© Tirol Werbung/Esther Wilhelm
© Tirol Werbung/Esther Wilhelm

Kerstgebruiken

De inwoners van Tirol hebben een speciaal plekje in hun hart voor de adventstijd en kerstperiode. De acht meest oude en belangrijke kerstgebruiken staan hier op een rij.

Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Er hangt een speciale sfeer en de familie staat in deze periode centraal. Kenmerkend voor deze tijd zijn echter ook de talloze gebruiken en tradities die onderdeel uitmaken van het kerstfeest.

2 · Kerstbakkerij


Kerstkoekjes bakken, © Tirol Werbung/Janine Hofmann

Zoete lekkernijen: in veel Tiroler gezinnen worden in de tijd voor Kerst gezamenlijk koekjes gebakken. Maar de meest traditionele zoete lekkernij van Tirol is 'zelten'. Een soort kerstbrood bestaande uit gedroogde vruchten, noten en brooddeeg.

3 · Geluksbrengers


Op 4 december, het naamfeest van de Heilige Barbara, worden volgens de traditie takken van appel- of kersenbomen gekocht en in warm water naast de kachel gezet. Als de Barbara-takken tot Kerstavond bloeien, zal het komende jaar veel geluk brengen.

4 · Voor zoete…


Sint Nicolaas optocht in Tux, © Tux-Finkenberg/Johannes Sautner

Het begin van de adventstijd staat in Tirol in het teken van diverse gebruiken rond het naamfeest van Sinterklaas op 6 december. Sinterklaas die de zoete kinderen met kleine cadeautjes beloont, is gebaseerd op de liefdadige bisschop Nikolaos. In Ischgl kennen ze een wel heel bijzonder Sinterklaasgebruik: de 'Soniklasstab' (son- is de afkorting voor sanctus en niklas voor Nikolaos”) die in het hele Paznauntal een typische kindertraditie rond Sinterklaas vormt.

5 · ...en 'stoute' kinderen


Krampussen in Igls, © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Sinterklaas heeft in Tirol geen zwarte piet bij zich zoals wij die kennen. In plaats daarvan wordt de goedheiligman begeleid door engelen en krampus. De engelen hebben de goede en mindere goede daden van de kinderen opgeschreven in het grote boek. Sinterklaas weet hierdoor precies of de kinderen zich het afgelopen jaar goed hebben gedragen. Een krampus is een monster met veelal lange zwarte haren en hoorns, die ‘stoute’ kinderen achterna zit met een roe. In Tirol vinden elk jaar eind november/begin december ‘Krampuslaufen’ plaats in Reutte, Haiming, Lermoos, Kappl of Lienz. Tijdens de ‘Krampuslauf’ struinen jonge mannen verkleedt als een Krampus door de straat op zoek naar ‘stoute’ kinderen. Gelukkig beschermt Sinterklaas de kinderen tegen de krampus.

6 · Wie klopt daar?


Muziek in het Alpbachtal, © Alpbachtal Seenland Tourismus

In sommige Tiroolse plaatsen komen voor de Kerst 'kloppers' langs. In kleine groepen trekken jonge mannen verkleed als herder, waard, Jozef en Maria van huis naar huis en spelen in liederen de zoektocht naar een herberg van Jozef en Maria na. Achtergrond van deze traditie is het geloof dat je door aan te kloppen boze natuurgeesten kunt verdrijven.

7 · Tiroolse kerststallen


Tiroler kerststal, © Tirol Werbung/Laurin Moser

In Tiroler huizen zijn de meest uiteenlopende kerststallen te vinden die de geboorte van Jezus uitbeelden. Van oriëntaals geïnspireerde kerststallen tot Tiroler kribbes die Jezus een geboorteplaats in een Tiroler stal geven. Veel kerststallen zijn zelfgemaakt en veelal eeuwen in familiebezit. Tip: Het 'Volkskundemuseum' toont niet alleen de mooiste kerststallen van Tirol, maar ook enkele zonderlinge interpretaties van de kerststaltraditie. Ook in veel kerken en particuliere huizen kunnen in de periode van Kerst tot Maria Lichtmis (24 december tot 2 februari) deels zeer waardevolle kerststallen worden bekeken. In Imst is er zelfs een kerststalroute die bezoekers langs 24 geselecteerde plaatsen in het kleine stadje voert.

8 · Onheil afwenden


De drie zogenoemde 'Rauchnächte', op 25 december, Oud en Nieuw en 5 januari, zijn voor veel Tiroler families zeer belangrijk. Hierbij loopt het hele gezin traditioneel met een pan vol wierook door het huis en de stal en 'bewierookt' het huis. Deze oeroude traditie moet het huis beschermen tegen onheil en ziektes.

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat