Tot grote vreugde van alle middeleeuwse fans ziet Kasteel Bruck er vandaag de dag nog bijna precies hetzelfde uit als een half millennium geleden. Toen overleed de laatste graaf van Gorizia die hier woonde en erfde keizer Maximiliaan I het kasteel. Omdat hij elders woonde, dacht hij er - net als de latere eigenaars - niet aan om het kasteel te verbouwen naar de smaak van zijn tijd.
Vijftien verschillende vleermuissoorten leven in de verborgen hoekjes van het kasteel en in het bos rond de muren - dat is ongeveer de helft van alle bekende soorten in Oostenrijk. Een themapad in het kasteelpark vertelt het verhaal van deze legendarische dieren. Er zijn ook interessante feiten over het vroegere leven op kasteel Bruck op de plezierwandeling.
Bekijk de wereld van nobele ridders en jonkvrouwen met eigen ogen: Op familiezondagen biedt het Museum van de Stad Lienz een creatieve mix van spelletjes, knutselen, spannende legendes en ontdekkingsreizen naar de middeleeuwen. Kinderfeestjes zijn ook mogelijk op aanvraag.
De slottoren is het hoogste punt van het kasteel. De toren is een van de oudste delen van het kasteel, is zeven verdiepingen hoog en heeft een plattegrond van 12 bij 12 meter. Het uitzicht naar alle kanten was ooit nodig om naderende vijanden op tijd te zien aankomen. Vandaag de dag is het gewoon een genot om van bovenaf over Oost-Tirol uit te kijken.
Kasteel Bruck heeft een van de grootste collecties werken van de kunstenaar Albin Egger-Lienz. Het leent ook schilderijen uit voor speciale tentoonstellingen en krijgt bruiklenen van internationale musea voor eigen tentoonstellingen. Dit betekent dat kunstwerken van wereldklasse hier op kleine schaal te zien zijn. Omdat er meer objecten in de collectie zitten dan er getoond kunnen worden, zijn de tentoonstellingen elk jaar anders.
Aan het einde van de 15e eeuw schilderde Simon von Taisten de kapel met twee verdiepingen opnieuw. Dankzij de ultramoderne techniek die in die tijd werd gebruikt - direct op het vochtige pleisterwerk schilderen - zijn de fresco's bijzonder duurzaam. De heiligen en bijbelse scènes die de ambachtslieden op de muren van de kapel schilderden, stralen nog steeds in de helderste kleuren.
De fresco's waren nauwelijks droog voordat de eerste persoon graffiti in de afbeelding kraste. In de loop der eeuwen werden nieuwe krabbels toegevoegd, zoals het Latijnse "Hic fuit" ("Ik was hier"), Griekse inscripties door middelbare scholieren in de 19e eeuw of "Ray + Lilly" van de Engelse bezetting. De meest recente boodschap dateert uit het jaar 2000 en er worden geen nieuwe toegevoegd om de muurschilderingen te beschermen.
Als dependance van de burgerlijke stand van Lienz biedt de slotkapel van kasteel Bruck een buitengewone ambiance en is daarom een populaire trouwlocatie in Oost-Tirol. Als je het jawoord geeft met uitzicht op de 14 heilige helpers aan de voorkant van de kapel, dan kan er niets misgaan met je huwelijk.
Als museumdirecteur Stefan Weis de binnenplaats van het kasteel het "mooiste concertpodium van de stad Lienz" noemt, moet je hem wel gelijk geven. In de zomer treden hier grote namen uit de Oostenrijkse pop- en rockscene op en er worden ook regelmatig fanfareconcerten gehouden in het kasteelpark.
Om nieuwe energie op te doen na een rondleiding door het kasteel of om gewoon te genieten, biedt het kasteelcafé een ontspannen omgeving met een van de meest panoramische terrassen van de stad. De museumbrunch op zaterdag, zondag en feestdagen is vooral populair bij de plaatselijke bevolking (vooraf reserveren verplicht).