Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Berghuten in Tirol die `s winters geopend zijn

Bijgewerkt op 14.03.2022 in Sport, Foto's: Frank Stolle

Deze berghutten in Tirol zijn ook ´s winter geopend - sommige bereik je na een fikse winterwandeling of zijn het startpunt voor een partijtje rodelen. De beste manier om de hutten te bereiken is op toerski's - en degenen die goed kunnen skiën, genieten ook van de afdaling langs de ongeprepareerde piste.

De Amberger Hütte in de Stubaier Alpen.
, © Tirol Werbung / Frank StolleDe Amberger Hütte in de Stubaier Alpen.

Het volgende artikel bied je een overzicht van de berghutten in Tirol, die je in de winter tijdens een dagtocht of als overnachting tijdens een meerdaagse skitocht van hut naar hut, kunt bezoeken. Sommige hutten openen hun deuren al tijdens in de winter, andere pas vanaf februari, en de bijzonder hooggelegen hutten openen nog later in het seizoen. Voordat je één van de vermelde hutten plant te bezoeken, controleer je het best nog even de website van de berghut of de hier vermelde openingstijden nog actueel zijn.

De infrastructuur van de winterhutten in Tirol verschilt van die in de zomer. In sommige regio's, zoals de Stubaier Alpen, zijn ´s winters bijna evenveel hutten geopend als in het zomerseizoen. In andere regio's, zoals de Lechtaler Alpen, zijn er in de winter helemaal geen hutten open - hier zijn echter de meeste skitochten dagtochten. In grote delen van de Zillertaler Alpen daarentegen is het exploiteren van hutten in de winter nauwelijks de moeite waard vanwege de lange gletsjerdalen en de gletsjerspleten, daarom zijn er hier geen hutten geopend, behalve de schuilhutten.

Houd er rekening mee dat naast de gebruikelijke uitdagingen zoals het weer en het vinden van paden, de bergen in de winter ook andere gevaren met zich meebrengen, zoals lawines. Zorg er dus voor dat je, voordatje ´s winters naar een hut trekt, jezelf vertrouwd maakt met de actuele lawineprognoses en bij twijfel contact opneemt met de berghut om na te gaan of de beklimming veilig is. Iedereen die ´s winter off-piste onderweg is, moet op zijn minst de gebruikelijke lawine-uitrusting (detector, schop en sonde) bij zich hebben - en hoe dat materiaal te gebruiken is. Passende cursussen kunnen onder andere geboekt worden bij de Alpenvereine.

Kitzbüheler Alpen en Kaisergebergte

De nieuwe Bamberger Hütte in de Kitzbüheler Alpen.
De nieuwe Bamberger Hütte in de Kitzbüheler Alpen.

Terwijl voornamelijk ten westen van Kitzbühel zelf en verder naar het oosten rond Fieberbrunn zich de grote skigebieden bevinden, zijn er tal van mogelijkheden voor skitochten aan de oostkant van de Jochberg-vallei. In de Bochumer Hütte en de Hochwildalmhütte krijg je zelfs eten geserveerd. Een tweede plek voor toerskiën vind je rond de Kelchsau met de Neue Bamberger Hütte, die ook als toerbasis fungeert. Al met al zijn de Kitzbüheler Alpen, met toppen die zelden ver boven de 2000 meter uitkomen en met glooiende berghellingen en bospaden, perfect voor beginners en genieters. De meeste tochten nemen één dag in beslag. Uitzondering zijn een paar heftigere winterovertochten door het Kaisergebergte, maar die zijn ook `s zomers eerder iets voor die-hards.

 • Neue Bamberger Hütte, 1.756m (van 26.12.2022 tot 1.4.2023 geopend)
 • Bochumer Hütte, 1.432m (von 7.12.2022 tot 31.3.2023 geopend)
 • Vorderkaiserfeldenhütte, 1.384m (het hele jaar geopend, gesloten vanaf 6.12 tot 27.12.2022)

Karwendel en Rofan

Deze twee bergketens liggen dicht bij elkaar maar zijn ´s winters toch heel verschillend. De kleine Rofan-Stock is gemakkelijk bereikbaar met de kabelbaan. De Erfurter Hütte bij het bergstation van de Rofan-kabelbaan is het perfecte startpunt voor talrijke activiteiten. Zo starten hier bijvoorbeeld enkele routes voor sneeuwschoenwandelaars. Het iets ruigere Karwendelgebergte daarentegen telt slechts één hut, de Pleisenhütte, die als toerbasis op de gelijknamige Pleisenspitze eerder een optie is, in plaats van een must  - en daardoor eerder iets voor de ambitieuze toerskiër is.

 • Erfurter Hütte, 1.834m (vanaf Kerstmis 2022 tot Pasen 2023 geopend)
 • Pleisenhütte, 1.757m (vanaf 19.11 tijdens de weekends geopend)

Tux en de Zillertaler Alpen

De Lizumer Hütte in de Tuxer Alpen.
, © Tirol Werbung / Frank StolleDe Lizumer Hütte in de Tuxer Alpen.

De Tuxer Alpen zijn gemakkelijk te bereiken via de zijdalen van het Inntal en scoren met een paar hutten die ook `s winters, meestal vroeg in het seizoen, al open zijn. Veel van de tochten hier zijn ook geschikt voor beginners - en daardoor dan ook heel erg populair. De gezellige accommodaties zoals de Lizumer Hütte zijn ideale uitvalsbasis voor een (lang!) toerweekend met verschillende moeilijkheidsgraden. ´s Winters zijn de dalen die naar de hoofdkam van het Zillertal leiden, dan weer zeer uitdagend: het gaat eeuwig steil bergop, je vindt er geen hutten om even op krachten te komen. De veeleisende klims creëren desalnieetemin een toergebied met veel afwisseling voor geoefende toerskiërs.

 • Lizumer Hütte, 2.019m (vanaf 25.12 tot 10.4.2023 geopend)
 • Glungezer Hütte, 2.610m (vanaf 18.12 tot 10.4.2023 geopend)
 • Weidener Hütte 1.799m (vanaf 26.12 tot midden april geopend)
 • Meißner Haus, 1.707m (vanaf 26.12 tot Pasen 2023 geopend)
 • Rastkogelhütte, 2.124m (vanaf begin december tot midden april 2023 geopend)
 • Höllensteinhütte, 1.740m (vanaf midden december geopend)

Stubaier Alpen

Het perfecte plaatje: omringd door de massa’s aan sneeuw in het Sulztal bidet de Amberger Hütte bescherming en een lekkere maaltijd.
Het perfecte plaatje: omringd door de massa’s aan sneeuw in het Sulztal bidet de Amberger Hütte bescherming en een lekkere maaltijd.

Hier vind je talloze hutten op meer dan 2.000 meter hoogte (grote sneeuwzekerheid dus!), die meestal zonder gletsjeruitrusting te bereiken zijn! De Stubaier Alpen, die zich ten zuiden van de Inn, van de Brennerpas tot aan het Ötztal uitstrekken, zijn het perfecte toerskigebied voor beginners en gevorderden. Je kunt er tochten maken van de vroege winter tot in de lente. Een deel van de hutten - zoals de rustieke Amberger Hütte - is ook per rodel te bereiken. Door het dichte netwerk van hutten die in de winter geopend zijn, zijn ook voor toerskiërs veel spannende langere overtochten door de Stubaier Alpen mogelijk. De oversteek van het Sellrain-gebergte is al jarenlang ook een wedstrijd waaraan vooral de lokale bevolking deelneemt. 

 • Winnebachseehütte, 2.372m (vanaf eind februari tot begin mei geopend)
 • Amberger Hütte, 2.135m (vanaf begin februari tot begin mei geopend)
 • Franz-Senn-Hütte, 2.147m (vanaf 17.12 tot 1.5.2023 geopend – afh. van de sneeuw)
 • Potsdamer Hütte, 2.009m (vanaf Kerstmis tot midden april 2023 geopend)
 • Neue Pforzheimer Hütte, 2.308m (vanaf midden februari tot eind april 2023 geopend)
 • Schweinfurter Hütte, 2.028m (vanaf 26.12 tot begin januari 2023, vanaf midden februari tot midden/einde april 2023 geopend)
 • Westfalenhaus, 2.273m (vanaf begin februari tot begin mei geopend)

Ötztaler Alpen

Wat de Walliser Alpen zijn voor de westelijke Alpen, zijn de Ötztaler Alpen voor de oostelijke Alpen - hier vind je talloze hoge toppen; grote gebieden zijn zelfs bedekt onder gletsjers. Hoewel meerder dagtochten met vertrek uit het dal ook al tijdens de wintermaanden mogelijk zijn, wordt het Ötztal toch vooral als toerbestemming voor de late winter beschouwd. De hooggelegen hutten maken skitochten op grote hoogte mogelijk tot in mei – prachtig zijn de tochten door de witte landschappen en het uitzicht op de vele bonte bloemenweides in het dal. Met de Venter Runde biedt het Ötztal ook de beroemdste skitochtoversteek van Tirol. Het Pitztal en het Kaunertal snijden diep in het Ötztal. Hier vind je geen klassieke skihutten, maar toch een verscheidenheid aan toer- en Skiplus-mogelijkheden.

 • Hochjochhospiz, 2.412m (vanaf midden maart tot begin mei 2023 geopend)
 • Langtalereckhütte, 2.450m (vanaf 20.2 tot 20.5.2023 geopend)
 • Vernagthütte, 2.755m (vanaf midden maart tot midden mei 2023 geopend)
 • Martin-Busch-Hütte, 2.501m (vanaf begin maart tot begin mei geopend)
 • Rifflseehütte, 2.293m (vanaf midden december tot midden april 2023 geopend)
 • Gepatschhaus, 1.928m (check openingsuren www.gepatschhaus.at)
 • Vernagthütte, 2.755m (vanaf midden maart tot midden mei geopend)

Silvretta

De Jamtalhütte: bolwerk te midden van de Silvretta.
De Jamtalhütte: bolwerk te midden van de Silvretta.

Veel bergen, weinig skigebieden – zo simpel is de formule voor een populair toerskigebied. De Silvretta, die zich uitstrekt vanuit Tirol tot in Vorarlberg en het Zwitserse kanton Graubünden, maakt deze formule al decennialang tot één van de meest begeerde berggebieden voor toerskiërs in de Alpen. Tot de Silvretta tellen natuurlijk kenmerkende pieken zoals de Piz Buin. Hier kun je echter ook laat in de winter hoge overtochten van hut naar hut maken. De Jamtalhütte in het westelijke grensgeberte is er eentje van.

 • Jamtalhütte, 2.165 m (vanaf midden februari tot midden mei 2023 geopend)
 • Heidelberger Hütte, 2.264m (vanaf 25.12 tot eind april 2023 geopend)

 

Osttirol

Blootgesteld en toch beschermd – op de Dolomitenhütte beleef je beide.
Blootgesteld en toch beschermd – op de Dolomitenhütte beleef je beide.

De Großglockner is de hoogste berg van Tirol in de Hohe Tauern. Wie de top vanaf de Tiroolse kant nadert, komt uit het zuiden, dus uit Oost-Tirol. Klinkt verwarrend? Dat ze in de winter gemakkelijker te bereiken zijn vanuit het zuiden dan vanuit het noorden, dus vanuit Oost-Tirol, geldt ook voor andere gebergketens in de Tauern, zoals de Glockner-groep. Deze is gemakkelijk te bereiken vanuit Virgental tijdens het koude seizoen. Ook dan zijn de hoger gelegen hutten daar geopend. De Lienzer Dolomieten, in het zuiden van Oost-Tirol, hebben een heel ander karakter dan de hoge bergen van de Hohe Tauern. Ze hebben een aantal zeer gemakkelijke en een aantal zeer snelle skitochten die vroeger in het seizoen mogelijk zijn - en met de Dolomitenhütte, één van de meest spectaculaire accommodaties in de regio.

 • Johannishütte, 2.121m (vanaf begin maart tot begin mei 2023 geopend)
 • Essener-Rostocker-Hütte, 2.208 m (vanaf begin maart tot midden mei 2023 geopend)
 • Neue Prager Hütte, 2.796m (vanaf midden maart tot midden april 2023 geopend))
 • Stüdlhütte, 2.801m (vanaf begin maart tot midden mei 2023 geopend)
 • Dolomitenhütte, 1.616m (vanaf december tot november 2023 geopend)
 • Glorerhütte, 2.642m (winterruimte beschikbaar)

Voor Oliver Stolle is Tirol een regio waar hij vele dingen "voor het eerst" beleeft. Voor het eerste op een buckelpiste: bij Pass Thurn. Voor het eerst hoogtevrees: als kleine jongen op de Hohe Munde. Voor de eerste Graukas: op een bergweide in het Zillertal. Voor het eerst geen woord verstaan: tijdens carnaval in Feichten in het Kaunertal. Hij verheugt zich op meerdere "eerste keren".

Laatste artikel van Oliver Stolle
Alles lekker zelf: Vinzent houdt de soep in het oog, die lekker langzaam pruttelt op het ouderwetse vuur. Dat lukt aardig.
Bijgewerkt op 30.01.2023 in Eten & drinken
Bèèè! Mmmmmm!
7 min. leestijd
Alle artikelen van Oliver Stolle
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.