Camping à La carte

Alweer soep uit blik en spaghetti met tomatensaus? Als je denkt dat kampeervakantie gelijk staat aan culinaire rampspoed, dan is het tijd om nog eens goed na te denken. Veel van de lekkerste gerechten van Tirol kun je op een eenvoudig campingfornuis bereiden met ingrediënten uit de regio en soms zelfs uit de omliggende bossen en velden.

Het is zomer - tijd voor vakantie! Dit jaar zijn we niet van plan om te ver te reizen. We willen immers dat onze meisjes plezier hebben tijdens de reis en niet de hele tijd in de auto zitten te vervelen. Na wat wikken en wegen besluiten we te gaan kamperen in Tirol. We hebben geen eigen camper, maar die kun je tegenwoordig makkelijk huren in alle soorten en maten. We boeken er een die groot genoeg is voor ons vieren. Geen paspoortcontrole, geen instapkaarten, geen veiligheidscontroles - gewoon inpakken en wegwezen. Tijdens het vakantieseizoen is het gebied rond Garmisch aan de Duits-Oostenrijkse grens erg druk, dus besluiten we een kortere weg te nemen via Ettal door het Ammertal naar onze bestemming Tirol.

Het duurt niet lang voordat we de Plansee bereiken, de poort naar een andere wereld. Vaarwel Duitsland, hallo Oostenrijk! Wat een uitzicht - overal waar we kijken zijn er hoge bergen, glinsterende meren, steile rotswanden en smalle wegen die zich een weg kronkelen door dit prachtige natuurlijke decor. Het is een warme dag en we zouden allemaal graag even stoppen om in het meer te springen voor een verfrissende duik, maar we besluiten door te rijden en in plaats daarvan stoppen we in Reutte om wat boodschappen te doen voordat we doorijden door het Lechtal naar Vorderhornbach.

Zwemmen in de bergen is leuk maar maakt hongerig. Schlutzkrapfen met paddenstoelen is een gezonde en stevige manier om energie op te doen voor de komende middag.

Zwemmen in de bergen is leuk maar maakt hongerig. Schlutzkrapfen met paddenstoelen is een gezonde en stevige manier om energie op te doen voor de komende middag.

Wat eten betreft, vallen kampeerders over het algemeen in twee categorieën: zelf koken en uit eten gaan. Ik heb mezelf en ons gezin uitgedaagd om voor onszelf te zorgen en bovendien zoveel mogelijk producten niet in de plaatselijke supermarkt te kopen, maar in de natuur zelf. Foerageren is de naam van het spel. Mijn inspiratie haal ik uit de traditionele Tiroolse keuken, die vaak zo eenvoudig is dat één of twee gaspitten al genoeg zijn om een heerlijke maaltijd voor het hele gezin in elkaar te flansen. Maar voordat we gaan koken, is het tijd om een goede parkeerplaats te vinden. We rijden Campingplatz Lechtal op en de meisjes spetteren al snel in het natuurzwembad van de camping. Slechts een paar meter verderop stromen twee rivieren, de Lech en de Hornbach, maar de meisjes kiezen er wijselijk voor om bij het zwembad met de touwschommel te blijven in plaats van het risico te nemen om in het kolkende wildwater te stappen. 

Ze keren hongerig terug naar de camper. We zouden naar het campingrestaurant kunnen gaan en een bord friet bestellen, maar in plaats daarvan besluiten we wat van het proviand te gebruiken dat we eerder die dag in de supermarkt hebben gekocht. Ik maak mijn eigen Tiroolse versie van spaghetti carbonara. De kinderen schrokken het pastagerecht in een paar minuten naar binnen. Het lijkt erop dat het me goed gelukt is. Spaghetti alla carbonara is natuurlijk een Italiaans gerecht in hart en nieren, maar Tirol heeft zulke heerlijke spek en kaas dat ik gewoon mijn eigen lokale versie moest maken.

TIROOLSE CARBONARA

Ingrediënten voor 4-6 personen:

500 g Fleckerlnudeln pasta,
200 g geraspte pittige Tiroolse kaas,
150 g gerookt spek in blokjes gesneden,
4 eieren (2 hele eieren, 2 eidooiers),
peterselie, salie,
boter, zout, peper

Bereiding

Bak het spek in een pan tot het knapperig is. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Laat het spek uitlekken op keukenpapier en veeg de pan schoon. Meng twee hele eieren en twee eidooiers in een kom met de berg kaas en een kopje van het pastawater, breng op smaak met zout en peper. Smelt een beetje boter in een pan en fruit de salie en peterselie in de boter. Haal van het vuur en voeg eerst de pasta toe aan de pan, dan het spek en als laatste het eimengsel. Voeg géén warmte toe. Roer alles goed door elkaar en serveer.

BRANDNETEL KNOEDELS

Ingrediënten voor 4 porties:

5 broodjes, 500 g brandnetels,
rucola, zevenblad, 1 ei,
2 eetlepels ricotta,
1 ui (gesneden),
100 ml melk,
2 eetlepels zetmeel,
zout, peper,
boter,
pittige Tiroolse kaas

Bereiding

Snijd de broodjes in dunne plakjes. Blancheer de wilde kruiden, leg ze op een doek, knijp uit en hak fijn. Fruit de ui in boter, voeg de melk toe, dan de kruiden en giet in de broodjes. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel 5 minuten weken, voeg de ricotta, het ei en een lepel zetmeel toe. Meng het deeg en vorm er een kleine proefknoedel van. Leg de knoedel in kokend water. Als de knoedel niet stevig is, voeg dan meer zetmeel toe aan het deeg. Vorm de knoedels en laat ze 10 minuten in het water staan. Bak ze dan in een pan met boter en de overgebleven kruiden en bestrooi met bergkaas naar smaak.

Na het eten maak ik van de gelegenheid gebruik om met mijn hengel de Vorderhornbach te verkennen. De beek stroomt direct achter de camping, hij is gemakkelijk te bereiken, en ik besluit mijn geluk iets verder stroomopwaarts te beproeven. De beek is een prachtige plek om te vliegvissen. Het water is kristalhelder, het landschap subliem en de natuur wild en ongetemd. Te midden van zo'n prachtig landschap is het moeilijk om me op mijn hengel te concentreren. Ik kom morgenochtend terug, als de rest van de bende nog slaapt, om een bruine forel te vangen voor mijn culinaire hoogtepunt van deze reis: verse forelfilet met parelgort.

Ik ben van nature een vroege vogel, dus ik vind het niet erg. Als ik terugkom bij de bus stuiteren de meiden vol energie rond, dus we grijpen ze vast en gaan samen op pad.

"De hitte wordt wat minder en we gaan op pad om te foerageren."

Nee, niet naar een restaurant - we hebben tenslotte onze uitdaging. Dankzij een wild kruidenboek en wat eerdere ervaring weten we waar we brandnetels, rucola en zevenblad moeten zoeken - en we hopen ook een paar paddenstoelen te vinden. Echt serieus foerageren kunnen we niet, want dan moeten we meer tijd investeren en naar ruiger terrein reizen, maar de kinderen vinden het leuk. Ze plukken en verzamelen met ons mee. De aandacht verschuift naar madeliefjes, die ook eetbaar zijn. Op een gegeven moment vervelen de meisjes zich, maar dat is normaal. We hebben toch al genoeg groen verzameld voor het avondeten. Natuurlijk brengt het zoeken naar brandnetels een zeker risico met zich mee om gestoken te worden, maar ik draag de rode vlekken op mijn arm als een ereteken.

FORELFILET MET PARELGORT

Ingrediënten voor 2-3 porties:

1 forel, 250 g parelgort, 1 ui,
1 wortel, 80 g selderij,
200 ml witte wijn,
80 g pittige Tiroolse kaas,
hazelnoten, wilde kruiden,
zout, peper, boter

Bereiding

Rooster de hazelnoten en wrijf ze daarna af met keukenpapier om de bruine velletjes te verwijderen. Hak ze grof. Snijd de ui, wortel en selder fijn en fruit aan in olie. Voeg de parelgort toe, voeg dan de witte wijn toe en laat sudderen. Voeg indien nodig een beetje water toe. Breng op smaak met zout en peper. Zout ondertussen de forelfilets licht en bak ze in boter op de huid op middelhoog vuur. Wanneer er een wit randje van ongeveer 4 mm op de filet ontstaat, zet je het vuur uit en draai je de filets om. Hak de wilde kruiden fijn en voeg toe aan de parelgort met de bergkaas en een eetlepel boter en meng goed. Roer tot slot de noten erdoor en serveer met de filets.

MUAS GESERVEERD MET BESSEN

Ingrediënten voor 4 porties:

100 g bloem, 200 g zacht griesmeel,
800 ml melk, 2 eetlepels suiker,
kleine hoeveelheid vanille, 1 snufje zout,
2 eetlepels boter,
selectie bessen

Bereiding

Smelt eerst de boter in een pan met hoge wanden, voeg de bloem en het zout toe en roer goed door met een houten lepel. Giet dan een deel van de melk erbij en roer goed, voeg het griesmeel, de suiker, de vanille en de rest van de melk toe en roer goed tot het griesmeel bindt. Zet de warmtebron op heel laag en laat het geheel nog 10 minuten koken. Serveer met de bessen.

Terug op de camping wassen we de brandnetels in heet water om de angel te neutraliseren. Daarna blancheer ik ze kort, hak ze in fijne stukjes en maak er kleine knoedels van. Ze smaken heerlijk als je ze in boter bakt. Normaal gesproken zou ik spinazieknoedels maken, maar ze zijn nog lekkerder als je ze bereidt met brandnetels die je zelf hebt verzameld. We zijn allemaal tevreden en, het belangrijkste, vol. De klus is geklaard. Een paar minuten later liggen de kinderen in bed. Tijd om de grote kaars in de jampot aan te steken en te ontspannen.

De volgende ochtend, nadat ik vroeg ben opgestaan, keer ik tevreden terug naar de camper met het resultaat van mijn vistocht. De rest zitten daar slaperig Muas te eten, een Tiroolse ontbijtpap die verrassend lekker is met de verse bessen die Betty heeft verzameld. De meisjes zijn er dol op. Ik maak eindelijk de koffie waar ik de afgelopen twee uur van heb gedroomd. Muas is een ander typisch bergboerengerecht dat alleen hier verkrijgbaar is en zowel in de zomer als in de winter goed smaakt. Iedereen is nu klaarwakker, maar we weigeren vandaag te gaan wandelen en besluiten in plaats daarvan de dag door te brengen in het buitenzwembad naast de deur.

Voor de lunch maak ik Schlutzkrapfen, een soort Tiroolse versie van ravioli, die op veel plaatsen te koop zijn en sensationeel smaken als je ze serveert met paddenstoelen en gesmolten boter. Daarna maak ik Moosbeernocken, een klassiek zoet gerecht uit Tirol. Iedereen is tevreden. De uitdaging is geslaagd. Maar weet je wat, morgen trakteren we onszelf misschien wel op een etentje.

SCHLUTZKRAPFEN (mezzelune)

Ingrediënten voor 4 porties:

500 g Schlutzkrapfen,
300 g champignons,
geraspte parmezaan,
2 eetlepels boter,
fijngesneden lente-uitjes

Bereiding

Kook de Schlutzkrapfen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smelt de boter in de pan en bak hierin de champignons. Doe de Schlutzkrapfen met een schuimspaan in de pan en voeg de fijngesneden lente-ui toe. Breng op smaak met zout, peper en parmezaan.

MOOSBEERNOCKEN (pannekoekjes met cranberry’s)

Ingrediënten voor 4 porties:

150 g bloem, 3 eieren, 3 eetlepels melk,
3 eetlepels suiker, snufje zout, 300 g
bosbessen, boter of geklaarde boter, bloemsuiker

Bereiding

Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker schuimig op, voeg dan de bloem en de melk toe. Voeg een deel van de bosbessen toe en druk ze lichtjes aan. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het mengsel. Bak de dumplings in gesmolten boter in een pan en druk de resterende bosbessen in de dumplings. Bestuif de afgewerkte knoedels met poedersuiker.