Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Wandeluitrusting voor wandelingen in de Alpen

Bijgewerkt op 18.04.2018 in Sport

Medium-Wanderschuh1

De bergen roepen! En als zoiets moois naar mij verlangt, dan volg ik deze roep natuurlijk graag. Maar om er voor te zorgen dat ‚Oh, de bergen‘ geen ‚Au, de bergen!‘ wordt, hecht ik veel waarde aan de juiste wandeluitrusting. Hier volgen mijn tips: Voor een geschikte keuze van de uitrusting moet je vooraf weten waar je ongeveer naartoe gaat. Ben je van plan een gezellige gezinswandeling rond de turquoise Hintersteiner See te maken of wil je een alpine variant van de Adelaarsweg bedwingen? De moeilijkheidsgraad van de tocht bepaalt welke wandeluitrusting nodig is.

Tennisschoenen op de berg? Nee! We gaan toch ook niet dansen met onze wandelschoenen © Anne GablTennisschoenen op de berg? Nee! We gaan toch ook niet dansen met onze wandelschoenen © Anne Gabl

Wandelschoenen

Houd altijd contact met de grond! De juiste wandelschoen is een basisvereiste voor tredzekerheid tijdens het wandelen in de bergen. Tennisschoenen op de berg? Wij zijn in Tirol weliswaar dol op bergavonturen, maar: NEE! Je gaat toch ook niet dansen op wandelschoenen… en wat te denken van zeilschoenen die ik afgelopen week op een zwarte bergweg aan de voeten van een duidelijk zeer fanatieke wandelaarster ontdekte? Wij hebben hier wel bergmeren, maar zulke schoenen zijn ongeschikt als wandeluitrusting voor bergwandelingen. Ze zijn eerder geschikt voor de Achensee beneden in het dal. Voor makkelijke wandelingen op wandelpaden waarvoor geen uitgebreide bergervaring is vereist, zijn lichte, enkelhoge outdoorschoenen voldoende. Als je kiest voor gemiddeld zwaar terrein (rode bergwegen), zijn trekkingschoenen de juiste keuze. Deze zijn ook zeer licht, maar bieden meer stabiliteit. Voor tochten hoog in de bergen en zwarte wandelpaden die steil en veelal onbeschermd zijn, zijn bergschoenen die geschikt zijn voor halve klimijzers een must. Hiermee heb je dankzij de rubberen zolen, die ver op de schoen doorlopen, ook op rotsen optimale houvast.

Allroundmodel voor makkelijke wandelingen © Anne GablAllroundmodel voor makkelijke wandelingen © Anne Gabl

Outdoor-kleding

Een woord vooraf: het is niet belangrijk of de wandelschoenen qua kleur passen bij de jas.

De afgelopen jaren waren er veel ontwikkelingen binnen de outdoor-kledingbranche. Met name wat de eerste laag betreft die direct op de huid ligt, wordt weer steeds vaker voor natuurlijke materialen, zoals wol gekozen. Wol is koel als het materiaal dienovereenkomstig dun is verwerkt. Zelf wanneer het nat is biedt het warmte en het neemt zelfs na een tocht van 5 uur geen lichaamsgeur aan. Daarnaast horen een softshelljas of fleecejack en een waterafstotende (trefwoord Goretex) outdoorjas – al dan niet in je favoriete kleur – tot de basis van een uitrusting als je gaat wandelen in de bergen van de Alpen. Een sneldrogende wandelbroek is ook aan te raden. Jeans zijn in de bergen geen goede keuze. Er zijn intussen ook al leuke korte wandelbroeken. Deze zijn echter alleen geschikt voor wandelpaden en niet voor het hooggebergte.

Verder moet je voor de wandeluitrusting het volgende in je rugzak meenemen:

  • muts
  • dunne handschoenen
  • eventueel een hoofddeksel tegen intensieve zonnestraling op de berg
  • zonnebril en zonnebrandcrème (niet alleen inpakken, maar ook royaal insmeren)
  • waterfles (voor het koude, heldere bergwater)
  • reserveshirt (ook geeft wol wanneer het nat is warme, is het toch prettiger om een droog shirt bij je te hebben)

Wandelstokken ontzien de knieën en bieden houvast © Anne GablWandelstokken ontzien de knieën en bieden houvast © Anne Gabl

Wandelstokken

Wandelstokken ontzien de knieën en bieden houvast. De trend van wandelstokken is dus een positieve hype in de bergen. Telescoopstokken waarvan de uiteinden op sneeuw kunnen worden aangepast, zijn een goede investering. In de winter zijn deze stokken voor skitochten te gebruiken en in de zomer zijn ze ook nuttig wanneer er bijvoorbeeld sneeuwvelden moeten worden overgestoken.

Rugzak

Hoe groot moet mijn wandelrugzak zijn? Zo groot dat je alle wandeluitrusting die je in de bergen moet dragen (zie boven) mee kunt nemen! Dus een jonge dame met een lengte van 1,60 m heeft minder opbergruimte voor dezelfde uitrusting nodig dan een 1,90 m grote ‚wandelbeer‘. Rugzakken waarbij de ruglengte kan worden aangepast aan de lengte van de drager, zijn extra prettig. Het is praktisch wanneer je de waterfles in een zijvak binnen handbereik hebt en je je zonnebrandcrème in een bovenvak kunt opbergen. De regenbescherming voor de rugzak moet ofwel in de rugzak geïntegreerd zijn of worden bijgekocht. Als je wandelstokken meeneemt, is een rugzak aan te bevelen waar je deze voor vlakke stukken eenvoudig aan kunt bevestigen.

Eten en drinken

Water is nog altijd de beste dorstlesser. Neem altijd een of twee fruit- of mueslirepen in je rugzak mee voor het geval de suikerspiegel daalt terwijl je de top nog niet hebt bereikt. Of je een flinke proviand in de rugzak meeneemt of toch liever in een van de talloze hutten of almaccommodaties een lekkere Gröstl of Kaiserschmarren eet, is toer- en smaakafhankelijk.

Opmerking: als je niet zeker weet welk soort wandeling bij je past, kun je het beste deelnemen aan een wandelen in de bergen onder begeleiding van een gids. Deze wandelingen worden door bijna alle regionale tourist boards gratis aangeboden. Of je gunt jezelf een privé berggids. Zwemmen leer je immers ook niet door zomaar in het water te springen, maar het veiligste en beste van iemand die je kunt vertrouwen en die kennis van zaken heeft.

Ik ben 'Anne aus Tirol'. Dat klinkt een beetje als 'Anton aus Tirol', maar dat zijn dan ook bijna de enige overeenkomsten. Alhoewel winters skiën en de bergen ook diep in mijn hart verankerd zijn. Een van mijn andere passies is fotografie, waarbij mijn voeten vaak op de foto's te zien zijn. Deze gebruik ik ook graag om te (hard)lopen en de Tiroler bergwereld te verkennen.

Laatste artikel van Anne
_JAN6813.ok
Bijgewerkt op 04.05.2018 in Attracties
Glampingvakantie in Tirol – kamperen in luxe
3 min. leestijd
Alle artikelen van Anne
3 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.