Bezienswaardigheden

Ulrich Goëss-Enzenberg: de beschermer van kasteel Tratzberg

Een gesprek met de kasteelheer van Tratzberg, Ulrich Goëss-Enzenberg - over het leven in het kasteel, grandioos vakmanschap, slimme samenwerkingen en het vermogen om verrast te worden in onvoorspelbare tijden.

De lijst van eigenaars van kasteel Tratzberg hoog boven het Inntal bij Jenbach leest als een who's who van de Tiroolse geschiedenis. Keizer Maximiliaan zou zich zelfs vereeuwigd hebben met een gedicht op een van de muren. Vandaag is het kasteel eigendom van Ulrich Goëss-Enzenberg, die het heeft opengesteld voor het publiek. Je kunt enkele hoogtepunten van de rondleiding zien in deze video:

Meneer Goëss-Enzenberg, kasteelheer is niet het meest alledaagse beroep - hoe kunnen we ons dat voorstellen?

Met veel werk. We wonen praktisch in het kantoor en worden dagelijks gevraagd door bezoekers en personeel. Dertig jaar geleden vroegen we ons af of we het kasteel moesten renoveren zodat mensen hier ook konden wonen. Mijn vrouw dacht dat het zinvol zou zijn voor onze toekomstige kinderen om hier op te groeien en het kasteel als een thuis te zien en niet alleen als een last die onderhouden moet worden. Want er is altijd wel ergens iets te renoveren. De grootvader van mijn grootvader - Franz Enzenberg - begon 150 jaar geleden met renoveren - en wij renoveren nog steeds.

Kasteel Tratzberg is niet alleen je thuis, maar ook een veelbezocht museum. Wil je iets met de wereld delen als je je eigen kasteel openstelt voor het publiek?

Het gaat er niet om wat van ons is. We voelen ons ook meer beschermers en bewaarders dan eigenaars: we kunnen toch niets meenemen. Daarom zie ik mijn taak - net als mijn voorouders - als behoud. Als je het voorrecht hebt om voor zoiets te mogen zorgen, dan moet je het zo goed mogelijk bewaren voor het nageslacht en proberen het te verbeteren. En je onderhoudt een gebouw ook anders als het een thuis is en niet alleen een museum.

Wat moet er op dit moment gebeuren?

De fresco's op de binnenplaats zijn gemaakt tijdens de Renaissance en zijn nu verweerd. Ze zijn 50 jaar geleden gerenoveerd, maar de kwaliteit van de kleuren was waarschijnlijk niet erg goed, want ze zijn alweer aan het vervagen. Een paar jaar geleden besloten we om ze opnieuw te doen voordat ze helemaal verdwenen waren, omdat ze prachtig zijn en het waard zijn om te behouden. Hiervoor zijn we een project gestart met het erfgoedkantoor.

We gebruikten de sluitingen ook om de bedekking van de daken af te maken. Eigenlijk wilden we het project afblazen vanwege het gebrek aan inkomsten, maar omdat een project als dit voor de lange termijn moet worden georganiseerd, hebben we het toch gedaan. Het was puur een onderhoudsmaatregel, zonder rendement op investering. Natuurlijk kost dit alles ongelooflijk veel geld. Maar we rekenen sowieso niet in boekjaren, maar in generaties. Er zijn in het verleden ook slechte tijden geweest.

Kroniek van kasteel Tratzberg

  • Eerste gedocumenteerde vermelding in de13e eeuw als grensfort tegen Beieren
  • 15e eeuws jachtslot van keizer Maximiliaan
  • Verwoest door brand in1492 , de ruïnes gaan over naar de eigenaars van de zilvermijn Tänzel
  • 1500 Bouw van het eerste laatgotische deel met buitengewoon sierlijk marmer-, hout- en ijzerwerk
  • 1554 Augsburgse koopman Georg Ritter von Ilsung koopt het kasteel, uitbreiding en verbouwing tot renaissancekasteel door hem en zijn erfgenamen, de familie Fugger.
  • 17e eeuw Verschillende eigendomswisselingen, het kasteel blijft lange tijd onbewoond
  • 1847 Huwelijk van Franz graaf Enzenberg met Ottilie gravin Tannenberg. Kasteel Tratzberg wordt een privéresidentie. Begin van de renovatiewerkzaamheden, die tot op de dag van vandaag doorgaan
  • 20e eeuw Het kasteel wordt opengesteld voor het publiek en is sindsdien te bezichtigen

Wat maakt het kasteel zo speciaal?

Tratzberg zit vol herinneringen, kunstschatten, foto's en meubels. Het bijzondere is dat het precies zo is achtergelaten als iemand 400 jaar geleden verhuisde. Dat al deze meubels bewaard zijn gebleven, hebben we deels te danken aan de familie Fugger. Overigens komen de namen van de kamers uit een inventarislijst die is opgesteld door Jakob Fugger. Je kunt vandaag de dag nog steeds door het huis lopen en deze lijst afvinken. Er zijn maar weinig kastelen die nog zo volledig zijn ingericht.

Mijn grootvader vond het heerlijk om ambachtslieden rond te leiden door het huis. Ik heb vaak hetzelfde gevoel. Omdat ze veel meer waarderen wat ze zien. Er is een houten plafond in de kamer van de koningin dat is gemaakt door zeven meester-timmerlieden met zeven gezellen in zeven jaar en zeven maanden - stel je voor! Een timmerman die dat kan, begrijpt wat een geweldig werk het is. Het is leuk om dit met deze mensen te delen.

Wat is je favoriete plek op het hele landgoed?

Er zijn een paar favoriete plekken, waaronder de Fuggerstube en de Tänzlstube, die is vernoemd naar de bouwers. Er is ook een heel klein kamertje in de toren, het Turmwärterstübchen, van waaruit je een uitzicht hebt van de Wilder Kaiser tot de Patscherkofel. Ik kan me daar terugtrekken als ik wat rust nodig heb - mits het me lukt om mijn mobiele telefoon beneden te laten.

Ze slagen erin om op een zeer innovatieve manier een brug te slaan van de Renaissance naar de moderne tijd ...

We zijn 25 jaar geleden begonnen om het kasteel toegankelijk te maken met een audiotour in 9 talen. Dit maakte de rondleiding - we noemen het ook wel een belevingsrondleiding - spannender: we laten de voorouders vertellen hoe ze hier leefden, in de jachtzaal kun je de paarden horen rijden en ridders horen vechten enzovoort.

Vorig jaar hebben we een virtual reality tour gemaakt. Met behulp van een VR-bril kun je in vijf minuten zien hoe het kasteel er vroeger uitzag en hoe het na de brand in 1500 volledig werd herbouwd. Met dit aanbod laten we zien dat we modern en leuk zijn en ook jongeren willen aanspreken.

De pandemie was natuurlijk extra moeilijk omdat we veel bezoekers verloren. Daarom hebben we besloten om een digitale rondleiding aan te bieden die toegankelijk is via onze website. Voor een klein kaartje kunnen geïnteresseerde bezoekers door het hele kasteel lopen en zo lang blijven als ze willen. Je kunt ook ruimtes bezoeken die anders niet toegankelijk zijn, zoals de Tänzlstube. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om door de geheime gangen te lopen.

Jullie werken ook samen met de Abdij van Admont in Stiermarken aan digitale rondleidingen. Zou dit de toekomst kunnen zijn, met culturele instellingen die dichter bij elkaar komen?

Ja, het systeem erachter heet cultour.digital. Het klooster is begonnen met het digitaliseren van zijn prachtige kloosterbibliotheek, die een van de grootste ter wereld is. Je kunt er naar binnen gaan, boeken van de plank pakken en ze dan digitaal bekijken. Onze inhoud is anders. Ik probeer veel andere kasteelcollega's hetzelfde te laten doen, want zij hebben hetzelfde dilemma: er mogen geen bezoekers komen. Maar je kunt deze tours wereldwijd toegankelijk maken. Japanners, Chinezen en Amerikanen, die misschien niet van plan zijn om te komen, kunnen het kasteel zien voor 5 euro. Ik denk dat het een geweldige kans is om deze culturele schat te delen met andere geïnteresseerden.

Kasteel Tratzberg

Kasteel Tratzberg diende oorspronkelijk als grensfort tegen Beieren en is omgetoverd van een middeleeuws kasteel tot een hightech museum: Je kunt een virtuele tour door de kamers maken of historische gebeurtenissen "live" beleven op een virtual reality reis door de tijd. Talrijke verborgen geheime doorgangen wachten erop om ontdekt te worden.

Tirol nieuwsbrief

De berg roept? Onze nieuwsbrief ook!

In onze wekelijkse nieuwsbrief onthullen we de beste vakantietips voor Tirol.