© Tirol Werbung/Esther Wilhelm
© Tirol Werbung/Esther Wilhelm

Kerstgebruiken

De inwoners van Tirol hebben een speciaal plekje in hun hart voor de adventstijd en kerstperiode. De acht meest oude en belangrijke kerstgebruiken staan hier op een rij.

Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Er hangt een speciale sfeer en de familie staat in deze periode centraal. Kenmerkend voor deze tijd zijn echter ook de talloze gebruiken en tradities die onderdeel uitmaken van het kerstfeest.

3 · Geluksbrengers


Op 4 december, het naamfeest van de Heilige Barbara, worden volgens de traditie takken van appel- of kersenbomen gekocht en in warm water naast de kachel gezet. Als de Barbara-takken tot Kerstavond bloeien, zal het komende jaar veel geluk brengen.

4 · Voor zoete…


Sint Nicolaas optocht in Tux, © Tux-Finkenberg/Johannes Sautner

Het begin van de adventstijd staat in Tirol in het teken van diverse gebruiken rond het naamfeest van Sinterklaas op 6 december. Sinterklaas die de zoete kinderen met kleine cadeautjes beloont, is gebaseerd op de liefdadige bisschop Nikolaos. In Ischgl kennen ze een wel heel bijzonder Sinterklaasgebruik: de 'Soniklasstab' (son- is de afkorting voor sanctus en niklas voor Nikolaos”) die in het hele Paznauntal een typische kindertraditie rond Sinterklaas vormt.

6 · Wie klopt daar?


Muziek in het Alpbachtal, © Alpbachtal Seenland Tourismus

In sommige Tiroolse plaatsen komen voor de Kerst 'kloppers' langs. In kleine groepen trekken jonge mannen verkleed als herder, waard, Jozef en Maria van huis naar huis en spelen in liederen de zoektocht naar een herberg van Jozef en Maria na. Achtergrond van deze traditie is het geloof dat je door aan te kloppen boze natuurgeesten kunt verdrijven.

8 · Onheil afwenden


© Gerhard Berger

De drie zogenoemde 'Rauchnächte', op 25 december, Oud en Nieuw en 5 januari, zijn voor veel Tiroler families zeer belangrijk. Hierbij loopt het hele gezin traditioneel met een pan vol wierook door het huis en de stal en 'bewierookt' het huis. Deze oeroude traditie moet het huis beschermen tegen onheil en ziektes.

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.