© Restaurant Rosengarten
© Restaurant Rosengarten

De beste ‘Hauben-restaurants’ in Tirol: het beste voor fijnproevers

Vanwege overheidsvoorschriften om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben sommige restaurants de Gault Millau beoordeling opgeschort.

Elk najaar bekroont de Oostenrijkse editie van de gastronomie gids Gault Millau de beste en meest in het oog springende Tiroler restaurants met punten en 'Hauben' (kokmutsen). In de editie van 2022 kregen 102 restaurants in Tirol een koksmuts. Dit plaatst Tirol op de derde plaats achter Wenen en Stiermarken bij de deelstaten met de meeste toques. Benjamin Parth, Chef van het Jaar 2019, voegt zich in 2022 bij de 16 beste chef-koks van Oostenrijk.

Naast culinair talent toont Benjamin Parth een goede invloed bij het selecteren van zijn medewerkers: Noemi Krondorf, Hoofd Patisserie bij Stüva in Ischgl, werd uitgeroepen tot Patissier van het jaar 2022.

De Weinstube in Ischgl, bekroond met 2 koksmutsen, is een van de nieuwkomers van het jaar.

 

4 hauben (koksmutsen)

In 2022 mogen Martin Sieberer, Benjamin Parth en Boris Meyer zich opnieuw tot de beste chef-koks van Tirol rekenen. Nieuw in de lijst dit jaar is de Interalpen - Chef's Table in Interalpen Hotel Tyrol in Telfs bei Seefeld. Dit jaar hebben in totaal hebben zeven Tiroler restaurants vier koksmutsen weten te bemachtigen. Vijf restaurants hebben afgezien van de evaluatie.

  'Stüva' in Ischgl (4 hauben, 18,5 punten)


  Restaurant YSCLA Stüva in Ischgl, © YSCLA Stüva/Gerhard Berger
  © Joerg Lehmann / image-bay.com

  Het oordeel van de Gault-Millau jury over de kookkunsten van Benjamin Parth van Restaurant Stüva - hotel YSCLA in Ischgl was duidelijk: 'Wat een smaak!'. Allen zijn lovend over de jonge chef met talent voor culinaire creaties, die is uitgeroepen tot 'Chefkok van het Jaar 2019'. Dit is wellicht de hoogste onderscheiding die in Oostenrijk als chefkok mogelijk is. Met zijn inzet, gevoel voor smaak, oog voor details en een voorliefde voor zeedieren en -vruchten behoort zijn restaurant tot de beste adressen van het land en heeft de ambitieuze chef een nieuw doel, de vijfde koksmuts.

  Gourmet boutique hotel YSCLA • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43 5444 5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

  'Stiar' in Ischgl (4 hauben, 17,5 punten)


  © Restaurant Stiar

  Het jongste toprestaurant in Ischgl laat duidelijk de ‘Paznauner’ werkwijze in de gourmetkeuken zien.  Met veel motivatie, ambitie en een hoog kwaliteitsniveau gaat familie Zangerl te werk en laat niets aan het toeval over. Samen met chef-kok Gunther Döberl is het toprestaurant ‘Stiar’ geopend, het is gevestigd in sport- en entertainmenthotel Silvretta.

  ‘Stiar’ in sport- und entertainmenthotel Silvretta · Dorfstraße 74 · 6561 Ischgl · +43 5444 5223 · reservierung@stiar.at · www.stiar.at

  'Interalpen Chef’s Table' in Telfs-Buchen/Seefeld (4 hauben, 17,5 punten)


  Tiroler Stubn Interalpen-Hotel Tyrol, © Interalpen-Hotel Tyrol

  Je moet wat doorzettingsvermogen hebben om een tafel voor twee te bemachtigen bij Interalpen Chef’s Tables, maar de moeite wordt zeker beloond. Chef-kok Mario Döring en sommelier Therese Lichtmannegger zorgen samen met het vriendelijke horecateam voor een geweldige avond in de grote ‘fine-dining’ bioscoop.

  'Interalpen Chef’s Table' in Hotel Interalpen • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfsuchen/Seefeld • +43 50 80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

  Hubertusstube in Neustift im Stubai (4 hauben, 17 punten)


  © SPA Hotel Jagdhof
  © SPA Hotel Jagdhof

  'Tirol op je bord' - zo beschrijft chef Boris Meyer de gerechten van zijn veelgeprezen menu's in de Hubertusstube in Hotel Jagdhof. Het wild komt van eigen jacht, de beekforel van het nabijgelegen Ruetz, het lam van eigen kweek, groenten, eieren en melkproducten van boerderijen in de omgeving en de paddenstoelen uit omringende bossen. Meyer speelt met de smaak van de ingrediënten. Gasten kunnen daarnaast ook kreeft en sint-jakobsschelpen verwachten. De critici van Gault Millau beschrijven de wijnkaart als zeer uitgebreid en het personeel gastvrij.

  SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43 5226 2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

  'Schlossherrnstube' in Ischgl (4 hauben, 17,5 punten)


  Schlossherren-Stube in Hotel Romantica in Ischgl, © Schlosshotel Romantica

  De aanpassing van ‘Romantica’ naar ‘Schlosshotel’ heeft het hotel-restaurant goed gedaan. Chefkok Gustav Jantscher zwaait de scepter in de keuken van de Schlossherrnstube in Ischgl. In zijn zevengangenmenu vindt men culinaire, zeldzame gerechten zoals gerookt runderhart, oesters en zelfgefokte duif. De jury van Gault Millau is enthousiast en vol lof: 'Geweldig'. 

  Schlosshotel Romantica · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · info@romantica.at · www.romantica.at

  Restaurant Oniriq in Innsbruck (4 hauben, 17 punten)


  © Tirol Werbung / Sebastian Gabriel
  © Tirol Werbung /Sebastian Gabriel
  © Tirol Werbung /Sebastian Gabriel

  Oni... wat zeg je? Oniriq(ue)! Het Franse woord voor droom. Nadat Christoph Bickel zich 20 jaar lang in verschillende Europese toprestaurants heeft gekookt en ook in de keuken van een 3-sterrenrestaurant in Chicago heeft gewerkt, is hij teruggekeerd naar zijn Tiroler thuisland en heeft hij zijn droom waargemaakt: een eigen restaurant. En het staat bekend om zijn vijf of zeven gangen in een vegetarische of vis- en vleesversie. Bickel plaatst de klassieker graag in verrassende contexten en experimenteert soms met onbekende wilde kruiden.

  Restaurant Oniriq • Bürgerstr. 13 • 6020 Innsbruck • +43.650.4510624 • restaurant@oniriq.at •  www.oniriq.at

  Gannerhof in Innervillgraten (4 hauben, 17 punten)


  © Gannerhof
  © Gannerhof

  Met zijn inmiddels 4 koksmutsen mag Josef Mühlmann, eigenaar en chef-kok van de Gannerhof, zich officieel de beste kok van Oost-Tirol noemen. Zijn restaurant, dat altijd goed volgeboekt is, maakt deel uit van een ensemble van drie boerderijen, in bijna originele staat, die zich in het wilde en romantische Villgratental bevinden. Villgrater char, zwarte appel varkensvlees, gemzen en zuivelproducten uit de regio worden geserveerd in de oude salons. In de kelder worden 350 Oostenrijkse topwijnen bewaard.

  Der Gannerhof • Gasse 93 • 9932 Innervillgraten • +43.4843.5240 • gannerhof@gannerhof.at •  www.gannerhof.at

  3 hauben (koksmutsen)

  Van het al lang bestaande toprestaurant Heimatbühne in Ischgl tot nieuwkomers zoals de revolutionaire keuken van het restaurant "Guatzessn" in Stumm in het Zillertal: 12 restaurants zijn in de nieuwe gids Gault Millau 2022 onderscheiden met 3 koksmutsen (Hauben). Dit zijn:

  2 hauben (koksmutsen)

  31 Tiroolse restaurants werden in de editie 2022 bekroond met 2 koksmutsen. De lijst bevat nieuwkomers zoals restaurant das Köhle in Serfaus of restaurant Space73 in Ischgl. Maar de blauwe lente in Erl of het bistro-restaurant Rosengarten hebben hun waarde weer bewezen. De Weinstube in Ischgl is een van de nieuwkomers van het jaar.

  Wat vindt u van dit artikel?

  Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

  Omhoog

  Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

  Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.