Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De 10 belangrijkste verkeersregels op de piste

Bijgewerkt op 16.01.2023 in Familie

Plaats: Sillian.
, © Hans HerbigPlaats: Sillian. © Hans Herbig

Sommige blauwe pistes doen niet onder voor een snelweg, rode pistes kunnen gevaarlijke kruispunten bevatten en op een zwarte piste zit een ongeluk in een klein hoekje. Op de berg vind je een heus wegennetwerk. En voor ieders veiligheid en plezier gelden in alle berglanden ter wereld tien piste(verkeers)regels. Ken jij ze allemaal?

Afbeelding: Nederlandse Ski Vereniging.
Afbeelding: Nederlandse Ski Vereniging.

1. Houd rekening met anderen

Een geslaagde wintersportvakantie is pas geslaagd met alle gezelligheid die er bij hoort. En dus ook met z’n allen het gebied verkennen, kletsen met je mede-liftgangers en lachen om alle rare capriolen, die we samen onverwachts uithalen. Houd hierbij rekening met anderen, met diegenen die misschien niet zien dat jij opeens rechtsaf wil buigen om ome Wim te laten schrikken. Kijk goed om je heen en voorkom dat jouw gezellige capriolen geen gevaar vormen voor andere pistegangers.

Plaats: Sillian.
, © Hans HerbigPlaats: Sillian. © Hans Herbig

2. Beheers je snelheid

Dat is in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan! Wat nou als je als beginner opeens een enorme vaart krijgt? Geen zorgen, de gevorderden om jou heen zullen hun route en snelheid aanpassen, maar vermijd afdalingen die wellicht nog net iets te moeilijk zijn om jouw eigen veiligheid en die van een ander te waarborgen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is op een blauwe piste je zelfvertrouwen naar een nieuwe level te skiën en net even wat sneller naar beneden te gaan, zorg er dan tegelijk voor dat je wanneer nodig een noodstop kan maken. Bovendien kunnen de sneeuwcondities en weersomstandigheden dermate veranderen dat je beter je skistijl wat aan kan passen. Zorg daarom ook altijd voor voldoende zicht op je route en voorgangers.

Plaats: Kaltenbach.
, © Josef MallaunPlaats: Kaltenbach. © Josef Mallaun

3. Kies een veilig spoor

Soms heb je het geluk helemaal alleen op de piste rond te dwalen, soms is het wat drukker. Best gezellig, maar wel wat lastiger. Het kan al gauw op een slalom lijken. Kies in dat geval een spoor waarbij je niemand stoort in zijn of haar afdaling. Als jij degene bent die sneller afdaalt dan je voorganger, probeer dan goed te anticiperen op zijn mogelijke route. Zo breng je je voorgaander niet onnodig en onverwachts in gevaar.

Plaats: Serfaus.
, © Josef MallaunPlaats: Serfaus. © Josef Mallaun

4. Oversteken en invoegen

Na een lekkere Apfelstrudel in één van de berghutjes aan de piste, ben je weer helemaal opgeknapt voor een lange afdaling. Je stapt op je ski’s, voelt dat je spieren weer even moeten opwarmen, je kunt direct met een goed gevoel de piste op glijden. Je lacht nog even als je achterom kijkt naar je skipartner en…PLOEF…daar lig je. Voor je het weet zitten je ski’s in de knoop met die van een onbekende afdaler. Vergeet dus niet om je heen te kijken – in alle richtingen – voordat je na een stop weer verder wil skiën of de piste over wil steken! En dat geldt uiteraard ook als je stopt om op je gezin te wachten, om een foto te nemen of gewoon even van het uitzicht te genieten.

Plaats: Ischgl.
, © Josef MallaunPlaats: Ischgl. © Josef Mallaun

5. Inhalen

Inhalen mag vanuit alle richtingen. Of je nou van links, rechts boven of onder komt, het belangrijkste is dat degene die je in wil halen zich niet hoeft in te houden of aan te passen. Neem de tijd om om je heen te kijken en haal in op een verantwoorde manier.

Plaats: Nauders.
, © Lisa HörtererPlaats: Nauders. © Lisa Hörterer

6. Sta niet zomaar stil

Naast het niet opeens weg skiën als je even stil gestaan hebt, is het kiezen van een plek om in de eerste plaats stil te staan ook van belang. Zo is het veiliger aan de zijkant van de piste op een overzichtelijk stuk en niet onderaan een glooiende helling waar de anderen je niet goed kunnen zien, te stoppen.  Op plekken als het snowpark, kids park, beginnerspistes, smalle stukken en op steile afdalingen is het verstandig helemaal niet te stoppen, mits helemaal aan de zijkant. Dan weet je zeker dat iedereen je met gemak kan passeren en in het vizier heeft.

Plaats: Serfaus.
, © Hans HerbigPlaats: Serfaus. © Hans Herbig

7. Loop langs de kant van de piste

Moet je om een welbepaalde reden te voet afdalen op de piste, of ben je aan het skitoeren, dan mag je alleen de zijkanten van de piste gebruiken. Daardoor komen wintersporters op de latten niet in de problemen door hun hogere snelheid.

8. Let op de borden

Het is te vergelijken met de verkeersregels: let op de borden. Zo kun je voorkomen dat je per ongeluk van een hoge klif afvalt, zonder intentie de zwarte piste af moet of met een enorme omweg weer terug naar het hotel skiet. Ze staan er om je de weg te wijzen en gevaren te benadrukken.

Plaats: Kühtai.
, © Klaus KranebitterPlaats: Kühtai. © Klaus Kranebitter

9. Verleen hulp bij ongelukken

Je hoeft geen uitgebreid E.H.B.O-diploma te hebben om iemand tijdens ene ongeluk te kunnen helpen. Vragen of alles in orde is en voorkomen dat er nog iemand bovenop skiet, is al heel erg zinvol. Of iemand nou zacht valt en z’n skistok tien meter hoger op de piste achterlaat of juist een flinke smakker maakt en wellicht opgehaald moet worden: schiet elkaar altijd te hulp. Weet je echt niet wat je moet doen? Dan roep je de hulp in van iemand anders.

Goed om te weten: de reddingdienst op de piste is overigens de plaatselijke liftonderneming. De reddingsdienst op de berg (buiten de piste) bereik je door 140 te bellen.

Plaats: Serfaus.
, © Hans HerbigPlaats: Serfaus. © Hans Herbig

10. Legitimatie verplicht

Iedereen moet zichzelf kunnen identificeren, zowel als getuige van een ongeluk, een verdwaalde zoon of dochter of jijzelf als je erop gewezen wordt één van de regels te overtreden.

Plaats: Neustift i.St.
, © Laurin MoserPlaats: Neustift i.St. © Laurin Moser

Ga dus goed voorbereid op wintersport, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Skihelm verplicht?

Kinderen zijn in Tirol niet verplicht om op de piste en tijdens het rodelen een skihelm te dragen. Maar raadzaam is het wel!  Kinderen, jongeren en volwassenen die geen eigen helm hebben, kunnen deze bij een skiverhuur of skischool huren. Ook voor volwassenen zou het dragen van een skihelm vanzelfsprekend moeten zijn, volgens het motto „Wie hersenen heeft, beschermt ze!

Zoekt non-stop het actieve, winterse leven op daar waar de sneeuw het beste is, de bergen het mooist en de dorpen het gezelligst: Tirol. En als de heimwee in de zomer toeslaat is de kleine 1000 kilometer naar het mooie Bundesland zo weer afgelegd.

Laatste artikel van Mirte
Skigebied Nauders
Bijgewerkt op 15.02.2016 in Sport
Top 5 wintercampings in Tirol
4 min. leestijd
solden 1
Bijgewerkt op 10.02.2016 in Sport
Vijf valleien en hun karakteristieken op een rij
6 min. leestijd
Alle artikelen van Mirte
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.