Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Zillertaler Krapfen- stap voor stap zelf maken

Bijgewerkt op 11.10.2016 in Eten & drinken, Foto's: Kathrin Koschitzki

00-zillertalerkrapfen

Toen ik klein was, waren er een paar gerechten die alleen mijn vader maakte. Aangezien hij daar haast nooit tijd voor had, was het dus groot feest als het weer eens zover was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij mijn vaders Zillertaler Krapfen mijn riem vaak een paar gaatjes losser moest doen. Van deze overheerlijke Krapfen kon ik gewoon niet genoeg krijgen!Ik heb mijn vader onlangs gevraagd of hij mij eens wilde laten zien hoe hij deze Krapfen maakt. En alhoewel hij al in geen jaren meer Zillertaler Krapfen gemaakt had, was hij meteen heel enthousiast.

We spreken af in de keuken van mijn ouderlijk huis. Ik moet glimlachen. Na zoveel jaar ben ik niet vergeten waar het keukengrei staat. We bereiden de ingrediënten voor. De stereo radio-cassette recorder, die nog steeds op dezelfde plek staat, speelt de liedjes van toen. Het lijkt wel of de zender Radio Tirol zijn programma sinds de jaren tachtig niet meer veranderd heeft. Onder het melancholiek genot van „Self Control“ en „I am from Austria“ beginnen we aan ons gerecht. Het is een heerlijk gevoel van kindheid, net als toen. Of nee, niet helemaal. Twee dingen zijn nu anders: Mijn vader krijgt nu een assistente, namelijk mij. En mijn broek heeft geen riem. Maar hij is gelukkig wel stretch.

Ingrediënten voor ca. 4 personen:
Deeg: 1/2 kg roggebloem (De helft kan evt. vervangen worden door tarwebloem, dan worden de Krapfen lichter en zachter) 1 ei, ca. 1/4 l water, zout
Vulling: 1/4 kg Bröseltopfen (droge kwark), 300 g Graukäse (kaas van zure melk), 4 grote gekookte aardappels, verse bieslook, zout
Voor het bakken: Rijkelijk zonnebloemolie. De Krapfen kunnen ook in reuzel worden gebakken.

Vooral verse ingrediënten gebruiken.Vooral verse ingrediënten gebruiken.

De bloem op een werkplank strooien, ei met een beetje water mengen en bij de bloem doen.De bloem op een werkplank strooien, ei met een beetje water mengen en bij de bloem doen.

Deeg stevig kneden, steeds weer een beetje water toevoegen.Deeg stevig kneden, steeds weer een beetje water toevoegen.

Zodra het deeg soepel is, is het precies goed.Zodra het deeg soepel is, is het precies goed.

Een rol maken en kleine blokjes afsnijden.Een rol maken en kleine blokjes afsnijden.

De stukjes deeg heel dun uitrollen.De stukjes deeg heel dun uitrollen.

Bieslook fijn hakken.Bieslook fijn hakken.

Gekookte aardappels schillen en fijn stampen.Gekookte aardappels schillen en fijn stampen.

Aardappels met bieslook, kwark en verkruimelde Graukäse goed mengen. Steeds wat water toevoegen, de brij mag niet te stevig worden. Goed zouten.Aardappels met bieslook, kwark en verkruimelde Graukäse goed mengen. Steeds wat water toevoegen, de brij mag niet te stevig worden. Goed zouten.

Een beetje aardappel-kaasbrij op de stukjes deeg doen – niet te veel, want anders loopt de brij bij het bakken uit de Krapfen.Een beetje aardappel-kaasbrij op de stukjes deeg doen – niet te veel, want anders loopt de brij bij het bakken uit de Krapfen.

Deegkussentjes stevig dicht drukken, zodat ze bij het bakken niet opengaan. Met een deegwieltje krijg je een mooi gekartelde rand.Deegkussentjes stevig dicht drukken, zodat ze bij het bakken niet opengaan. Met een deegwieltje krijg je een mooi gekartelde rand.

En zo voort, Krapfen voor Krapfen. Volhouden :-)En zo voort, Krapfen voor Krapfen. Volhouden :-)

Krapfen in hete zonnebloemolie knapperig en goudgeel bakken. Of, zoals reeds opgemerkt, in reuzel bakken. Zo deed mijn oma dat altijd. Aldus mijn vader.Krapfen in hete zonnebloemolie knapperig en goudgeel bakken. Of, zoals reeds opgemerkt, in reuzel bakken. Zo deed mijn oma dat altijd. Aldus mijn vader.

De Krapfen zijn ook deze keer weer goed gelukt. Goed zo, papa!De Krapfen zijn ook deze keer weer goed gelukt. Goed zo, papa!

 

Oh ja, er is toch nog meer veranderd. De obligate selfie na gedane arbeid. Dat had je toen nog niet ;-)Oh ja, er is toch nog meer veranderd. De obligate selfie na gedane arbeid. Dat had je toen nog niet ;-)

 

Overigens heeft mijn vader mij al eens eerder een recept verraden: Tiroler Kiachl. Zin om nog meer lekkere Tiroler gerechten te maken? Een overzicht vindt je hier: http://www.visittirol.nl/tiroolse-recepten.

Ze is veel op pad (natuurlijk met haar gezin, wat dachten jullie :) ) en doet graag verslag over leuke evenementen en uitstapjes voor gezinnen.

Laatste artikel van Christina
presse-jungbrunn-spa-panorama lichtbadewanne, © Hotel Jungbrunn
Bijgewerkt op 30.10.2023 in Attracties
Badderen met uitzicht op de bergen van Tirol
4 min. leestijd
"Mensen hebben tijd nodig om tot zichzelf te komen en in zich te keren." (Albert Einstein), © Tirol Werbung / Roman Haindl
Bijgewerkt op 18.09.2023 in Attracties
Luxe voor een dag. Een dagje in een spahotel in Tirol
5 min. leestijd
Hohen Fürleg, Karwendel
Bijgewerkt op 17.04.2023 in Andere
15 tekenen dat je verlangt naar Tirol
2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13.02.2023 in Andere
5 Tiroolse mannentypen waar vrouwen als een blok voor vallen
6 min. leestijd
Twee geliefden verenigd voor de eeuwigheid!  Foto: Tirol Werbung
Bijgewerkt op 01.03.2021 in Cultuur
Snuisteren in een koffer vol Tiroolse sagen
5 min. leestijd
Alle artikelen van Christina
2 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.