Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Advies voor hondeneigenaren wanneer je op pad gaat in de bergen

Bijgewerkt op 26.07.2016 in Sport

whoismocca-wandernmithund-tirol-11

Verena-Annabella, blogger en grafisch ontwerpster uit Tirol, vindt het heerlijk om met haar honden de bergen in te gaan. Wanneer je gaat wandelen met je hond door de bergen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om de wandeling voor zowel jou als de dieren die je tegenkomt zo veilig mogelijk te maken, licht Verena-Annabella in haar gastblog de belangrijkste punten toe.

Hondenliefhebbers maken samen met hun trouwe viervoeter graag een lange wandeling door een prachtig landschap. Angel, mijn husky, en Mocca, mijn Franse bulldog, vinden het heerlijk om de natuur te ontdekken: snuffelen, spelen, verse grassen eten en poedelen in de beekjes, ze houden ervan. De natuur is een geweldige plek om honden mee naar toe te nemen, maar het is de taak van het baasje om ervoor te zorgen dat hun hond geen bedreiging of verhindering is voor vee, wilde dieren en andere mensen. Ik houd mijn honden altijd aan de lijn en vermijd plekken waar we andere dieren tot last kunnen zijn. Ik wil dat jij en je hond een veilige en mooie wandeling kunnen maken in de natuur, waar je ook nog eens volop van geniet. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet voor een mooie wandeling door de weilanden van Tirol.

Hoe vermijd je conflicten tussen hond en vee

Zoek het risico niet op – blijf op de wandelroute en let goed op wanneer je met je hond langs weilanden loopt waar vee staat te grazen; houdt een afstand van zo’n 20 tot 50 meter. Harde geluiden of onverwachte bewegingen kunnen grazend vee afschrikken. Er wordt ten zeerste aangeraden om koeien niet te laten schrikken of ze direct in de ogen aan te kijken! Probeer te vermijden dat je tussen koeien en hun kalveren in komt en laat ze met rust, ofwel aai en voed ze niet. Houd er rekening mee dat het vee op je reageert, helemaal wanneer je een hond bij je hebt.

Wanneer je door een weiland met koeien en kalveren loopt; neem dan, indien mogelijk, een andere route en vermijd het weiland. Bevind je je in een weiland met vee dat hun kalveren en territorium plotseling beschermt, loop dan zo rustig en voorzichtig mogelijk de andere kant op en houd je hond dichtbij je aan een korte lijn.

Conflicten tussen hond en vee stammen af van het jagers-en-prooi principe. Honden zijn jagers en koeien zullen zichzelf beschermen; vooral wanneer er kalveren bij zijn tijdens het broedseizoen. De kans is groot dat de mama-koe zich bedreigd zal voelen door de hond en hierdoor de hond kan aanvallen.

Alpenweiden: honden aan de lijn

De bergen zijn een prachtige plek om een wandeling te maken, maar grazende koeien en stieren kunnen soms bedreigend zijn langs de wandelroute. Vooral in de zomermaanden zijn de bergen de thuishaven van het vee en moeten de bezoekers, jij met je hond, rekening houden met de dieren die op de bergen wonen. Dit is vooral belangrijk gedurende de lente, wanneer het vee hun kalveren aan het opvoeden zijn. Hier advies wat je moet doen als je dicht langs vee loopt en ervoor te zorgen dat zowel jij, je hond als andere bergbezoekers veilig genieten van het Tiroler landschap.

Wees bewust van de gevaren van kuddes vee:

  • Koeien en hun kalveren: ongelukken gebeuren wanneer honden of mensen zich onbedoeld tussen koeien en kalveren bevinden. Hun natuurlijke instinct neemt het dan over en zij beschermen hun kroost. Vanuit hun natuurlijke instinct beschermen zij hun kroost en kunnen onvoorspelbaar gevaarlijk zijn.
  • Kalfjes: de jonge dieren zijn vaak erg nieuwsgierig en onvoorspelbaar. Hierdoor moeten ze voorzichtig benaderd worden. Bevind je je in de ‘dode hoek’ van een jong kalf, dan kan het beestje schrikken en hierdoor onverwachte bewegingen maken.
  • Melkkoeien: melkkoeien zijn minder agressief, omdat zij meer in contact komen met mensen – er is een nauw contact tussen ‘de melkers’ en de koeien. Echter, laat de koeien zo veel mogelijk met rust en val ze niet onnodig lastig.

Bedreigend gedrag van koeien

De houding van een koe zegt veel. Wanneer koeien zich bedreigd voelen, dan blijven ze stil staan en focussen zij zich op hun doel. Zij zullen hun hoofd hard op en neer bewegen, trekken hun schouders op en buigen hun nek richting het doel. Het op de plaats stappen en naar achter schoppen van zand is een teken van bedreiging. Zodra zij hard gaan snuiven of brullen, moet je extra voorzichtig zijn. Raak niet in paniek en ren niet weg – het meeste vee is al gekalmeerd voordat ze bij je in de buurt zijn. Mochten ze je volgen, loop dan op een rustig tempo door.

Wat te doen als bergvee zich bedreigd voelt en aanvalt?

Koeien kunnen schrikken van een hond. Mocht dit gebeuren, blijf dan kalm, keer niet je rug toe en verlaat het weiland voorzichtig. Zodra ze dreigend gedrag vertonen, haal je hond dan van de lijn en om de koeien af te leiden. Ren niet achter de hond aan, hij is snel genoeg om de koeien van zich af te schudden en op deze manier heb jij de tijd om het weiland veilig te verlaten.

Ga niet met stokken of iets dergelijks aan de haal. Het is alleen toegestaan om stokken te gebruiken tegen het vee uit zelfverdediging. Indien je in direct gevaar bent, kan de koe of stier weggejaagd worden met een rake tik op de neus of het hoofd.

Normaal gesproken kent men zijn of haar hond erg goed en weet hoe de hond reageert bij blootstelling aan andere dieren. Maar zelfs dan is het aan te raden om een kudde vee voorzichtig te benaderen. Je weet namelijk nooit hoe het vee reageert op de hond en wat de gevolgen zijn. Zelfs de allerliefste honden dienen aangelijnd te blijven, zekerheid voor alles.

 

De mooie foto’s zijn overigens ook genomen door Verena-Annabella.

Deze blog is door een gastauteur geschreven. Meer informatie over de auteur lees je in de blog.

Laatste artikel van Gastauteur
Ort: Serfaus
Bijgewerkt op 29.01.2024 in Familie
Op skivakantie met de kinderen – alles wat je moet weten
8 min. leestijd
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
Bijgewerkt op 31.07.2023 in Familie
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 16.12.2020 in Eten & drinken
Smakelijk eten: soepjes uit Tirol
6 min. leestijd
Jodeln-header-1440×772
Bijgewerkt op 21.08.2020 in Andere
Ho – La – Di – He jodelen maakt ons blij!
7 min. leestijd
ski jump-absam-blanchard-3512
Bijgewerkt op 14.02.2018 in Sport
Vliegen zonder vleugels
10 min. leestijd
Alle artikelen van Gastauteur
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.