Handwerkkunst Innsbrucker kerstmarkt, © Tirol Werbung/Lisa Hörterer
Handwerkkunst Innsbrucker kerstmarkt, © Tirol Werbung/Lisa Hörterer

Kerstgebruiken in Tirol - Dit is hoe Kerstmis wordt gevierd in Oostenrijk

Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Er hangt een speciale sfeer en de familie staat centraal in deze periode. Kenmerkend voor deze tijd zijn echter ook de talloze gebruiken en tradities die onderdeel uitmaken van het kerstfeest.

© Tirol Werbung

3
Geluk wensen met Barbara-takken

Geluksbrengers

Op 4 december, het naamfeest van de Heilige Barbara, worden volgens de traditie takken van appel- of kersenbomen gekocht en in warm water naast de kachel gezet. Als de Barbara-takken tot Kerstavond bloeien, zal het komende jaar veel geluk brengen.

Muziek in het Alpbachtal, © Alpbachtal Seenland Tourismus

6
Luister naar de 'Anklöpfler'

Wie klopt daar?

In sommige Tiroolse plaatsen komen voor de Kerst 'kloppers' langs. In kleine groepen trekken jonge mannen verkleed als herder, waard, Jozef en Maria van huis naar huis en spelen in liederen de zoektocht naar een herberg van Jozef en Maria na. Achtergrond van deze traditie is het geloof dat je door aan te kloppen boze natuurgeesten kunt verdrijven.

© Gerhard Berger

8
Rauchnächte

Onheil afwenden

De drie zogenoemde 'Rauchnächte', op 25 december, Oud en Nieuw en 5 januari, zijn voor veel Tiroler families zeer belangrijk. Hierbij loopt het hele gezin traditioneel met een pan vol wierook door het huis en de stal en 'bewierookt' het huis. Deze oeroude traditie moet het huis beschermen tegen onheil en ziektes.

'Sternsinger' in St. Sigmund, © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

9
Ontmoet Caspar, Melchior en Balthasar

Driekoningen

Een mooie traditie rondom de vieringen van de Driekoningen op 6 januari in Tirol zijn de 'kerstliederen'. In de dorpen en steden gaan kinderen en jongeren verkleed als de 'drie wijzen uit het Oosten' gaan van deur tot deur. Ze zingen liedjes en vragen om een ​​gift voor mensen in nood. Naast de heerlijke geur van wierook laten ze het jaartal en de letters C + M + B boven op elke deur achter als teken van de zegen. Dit staat voor 'Christus Mansionem Benedicat' - 'Christus zegen dit huis'. Deze drie letters C, M en B staan ook voor de namen van de drie koningen - namelijk: Caspar, Melchior en Balthasar.

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.