Topkok Simon Taxacher van Rosengarten in Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten
Topkok Simon Taxacher van Rosengarten in Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten

De beste ‘Hauben-restaurants’ in Tirol: het beste voor fijnproevers

Elk jaar in de herfst bekroont de Oostenrijkse gastronomische gids Gault Millau de beste en meest in het oog springende Tiroler restaurants met 'Hauben', kokmutsen. In de editie van 2019 werden 149 prijzen uitgereikt aan maar liefst 98 restaurants in Tirol. Benjamin Parth van restaurant 'Stüva' in Ischgl is bekroont tot 'Kok van het jaar 2019': de hoogst haalbare onderscheiding voor chefkoks in Oostenrijk.

4 hauben (koksmutsen)

De absolute top blijft wederom Simon Taxacher, die ook dit jaar zijn 4 'hauben' wist te behouden. Zijn restaurant in Relais & Châteaux in Rosengarten in Kirchberg is de enige in Tirol met deze bijzonder hoge waardering. 

Restaurant 'Simon Taxacher' in Kirchberg (4 hauben, 19 punten)


Simon Taxachers kookstudio in zijn restaurant 'R Simon Taxacher' Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten

Simon Taxacher wist voor het restaurant Relais & Châteaux Rosengarten in Kirchberg zijn vier hauben met succes te behouden. Simon Taxacher is de enige chef in Tirol met vier koksmutsen. Opnieuw wist Taxacher de kritische jury te imponeren met zijn oog voor detail, perfecte combinaties van regionale producten, de continue zoektocht naar de beste ingrediënten en zijn technische finesse.

Restaurant Rosengarten • Aschauer Straße 46 • 6365 Kirchberg in Tirol • +43 5357 4201 • welcome@rosengarten-taxacher.comwww.rosengarten-taxacher.com

3 hauben (koksmutsen)

Naast de bekende gezichten als Martin Sieberer, Benjamin Parth of Alexander Fankhauser, behoort ook de Brit James Baron van Hotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg tot de beste chef-koks van Tirol. Nieuwkomers zijn restaurant Interalpen Chef's Table in Telfs-Buchen en Stiar in Ischgl. Negen Tiroler restaurants slaagden erin om in 2019 drie hauben (koksmutsen) te bemachtigen.

'Alexander' in Fügenberg (3 hauben, 18 punten)


Restaurant 'Alexander' in Hotel Lamark, © Hotel Lamark

Samen met zijn team tovert Alexander Frankhauser culinaire meesterwerken op tafel in restaurant 'Alexander' van hotel Lamark wat resulteerde in drie 'hauben'. Hier wordt op 'sensationeel hoog niveau gekookt' aldus Gault Millau. De jury is bijzonder enthousiast over de uitermate goed doordachte combinaties: regionale, traditionele gerechten met een modern vleugje. 

Hotel Lamark • Hochfügen 34 • 6264 Fügenberg • +43 5280 225 • info@lamark.at • www.lamark.at

'Paznaunerstube' in Ischgl (3 hauben, 18 punten)


Paznaunerstube in Trofana Royal in Ischgl, © Trofana Royal

De meervoudig bekroonde chef Martin Sieberer opende twintig jaar geleden het exclusieve restaurant 'Paznaunerstube' in Ischgl. Vandaag de dag is dit sfeervolle restaurant een van de beste gastronomische adressen van Oostenrijk. Dit jaar veroverde Sieberer drie 'hauben' met zijn meesterwerken die zich kenmerken door culinair vakmanschap en uitstekende kwaliteit. In Paznauerstube, gevestigd in luxehotel Trofana Royal, worden voornamelijk regionale producten gebruikt. Op verzoek en seizoensafhankelijk overtuigt de chef-kok ook met traditionele gerechten zoals de 'Paznauner Schafl'.

Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43 5444 600 • office@trofana.at • www.trofana.at

'Stüva' in Ischgl (3 hauben, 18 punten)


Restaurant YSCLA Stüva in Ischgl, © YSCLA Stüva/Gerhard Berger
© Joerg Lehmann / image-bay.com

Het oordeel van de Gault-Millau jury over de kookkunsten van Benjamin Parth was duidelijk: 'Proef!'. Allen waren lovend over de jonge chef met talent voor culinaire creaties. Benjamin Parth uit Ischgl streefde ernaar om de beste chef-kok van Oostenrijk te worden met zijn restaurant 'Stuva' in hotel YSCLA. Met zijn inzet, gevoel voor smaak, oog voor details en een voorliefde voor zeedieren en -vruchten heeft hij dit doel bereikt, want de 30-jarige Parth is benoemd tot ‘Koch des Jahres 2019’ – het hoogst haalbare dat een chef-kok in Oostenrijk kan verwerven. 

Gourmet boutique hotel YSCLA • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43 5444 5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

'Tannenhof' in St. Anton (3 hauben, 18 punten)


Restaurant Tannenhof in St. Anton am Arlberg, © Hotel Tannenhof

Een jaar geleden heeft de chef-kok van luxehotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg, James Baron, een kickstart gemaakt van nul naar drie culinaire 'hauben'. Dit jaar was de in Groot-Britannië geboren kok in staat om zijn succes te verdedigen en maakte hij opnieuw indruk met zeer verfijnde culinaire hoogstandjes. De jury was met name verrast door zijn bijzondere desserts. 

Hotel Tannenhof · Nassereinerstraße 98 · 6580 St. Anton am Arlberg ·
+43.5446.30311 · info@hoteltannenhof.net · www.hoteltannenhof.net

'Interalpen Chef’s Table' in Telfs-Buchen/Seefeld (3 hauben, 17 punten)


Tiroler Stubn Interalpen-Hotel Tyrol, © Interalpen-Hotel Tyrol

Je moet wat doorzettingsvermogen hebben om een tafel voor twee te bemachtigen bij Interalpen Chef’s Tables, maar de moeite wordt zeker beloond. Chef-kok Mario Döring en sommelier Therese Lichtmannegger zorgen samen met het vriendelijke horecateam voor een geweldige avond in de grote ‘fine-dining’ bioscoop.

'Interalpen Chef’s Table' in Hotel Interalpen • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 •6410 Telfsuchen/Seefeld • +43 50 80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

'Kupferstube' in het Tennerhof in Kitzbühel (3 hauben, 17 punten)


Terras van "Kupferstube" in Tennerhof met uitzicht op de Kitzbüheler Streif, © Hotel Tennerhof

Het team van Tennerhof, waar chef-kok Stefan Lenz de scepter zwaait, verhoogt dit jaar het niveau en maakt indruk met buitengewone culinaire creaties wat drie 'hauben' en 17 punten oplevert. Twee verschillende menu's staan op de kaart van het gastronomische restaurant, waar elke gang een 'culinaire openbaring' is volgens Gault Millau. Met name de mix van aroma, scherpe, fruitige en zure smaken in de gerechten heeft de jury enthousiast gemaakt. 

Tennerhof · Griesenauweg 26 · 6370 Kitzbühel · +43.5365.63181 · office@tennerhof.com · www.tennerhof.com

'Schlosshotel Ischgl' in Ischgl (3 hauben, 17 punten)


Schlossherren-Stube in Hotel Romantica in Ischgl, © Schlosshotel Romantica

De aanpassing van ‘Romantica’ naar ‘Schlosshotel’ heeft het hotel-restaurant goed gedaan. Gastav Jantscher zwaait de scepter, die zich voornamelijk nuttig maakt in de keuken. In zijn zevengangenmenu vindt men culinaire, zeldzame gerechten zoals gerookt runderhart, oesters en zelfgefokte duif. De jury van Gault Millau is enthousiast en vol lof: 'Geweldig'. 

Schlosshotel Romantica · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · info@romantica.at · www.romantica.at

'Stiar' in Ischgl (3 hauben, 17 punten)


© Restaurant Stiar

Het nieuwste toprestaurant in Ischgl laat duidelijk de ‘Paznauner’ werkwijze in de ‘Hauben’ keuken zien.  Met veel motivatie, ambitie en een hoog kwaliteitsniveau beheert familie Zangerl een land waarop ze hun eigen slachthuis, slager en rokerij runnen. Samen met chef-kok Gunther Döberl werd vervolgens het toprestaurant ‘Stiar’ geopend dat gevestigd is in sport- en entertainmenthotel Silvretta.

‘Stiar’ in sport- und entertainmenthotel Silvretta · Dorfstraße 74 · 6561 Ischgl · +43 5444 5223 · reservierung@stiar.at · www.stiar.at

'Tannheimer Stube' in Tannheim (3 hauben, 17 punten)


Tannheimer Stube in het Landhotel Hohenfels, © Hohenfels - das Landhotel

Het nieuwste toprestaurant in Ischgl laat duidelijk de ‘Paznauner’ werkwijze in de ‘Hauben’ keuken zien.  Met veel motivatie, ambitie en een hoog kwaliteitsniveau beheert familie Zangerl een land waarop ze hun eigen slachthuis, slager en rokerij runnen. Samen met chef-kok Gunther Döberl werd vervolgens het toprestaurant ‘Stiar’ geopend dat gevestigd is in sport- en entertainmenthotel Silvretta.

Hohenfels - das Genießerhotel • Kreuzgasse 8 • 6675 Tannheim • +43 5675 6286, info@hohenfels.atwww.hohenfels.at

2 hauben (koksmutsen)

Van 'Schaufelspitze', het hoogstgelegen 'Hauben'-restaurant van Oostenrijk op de Stubaier gletsjer op 3.000 meter hoogte, tot nieuwkomers zoals het restaurant 'Stiar' in Ischgl: 30 restaurants in de editie van 2019 van de gastronomische gids Gault Millau zijn bekroond met 2 koksmutsen.

2 Hauben, 16 punten

2 Hauben, 15 punten

 

Haubenlokale (Interactieve kaart)

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat