Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

7 drankjes, die je in Tirol moet hebben uitgeprobeerd

07.05.2019 in Eten & drinken

CharlySchwarz_Innsbruck_Oscarkocht_42_kleinNEU

1. Karnemelk

Tirol telt 739.000 inwoners en 78.000 koeien. En dat is maar goed ook, want de inwoners van Tirol zijn echte melkliefhebbers. Tijdens de warme zomermaanden zijn ze helemaal gek van koude karnemelk – puur of gemixt met fruit. Karnemelk ontstaat als bijproduct van boter en bevat maar weinig vetten. Karnemelk zit vol probiotica, zorgt door zijn grote hoeveelheid vitamine B voor een mooie huid en helpt zelfs af te slanken.

2. Chabeso

Sinds 1895 resideert de wereldberoemde firma Swarovski in Wattens. Wat maar weinig mensen weten, is dat in ditzelfde dorpje sinds meer dan 75 jaren ook Chabeso, een alcoholvrij biertje met citroensmaak wordt geproduceerd. Tot nu toe is het drankje enkel regionaal heel geliefd. Naast de originale Chabeso is er ook een “g’spritzte”- en een “glüh”-versie voor koude winterdagen op de markt.

3. Lattella

Toegeven: sinds 2013 wordt Latella niet meer in Tirol geproduceerd maar in Neder-Oostenrijk. Uitgevonden werd het drankje, dat bestaat uit wei en exotische vruchten, in Wörgl. Sinds 40 jaren zijn de bonte verpakkingen niet meer uit de Oostenrijkse winkels weg te denken. Wei is een bijproduct van kaas en was tijdens de Oudheid een schoonheidsmiddel.

4. Ongefilterd appelsap

Tijdens de zomermaanden is het temperatuurverschil tussen dag en nacht bijzonder groot. Dat zorgt ervoor dat vele aroma’s in de appels worden opgeslagen. Vele Tiroolse families laten daarom de appels uit hun eigen boomgaard tot ongefilterd appelsap persen. Dit soort appelsap vind je ook vaak op de menukaart van restaurants. De Tirolers drinken dit soort appelsap ook graag vermengd met prikkelend water of water van de kraan. Met het woord “Schorle” oogst je vaak kritische blikken. Beter gebruik je “g‘spritzten Apfelsaft”!

5. Tirola Kola

De Tiroolse versie van Cola of Pepsi wordt in Brixlegg geproduceerd en steekt in een retro jasje. Naast de korte transportwegen van de productie tot de lokale gastronomie, overtuigt de Tirola Kola ook met zijn smaak van sparrenadels, arve en kolanoten. “Voor mij moet een Cola naar Cola smaken,” meent producent en uitvinder Günter Gruber.

6. Kraantjeswater

Met meer dan 10.000 bronnen heeft Tirol een rijke watervoorziening. De bergachtige topografie zorgt er dan ook nog eens voor dat het water van bijzondere kwaliteit is. Elke regendruppel heeft meerdere jaren nodig om door de vele steenlagen te dringen. Daardoor wordt het water op natuurlijke wijze gefilterd en komt uit de bergen drinkwater. Het water moet vaak niet extra gefilterd worden. Het bergwater komt in Tirol gewoon uit de kraan. Handig toch!

7. Vlierbloesemsap

Met vele legendes is de vlierstruik omhangen en ooit was hij een geluksboom. Bovendien is de vlierbloesem hét symbool voor het begin van de zomer. In vele Tiroolse huishoudens worden de bloesems en bessen elke zomer tot siroop verwerkt. Heerlijk verfrissend is de vlierbloesem-schuimwijn, waarvoor de bloesems met water, suiker en citroenen gefermenteerd worden. Deze versie is licht-alkoholisch maar smaakt uitermate volmaakt!

Fotos: Charly Schwarz/Julia König

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 20.05.2024 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.