Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Professionele tips voor meer veiligheid tijdens je bergtocht

Bijgewerkt op 24.07.2017 in Sport

Muttekopfhütte

Nu in de bergen de laatste sneeuw wegsmelt, trekken de ‘berggeiten’ weer de hoogte in. Net op tijd voor het begin van het wandelseizoen, komt de Oostenrijkse alpenvereniging, ofwel Österreichischer Alpenverein (OeAV), met praktische aanbevelingen om veilig de bergen in te gaan.

Tip 1: gezond der bergen in
Tip 1: gezond der bergen in

Bergwandelen is duursport in combinatie met natuurbeleving en heeft een positief effect op lichaam en geest. Een goede lichamelijke conditie en een goede kennis van je eigen capaciteiten zijn hierbij een must. Tijdsdruk en een te hoog tempo werken niet in je voordeel!

Michael Larcher, hoofd van de bergsportafdeling van de alpenvereniging vertelt over de preventie van hart- en circulatiestoornissen: “Juist aan het begin van het seizoen overschat je jezelf nogal eens. Stel niet al te ambitieuze doelen en laat je lichaam geleidelijk aan de belasting van je spieren wennen. Hart- en circulatiestoornissen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle noodsituaties tijdens het wandelen!”.

Daarom geldt:

  • Probeer je conditie op peil te houden door regelmatig te sporten.
  • Voorkom ongewone en lange belastingen, met name op de eerste dag.
  • Begin langzaam en voorkom aan het begin van de wandeling te grote inspanningen.
  • Kies bij warm of benauwd weer een schaduwrijke en koele eindbestemming voor de wandeling.
  • Eet en drink regelmatig om een te lage suikerspiegel te voorkomen..
  • Ga met een infectie of verkoudheid niet de bergen in! Blijf in een dergelijk geval thuis en ziek goed uit.
  • Neem waarschuwingssignalen zoals ademnood, een hoge hartslag of misselijkheid altijd serieus: stop op tijd met de wandeling of training en bel indien nodig het alarmnummer.
  • Raadpleeg ingeval van hart- en vaat-, luchtweg- en/of stofwisselingsziekten, als eerst een sportarts voor je aan een bergtocht begint.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer veiligheid

Tip 2: zorgvuldige planning
Tip 2: zorgvuldige planning

Een goede planning is het halve werk! Wandelkaarten, literatuur, internet en deskundigen helpen bij het plannen van een wandeltocht en geven informatie over afstand, hoogteverschil, moeilijkheidsgraad en de actuele omstandigheden. Stem de tocht bij een groepswandeling altijd af op het zwakste lid van de groep! Het weer in de bergen kan snel omslaan. Regen, wind en kou kunnen het ongevalrisico verhogen. Bekijk daarom voor vertrek altijd het weerbericht.

 

988_14 Bilder Tipps Bergwandern Blog Tirol_NL3

Ga alleen met een goede uitrusting de bergen in! Je rugzak moet altijd proviand, regen-, koude- en zonbescherming bevatten, evenals een eerste-hulppakket en een mobiele telefoon (Europees alarmnummer 112). De gratis app voor noodgevallen van de reddingsdienst in de bergen van Tirol maakt  een snelle hulpverlenging mogelijk bij alpine ongelukken. Je kunt de app het beste voorafgaand aan de bergtocht downloaden. Kaarten en GPS bieden ondersteuning bij de oriëntatie. Toch geldt: met weinig bagage, is een wandeltocht makkelijker. Probeer daarom onnodige ballast te vermijden. Pas je uitrusting altijd aan de geplande wandeling aan.

 

Tip 4: geschikte schoenen
Tip 4: geschikte schoenen

Goede wandelschoenen steunen en ontlasten de voet en verbeteren de tredzekerheid! Een goede pasvorm, zolen met antislipprofiel, waterdichtheid en een laag gewicht zijn essentieel voor onbezorgd wandelplezier.

 

Tip 5: tredezekerheid is de sleutel
Tip 5: tredezekerheid is de sleutel

Geconcentreerd lopen is in de bergen de belangrijkste vereiste! Een te hoog tempo of vermoeidheid kunnen de tredzekerheid en concentratie belemmeren. Loop dus liever wat langzamer, maar wel veilig. (75 procent van de ’struikelgevallen‘ gebeurt door onoplettendheid op wegen of wandelpaden en niet omdat het terrein slecht begaanbaar is!)

“Wie na een zware wandeling geen reserves meer heeft voor de afdaling, let minder goed op waardoor het risico op vallen toeneemt. De weg naar beneden stelt niet alleen hogere eisen aan de motoriek, maar door steeds de diepte in te kijken, komt er tevens een psychologische factor bij. Houd hier bij het plannen van een wandeltocht altijd rekening mee”, aldus Michael Larcher.

 

Tip 6: blijf op de bewegwijzerde routes
Tip 6: blijf op de bewegwijzerde routes

Tirol beschikt over 15.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes. Deze worden door de OeAV gecontroleerd en onderhouden. Blijf daarom altijd op deze gemarkeerde paden. Afkortingen of routes door ongebaand terrein zijn geen goed idee. In tegendeel: hierdoor stijgt het risico op oriëntatieverlies, een val of steenslag. Oude sneeuwvelden worden ook vaak onderschat en zijn gevaarlijk. Bij twijfel geldt altijd: omkeren!

Tip: op de interaktiven Tirol-Karte zijn de wandelroutes van alle regio’s in Tirol te vinden, inclusief informatie over de hoogtemeters, de afstand en de moeilijkheidsgraad.

 

Tip 7: regelmatig pauzeren
Tip 7: regelmatig pauzeren

„Rust roest“, luidt het spreekwoord. Dat geldt echter niet in de bergen. Tijdig en regelmatig pauzeren, is niet alleen bedoeld om even bij te komen, maar ook om te genieten van het landschap en de gezelligheid. Het lichaam heeft bovendien regelmatig brandstof, ofwel eten en drinken nodig om te kunnen presteren en geconcentreerd te blijven. Isotone drankjes zijn een ideale dorstlesser. Mueslirepen, gedroogd fruit en koekjes zijn optimale snacks voor onderweg.

 

Tip 8: verantwoordelijkheid voor kinderen
Tip 8: verantwoordelijkheid voor kinderen

Bergwandelingen kunnen ook voor kinderen spannend en leuk zijn, mits de route zorgvuldig wordt gekozen en gepland. Afwisseling en speelse ontdekkingstochten zijn voor kinderen belangrijker dan hoogtemeters en afstanden. Voor risicovolle passages is altijd een 1:1 begeleiding vereist door ervaren en volwassen bergwandelaars . Uitgebreide tochten die een doorlopende concentratie en een zeer goede conditie vereisen, zijn voor kinderen niet geschikt. Hier geldt altijd het motto: minder is meer!

Tip 9: kleine groepen
Tip 9: kleine groepen

Door in kleine groepen te wandelen, blijf je flexibel en kun je elkaar onderling helpen. De voorwaarde hiervoor is dat de groep bij elkaar blijft en de activiteiten altijd op het zwakste lid zijn afgestemd. Het is ook handig om thuisblijvers over de bestemming, de route en de terugkomst te informeren. Wandelaars die alleen op pad gaan, opgelet: kleine incidenten kunnen al tot onaangename noodsituaties leiden. (App voor noodgevallen!)

 

Tip 10: respect voor de natuur
Tip 10: respect voor de natuur

Zonder intacte bergnatuur, geen wandelplezier. Daarom wordt wandelaars gevraagd geen afval achter te laten, geen lawaai te maken, op de paden te blijven, wilde en weidedieren met rust te laten, planten niet aan te raken en stiltegebieden te respecteren. Veel gebieden zijn toegankelijk met het openbaar vervoer. Ook carpoolen is een goede optie.

Meer veiligheid tijdens je bergtocht met handige apps

De 10 aanbevelingen van de alpenvereniging en enkele belangrijke tips over wandelen kun je gratis downloaden of voor € 1,20 (€0,90 voor OeAV-leden) kopen in de Alpenverein-Shop: www.alpenverein.at.

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Laatste artikel van Ines
Bijgewerkt voor 14 dagen in Sport
Welk wandeltype ben jij?
4 min. leestijd
_DSF9252_web
Bijgewerkt op 20.11.2023 in Andere
Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17.10.2022 in Eten & drinken
Het origineel recept voor Tiroolse Kaiserschmarrn
3 min. leestijd
Stap 5: De Knödels met salade of bouillon serveren.
Bijgewerkt op 08.05.2022 in Eten & drinken
Overheerlijk: Tiroolse Kaspressknödel
2 min. leestijd
Innsbruck
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
72 uur in Innsbruck
3 min. leestijd
Alle artikelen van Ines
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.