Olpererhütte in de Zillertaler Alpen, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Olpererhütte in de Zillertaler Alpen, © Tirol Werbung/Jens Schwarz

Bergwandeling
Friesenberghaus - Olpererhütte

De tocht naar de flanken van de Tuxer Kamm is een klassieke wandeling, die deels over de Berliner Höhenweg voert. De toer begint aan de noordzijde van de Schlegeis-dam, bij de Dominikushütte (1.805 meter) en eindigt hier ook. Onderweg bezoekt u het Friesenberghaus (2.498 meter) en de Olpererhütte, die bereikt wordt via een 2.389 meter hoge hangbrug. Het uitzicht vanaf de brug naar het stuwmeer is adembenemend. Op de Höhenweg kunnen sommige beekjes voor obstakels zorgen bij sterk stromend water, evenals bij het smelten van de sneeuwvelden aan het begin van de zomer.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Dominikushütte, Schlegeis-Stausee

Eindbestemming

Friesenberghaus, Olpererhütte

Eindpunt

Dominikushütte, Schlegeis-Stausee

Bergketen

Lengte

13,8 km

Totale wandeltijd

6 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.624 m1.782 m

Hoogtemeters bergopwaarts906 m
Hoogtemeters afdaling906 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Parkeren

Parkeerplaats gelegen onder de Dominikushütte

Rustmogelijkheden

  • Friesenberghaus (juni tot oktober)
  • Olpererhütte (juni tot oktober)
  • Dominikushütte (midden mei tot oktober)

Downloads

Routebeschrijving

U neemt pad nr. 532 gelegen onder de Dominikushütte bij de Schlegeis-dam. Het eerste deel is fijn om op te warmen, want het pad voert bijna geheel vlak richting het noorden. De bochten in Falschseitenbach zijn gemakkelijk af te bewandelen. Langs dennen- en sparrenbomen bereikt u de weiden van de Friesenbergalm (niet meer gebruik). Na ongeveer twee uur wandelen, wordt de Lapenkar bereikt na een rondwandeling om de Albleck. Vervolgens steekt u de Lapenkarbach over en komt u bij het Friesenberghaus, gelegen aan de Berliner Höhenweg. Na een pauze gaat de wandeling verder naar de uitstroom van de Friesenbergsee. Steek de beek over en wandel in een steile zigzag de tegenoverliggende helling op. De weg voert naar een hoogte van ongeveer 2.600 meter. Neem vervolgens het linkerpad en daal af over rotsachtig terrein. Steek verschillende smalle geulen over, rotsblokken en -platen als ondergrond geven goede houvast waardoor er volop genoten kan worden van het mooie uitzicht. Het is voor sommigen wellicht minder ontspannen bij de hangbrug, die op een hoogte van 2.400 meter naar de Olpererhütte leidt. Bij mooi weer is het uitzicht op de Schlegeis-dam en de omliggende bergen zeker hét hoogtepunt van deze toer. Om terug te keren naar het startpunt, neemt u vanaf de Olpererhütte pad nr. 502 dat dalwaarts voert over grasvelden en door diverse bochten. Vervolgens loopt u via de rechterkant van de Riepenbach naar het zuidoosten en door het dennenbos naar het stuwmeer van Schlegeis. Hier gaat u links langs de oever terug naar het startpunt bij de Dominikushütte.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Friesenberghaus - Olpererhütte (47.04034,11.7034)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.