedrag van kleine kinderen baart volwassenen wel eens kopzorgen. Het lijkt wel of kinderen een heel andere kijk op eten hebben als hun ouders. Welke gerechten uit de Tiroolse keuken kinderen lekker vinden, zochten we uit voor jullie. Een tip: samen koken bewerkt wonderen. En is ook leuk!
Het beroemde Tiroolse gerecht Kaiserschmarren is geliefd bij velen. Bij veel Tirol-liefhebbers loopt het water al in de mond bij het horen van de naam van het gerecht, laat staan de geur. De meesten denken dat moeilijk is om het gerecht te maken, maar niets is minder waar. Lees snel hoe jij je eigen Kaiserschmarren kunt maken.Veel kookplezier!
We hebben vier ervaren chefs gevraagd om hun beste recepten met ons te delen. Tijdens de voorbereiding vertelden ze de verhalen die ze associëren met de ronde wonderen.
Kaspressknödel vind je eigenlijk in bijna elke berghut. Deze lekkere Knödel gemaakt uit brood en pittige kaas wordt veelal geserveerd in een hete bouillon en een portie bieslook erbovenop. Met dit recept tover je deze kostelijke-kruidige Tiroolse specialiteit op je eigen tafel. Maar let op, flink luchten is verplicht na het maken van de Kasspressknödel!
In de steden nippen veganisten maar al te graag aan hun cappuccino met opgeschuimde havermelk en kunnen ze kiezen tussen frambozen-banaan of zoetzure poke bowl. Maar hoe makkelijk is het om door de bergen te trekken, van berghut naar berghut,als je geen dierlijke producten eet?
Nergens anders leer je mensen zo snel en zo goed kennen als tijdens het koken. We gaan op een culinaire ontdekkingsreis en trekken door het Tiroolse Unterland tot aan het Ausserferner Gamsgebirge en kijken mensen waarvoor „culinair genot“ een groots thema is, over de schouder bij het bereiden van hun regionale specialiteiten. Zodra het in de keuken pruttelt en kookt, leer je veel over het land en zijn mensen.
De beste aardappel-recepten: aardappelsoep met pompoen, pruimen en rode wijn.
4 min. leestijd
Kun je ook tijdens de wintermaanden met hoofdzakelijk seizoensgebonden producten koken? Natuurlijk! Aardappelen, kun je de hele winter bewaren en je kunt er echt alles mee koken. Bovendien kun je ze ook goed combineren met andere seizoensgebonden levensmiddelen. Probeer het uit!