Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

10 dingen die jullie tijdens de herfst in Tirol gewoon móeten uitproberen…

Bijgewerkt op 19.09.2022 in Andere

Ort: Zirl
Ort: Zirl

In het najaar verkleuren niet alleen de bladeren, maar ook de dagen worden korter. Belangrijk is dus, de dag zo goed mogelijk te benutten - met dingen die in de herfst op zijn mooist zijn bijvoorbeeld. Hier onze top 10:

1. Wandelen op de vleugels van de adelaar

Jullie wisten waarschijnlijk al dat de herfst de mooiste tijd is om te wandelen. Er heerst meestal een stabiel hogedrukgebied, wat betekent dat er weinig kans is op onweer en de hemel is helblauw en helder. Daarbovenop geniet je van de bomen in hun herfstkostuum, de gematigde temperaturen en een uitzicht om „U“ tegen te zeggen. De Adelaarweg is een langeafstandwandelweg in Tirol en voert doorheel heel Tirol. Bekijk je de route op een kaart, dan lijkt de wandelweg wel op het silhouet van een adelaar. Alles bij elkaar zijn het 33 etappes, 413 kilometer en 31.000 hoogtemeter. Voor wie dat net iets te lang lijkt: ook afzonderlijke etappes zijn prachtig en goed doenbaar als dagtocht.

2.  Een afspraakje met jezelf

Dit is absoluut geen oproep tot religieusiteit! Welke geloofsovertuiging je ook hebt, het doet af en toe gewoon alleen maar goed om een zogenoemde krachtplek op te zoeken, een tijdje het tempo van het dagelijkse leven te reduceren en in jezelf te keren. Bijvoorbeeld in St. Georgenberg bij Stans, het oudste klooster in Tirol, dat je na een wandeling door de indrukwekkende Wolfsklamm bereikt. Of het bedevaartskerkje Maria Locherboden in Mötz, dat hoog boven op een rots staat, of de bedevaartskerk Maria Stein bij Wörgl. Wie zich liever in de natuur dan in een kerk op zichzelf bezint, vindt in Tirol ontelbare krachtplekken. Met veel van deze plekken is een legende verbonden. Maar soms is het ook al genoeg om gewoon door het bos te lopen of naar een bergmeer te wandelen en daar een mooi plekje te zoeken om lekker een paar uur met jezelf door te brengen.

3. Dwarrelende blaadjes…

Vonden jullie dat als kind ook zo leuk? In het bos door de gekleurde bladeren lopen die zo lekker onder je voeten ritselden en de mooiste bladeren mee naar huis nemen om er dan thuis iets moois mee te maken? Probeer het weer eens uit; je zult zien dat het nog steeds leuk is! In de Große Ahornboden in de Eng met zijn talloze ahornbomen liggen bladeren zat – zowel om mee te nemen, als ook om je ogen op uit te kijken. De goud-oranje-geel-rood gekleurde bomen zijn een waar natuurschouwspel.

4. Creativiteit troef!

Hoe lang geleden hebben jullie voor het laatst iets nieuws uitgeprobeerd? Het najaar is de beste tijd voor nieuwe dingen! Bovendien kan creatief bezig zijn helpen om stress af te bouwen. Bijvoorbeeld in de houtsnijschool Geisler-Moroder in Elbigenalp in het schilderachtige Lechtal. Hier kun je behalve houtsnijden ook nog leren draaien en beeldhouwen. Bovendien worden hier workshops over speciale thema's gehouden zoals het bouwen van kerststalletjes en kerstversiering of het omgaan met een kettingzaag. Klinkt toch spannend, niet? Een Dirndl is prachtig. Een zelfgemaakte Dirndl nog veel mooier. Dit kun je bij de klederdrachtnaaister in 10 tot 12 avonden leren. Fotograferen met een echte camera dreigt in tijden van high-performance smartphone camera’s bijna in vergetelheid te raken. Gelukkig is dat niet zo bij de fotocursussen van Christina Gaio en Harald Voglhuber. Je moet wel snel zijn want de cursussen zitten meestal snel vol.

5. Oogstfeest vieren

Tirols velden, bossen, rivieren en meren brengen het beste voort dat de landbouw te bieden heeft. In het najaar worden de rijke oogst en het grote culinaire aanbod in veel plaatsen met evenementen en feesten gevierd. Bijvoorbeeld tijdens de Internationale Almkaasolympiade in Galtür op 24 september, de culinaire weken in Scheffau am Wilden Kaiser van 2 september tot 16 oktober en de gastronomische Jakobsweg in het Paznauntal tot en met 17 september. De typische Tiroolse restaurants bieden overeenkomstig het jaargetijde speciale lekkernij-weken aan – van paddenstoelen tot wild en gans. De menukaarten zijn al net zo rijk aan specialiteiten als de oogstmanden. 

6. Natuur uit eerste hand

Alpenmarmotten, steenarenden, steenbokken en baardgieren wonen in het Nationalpark Hohe Tauern. Tijdens een excursie met een natuurparkranger kan je zeker één of meer van deze bewoners spotten. Het Nationalpark biedt een groot aantal begeleide wandelingen over verschillende onderwerpen aan. Dus – waar wachten jullie nog op? Op naar Oost-Tirol! Op naar het Nationalpark!

7. Een excursie naar het eeuwige ijs

© Archiv TVB Tux-Finkenberg ©

Langzaamaan wordt het frisser. Dus waarom niet meteen het ijs in en je hier alvast op de winter voorbereiden? Het IJspaleis op de Hintertuxer Gletsjer met zijn mystiek blauwe entreehal, zijn bevroren watervallen, zijn reusachtige, fonkelende ijskristallen en het gletsjermeer doet oud en jong in gelijke mate verbazen. Warme kleding en goede schoenen zijn een vereiste, want in de grot heerst een constante temperatuur van rond 0 graden Celsius. Dit natuurjuweel is overigens zonder toedoen van mensen „helemaal vanzelf“ ontstaan. De grot is het gehele jaar geopend en ongeacht het weer onder leiding van ervaren guides toegankelijk.

8. Jippie, we gaan skiën!

„Skifoahrn“ – kennen jullie het lied van Wolfgang Ambros? En kunnen jullie ook niet meer wachten tot Tirol eindelijk weer wit wordt en jullie de lange latten onder kunnen doen? Dan op naar Obergurgl! Dit skigebied is van oudsher immers het eerste in Tirol dat het skiseizoen inluidt, en dat steevast midden november (natuurlijk afgezien van de vijf Tiroolse gletsjes, die óf het hele jaar doorlopend geopend zijn óf in oktober openen!). Welk skigebied als 2de, 3de enzovoort de “deuren” opent, vinden julle hier

9. Je kleerkast klaar maken voor de winter

Nu we het er toch over hebben: Zijn jullie qua kleding goed op de komende winter voorbereid? Met behaaglijke jassen en warme laarzen? Met de passende skiuitrusting en een slee? In Tirol zul je gegarandeerd iets naar je zin vinden aangezien er hier in bijna elk dorpje een goed sportzaak te vinden is. Hier nog een paar shops in de spotlight: bij Frauenschuh in Kitzbühel hebben ze bijvoorbeeld niet alleen exclusieve jassen en mantels, maar ook super chique en tegelijkertijd functionele skikleding. In geselecteerde winkels zoals Schuh Staudinger in Innsbruck of Schuh Schmid in Fiss zijn de edele skischoenen van het merk Strolz te koop – deze worden individueel aan je voet aangepast en zitten als gegoten. In de Tirol Shop vind je niet alleen de beroemde Tirol mutsen maar afgezien van winterkleding ook nog behaaglijke dekens, zodat je het thuis ook lekker knus kunt maken. En voor iedereen die zichzelf een handgemaakte rodel cadeau willen doen, verraad ik hier een paar namen van rodel producenten: op een rodel van Gasser, Kathrein, Fluckinger of Gallzeiner zit resp. rodel je gegarandeerd goed.

10. Even ontspannen

Ja, natuurlijk heb je in Tirol ook van die herfstdagen waarop de hemel zich in „50 Shades of Grey“ hult en het niet echt aanlokkelijk is om naar buiten te gaan. En wat is er dan lekkerder dan het slechte weer buiten te laten en je eens lekker te laten verwennen? Stoombad, sauna, whirlpool, manicure, pedicure, schoonheidsbehandelingen, massage… Er zijn talloze manieren om jezelf te verwennen en met voldoende gelukshormonen een mogelijke opwelling van een herfstdepressie tegen te gaan. Je kunt het beste meteen een paar dagen in één van de Tiroolse wellness hotels boeken. Bijvoorbeeld in Hotel Schwarz in Mieming, in de Alpenrose in Maurach of in Hotel Theresa in Zell am Ziller. Natuurlijk kun je ook in een dagje wellnessen in een gerenommeerd hotel. Christina heeft voor jullie hier de beste tips samengesteld. 

Laatste artikel van Fabienne
Hechtsee, Kufstein
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Andere
Top tien zomeractiviteiten in de Tiroler bergen
8 min. leestijd
Alle artikelen van Fabienne
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.