Contact
Kaiserliche Hofburg
Rennweg 1
6020 Innsbruck
+43 512 / 58 71 86
hofburg.ibk@burghauptmannschaft.at
Het keizerlijk paleis in Innsbruck was het centrum van de macht in de vroegmoderne tijd. Het dankt zijn huidige uiterlijk aan keizerin Maria Theresia, die het kasteelcomplex liet uitbreiden tot 400 kamers in rococostijl.
De Hofburg Innsbruck werd in 1500 voltooid onder keizer Maximiliaan I (1459-1519). Het had al dezelfde afmetingen als nu en werd vastgelegd in een aquarel van Albrecht Dürer. Het toont een laatgotische binnenplaats met een overdekte trap, de heraldische toren en de vrouwenvertrekken, bekend als de "Frauenzimmer". Er was een grote ontvangstruimte, die was ontworpen als een hal met zuilen en een gewelfd plafond en nu bekend staat als de "gotische kelder". Een "Kürnstube", waar de jachttrofeeën van Maximiliaan werden bewaard, een "Silberkammer" (schatkamer) en een banketzaal (met afbeeldingen van Hercules) zijn ook bewaard gebleven.
De "renbaan" voor de Hofburg diende als toernooiveld voor de sportminnende keizer.
Bijna 250 jaar later bezocht Maria Theresia (1717-1780) het keizerlijk paleis in Innsbruck en vond het verouderd. Sinds 1665 waren er geen Tiroolse vorsten meer en de gouverneurs, die nu namens de keizer over Tirol regeerden, bewoonden de eerste verdieping (gouverneurskantoor). De staatsievertrekken op de eerste verdieping, die gereserveerd waren voor de keizerlijke familie, bleven onbewoond. De vorstin gaf opdracht tot een verbouwing in de late Weense barokstijl en stuurde haar beste kunstenaars naar Innsbruck: Konstantin von Walter en Nicolaus Parcassi. Martin van Meytens en zijn school en Franz Anton Maulbertsch kregen de opdracht om het interieur te decoreren. De renovatie werd onderbroken door de Zevenjarige Oorlog en duurde tot de jaren 1970.
Het besluit van Maria Theresia om het huwelijk van haar zoon Leopold (II) met Maria Ludovica van Bourbon in 1765 in Innsbruck te houden, kwam neer op een verhuizing, want alles, van meubilair tot porselein en serviesgoed, moest worden georganiseerd. De bruiloft op 4 augustus werd gevierd met 2000 gasten (waarvan de meesten echter slechts "toeschouwers" waren. Met andere woorden, er was niet voor hen gezorgd). Ze vierden 14 dagen lang vrolijk en uitbundig feest met overvloedige maaltijden, gingen naar de opera en vermaakten zich, tot de plotselinge dood van keizer Frans I Stephan op 18 augustus 1765 een abrupt einde maakte aan de vieringen.
Maria Theresia had veel verdriet om haar geliefde man:
hij werd na de gebruikelijke Habsburgse rouwplechtigheden opgebaard in de reuzenzaal en per schip overgebracht naar Wenen, waar hij zijn laatste rustplaats vond in de crypte van de kapucijnen.
Maria Theresia liet zijn sterfkamer ombouwen tot een nieuwe kapel, liet de triomfpoort bouwen met een Tauern- en een bruiloftszijde en versieren met beeldhouwwerk en stichtte een damesklooster waar twaalf adellijke Tiroolse vrouwen enkele uren per dag moesten bidden voor de dode keizer. Dit klooster overleefde alle turbulentie van de geschiedenis en bestaat vandaag de dag nog steeds in kleinere vorm.
In de 19e eeuw was aartshertog Karl Ludwig (1833-1896) gouverneur in Innsbruck en liet hij de zogenaamde binnenkamer verbouwen voor zijn schoonzus keizerin Elisabeth (Sisi). Meubels in de Tweede Rococostijl werden naar Innsbruck gebracht door de Weense hofkunstenaar August La Vigne en elke kamer werd in een andere kleur gedecoreerd. De prachtige zijden stoffen versierden de meubels en dienden als wandbekleding en gordijnen. Elisabeth verbleef maar een paar keer in Innsbruck, terwijl haar man keizer Frans Jozef een regelmatige bezoeker van Tirol was en in de Hofburg verbleef.
Na het einde van de monarchie (1918) werd het voormalige keizerlijke eigendom eigendom van de staat. Tegenwoordig beheert de Burghauptmannschaft het op twee na belangrijkste historische gebouw van Oostenrijk. Het derde en laatste deel van de algemene renovatie van de Hofburg werd voltooid in 2006-2010. Het wordt vaak gebruikt voor evenementen op hoog niveau.
Rondleiding:
1e Staatszalen (Maria-Theresiaanse stijl)
GARDESAAL: Grote veldslagschilderijen met Karel V van Lotharingen (Turkse oorlogen), keizerlijk generaal en eerste gouverneur van Tirol, getrouwd met Eleonore van Habsburg. Grootouders van Franz Stephan (keizer Franz I)
RIESENSAAL: de belangrijkste feestzaal in West-Oostenrijk, Habsburgse herinneringscultuur: herdenking van Maria Theresia, Frans Stefan van Lotharingen en hun 16 kinderen (portretten ten voeten uit door Martin van Meytens en Schule), na 1765.
Plafondschilderingen door Franz Anton Maulbertsch rond 1770 met de thema's "Unie van de Habsburgse en Lotharingse dynastieën" en "De regalia van de provincie Tirol".
Wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als banketzaal.
RAADZAAL: De drie belangrijkste orden zijn afgebeeld:
Orde van Sint Stefanus, Orde van het Gulden Vlies, Duitse Orde
2. keizerlijke flats: salon, schoonheidssalon, schrijfkamer, kleedkamer, slaapkamer, elk in verschillende kleuren, meubels en interieurontwerp, tweede helft van de 19e eeuw.
3. kapel en kapelvestibule, sacristie:
(Maria Theresiaanse stijl): Huwelijk en overlijden in 1765 zijn gethematiseerd
KAPEL: tweede helft 18e eeuw, hoogbarokke beeldengroep van F.A. Leittensdorffer
4e heraldische toren (hoofdzakelijk Maximiliaan), heraldische toren aan de kant van de binnenkerk versierd met het wapen van keizer Maximiliaan I, omhuld tijdens de barokke verbouwing (tegenwoordig hoekrondel)
Dürer-aanzichten van de laatgotische Hofburg (facsimile), verhogingen
Kaiserliche Hofburg
Rennweg 1
6020 Innsbruck
+43 512 / 58 71 86
hofburg.ibk@burghauptmannschaft.at