Topkok Simon Taxacher van Rosengarten in Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten
Topkok Simon Taxacher van Rosengarten in Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten

De beste ‘Hauben-restaurants’ in Tirol: het beste voor fijnproevers

Elk jaar in de herfst bekroont de Oostenrijkse editie van de gastronomie gids Gault Millau de beste en meest in het oog springende Tiroler restaurants met punten en 'Hauben', kokmutsen. In de editie van 2020 zijn 149 onderscheidingen uitgereikt aan maar liefst 98 restaurants in Tirol. Tot de 22 beste chefkoks van Oostenrijk behoren vijf chefs uit Tirol: Simon Taxacher, Benjamin Parth, James Baron, Gustav Jantscher en Martin Sieberer.

5 hauben (koksmutsen)

De absolute top blijft wederom Simon Taxacher, die dit jaar zijn 5 'hauben' wist te behouden. Zijn restaurant in Relais & Châteaux in Rosengarten in Kirchberg is de enige in Tirol met deze bijzonder hoge waardering. 

Restaurant 'Simon Taxacher' in Kirchberg (5 hauben, 19 punten)


Simon Taxachers kookstudio in zijn restaurant 'R Simon Taxacher' Kirchberg in Tirol, © Relais & Châteaux Rosengarten
© Restaurant Rosengarten

Opnieuw heeft Simon Taxacher met zijn kookkunst overtuigd en de vijf koksmutsen voor het restaurant Relais & Châteaux Rosengarten in Kirchberg met succes verdedigd. Daarmee blijft Simon Taxacher de enige chef in Tirol in deze bijzondere klasse. Opnieuw wist Taxacher de kritische jury te imponeren met zijn oog voor detail, perfecte combinaties van regionale producten, de continue zoektocht naar de beste ingrediënten en zijn technische finesse.

Restaurant Rosengarten • Aschauer Straße 46 • 6365 Kirchberg in Tirol • +43 5357 4201 • welcome@rosengarten-taxacher.comwww.rosengarten-taxacher.com

4 hauben (koksmutsen)

Naast bekende gezichten als Martin Sieberer, Benjamin Parth en Alexander Fankhauser, staat ook de Britse James Baron van Hotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg opnieuw aan de top. Nieuw in de lijst dit jaar is de Hubertusstube van Hotel Jagdhof in Neustift in het Stubaital. In 2020 hebben in totaal tien Tiroler restaurants vier koksmutsen weten te bemachtigen.

  'Stüva' in Ischgl (4 hauben, 18,5 punten)


  Restaurant YSCLA Stüva in Ischgl, © YSCLA Stüva/Gerhard Berger
  © Joerg Lehmann / image-bay.com

  Het oordeel van de Gault-Millau jury over de kookkunsten van Benjamin Parth van Restaurant Stüva - hotel YSCLA in Ischgl was duidelijk: 'Wat een smaak!'. Allen zijn lovend over de jonge chef met talent voor culinaire creaties, die is uitgeroepen tot 'Chefkok van het Jaar 2019'. Dit is wellicht de hoogste onderscheiding die in Oostenrijk als chefkok mogelijk is. Met zijn inzet, gevoel voor smaak, oog voor details en een voorliefde voor zeedieren en -vruchten behoort zijn restaurant tot de beste adressen van het land en heeft de ambitieuze chef een nieuw doel, de vijfde koksmuts.

  Gourmet boutique hotel YSCLA • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43 5444 5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

  'Alexander' in Fügenberg (4 hauben, 18 punten)


  Restaurant 'Alexander' in Hotel Lamark, © Hotel Lamark

  Samen met zijn team tovert Alexander Frankhauser culinaire meesterwerken op tafel in restaurant 'Alexander' van hotel Lamark wat resulteerde in vier 'hauben' (koksmutsen). Hier wordt op 'sensationeel hoog niveau gekookt' aldus Gault Millau. De jury is bijzonder enthousiast over de uitermate goed doordachte combinaties: regionale, traditionele gerechten met een modern vleugje. 

  Hotel Lamark • Hochfügen 34 • 6264 Fügenberg • +43 5280 225 • info@lamark.at • www.lamark.at

  'Paznaunerstube' in Ischgl (4 hauben, 18 punten)


  Paznaunerstube in Trofana Royal in Ischgl, © Trofana Royal

  De meervoudig bekroonde chef Martin Sieberer opende meer dan twintig jaar geleden het exclusieve restaurant 'Paznaunerstube' in Ischgl. Vandaag de dag is dit sfeervolle restaurant een van de beste gastronomische adressen van Oostenrijk. Dit jaar veroverde Sieberer vier 'hauben' (koksmutsen) met zijn meesterwerken die zich kenmerken door culinair vakmanschap en uitstekende kwaliteit. In Paznauerstube, gevestigd in luxehotel Trofana Royal, worden voornamelijk regionale producten gebruikt. Op verzoek en seizoensafhankelijk overtuigt de chef-kok ook met traditionele gerechten zoals de 'Paznauner Schafl'.

  Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43 5444 600 • office@trofana.at • www.trofana.at

  'Schlosshotel Ischgl' in Ischgl (4 hauben, 18 punten)


  Schlossherren-Stube in Hotel Romantica in Ischgl, © Schlosshotel Romantica

  De aanpassing van ‘Romantica’ naar ‘Schlosshotel’ heeft het hotel-restaurant goed gedaan. Chefkok Gustav Jantscher zwaait de scepter in de keuken van de Schlossherrnstube in Ischgl. In zijn zevengangenmenu vindt men culinaire, zeldzame gerechten zoals gerookt runderhart, oesters en zelfgefokte duif. De jury van Gault Millau is enthousiast en vol lof: 'Geweldig'. 

  Schlosshotel Romantica · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · info@romantica.at · www.romantica.at

  'Tannenhof' in St. Anton (4 hauben, 18 punten)


  Restaurant Tannenhof in St. Anton am Arlberg, © Hotel Tannenhof

  Een paar jaar geleden heeft de chef-kok van luxehotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg, James Baron, een kickstart gemaakt van nul naar drie culinaire 'hauben' (koksmutsen). Dit jaar zet de in Groot-Brittannië geboren kok een nieuwe stap en behaalt een vierde koksmuts. Hij maakte indruk met zeer verfijnde culinaire hoogstandjes. De jury was met name verrast door zijn bijzondere desserts. 

  Hotel Tannenhof · Nassereinerstraße 98 · 6580 St. Anton am Arlberg ·
  +43.5446.30311 · info@hoteltannenhof.net · www.hoteltannenhof.net

  'Interalpen Chef’s Table' in Telfs-Buchen/Seefeld (4 hauben, 17 punten)


  Tiroler Stubn Interalpen-Hotel Tyrol, © Interalpen-Hotel Tyrol

  Je moet wat doorzettingsvermogen hebben om een tafel voor twee te bemachtigen bij Interalpen Chef’s Tables, maar de moeite wordt zeker beloond. Chef-kok Mario Döring en sommelier Therese Lichtmannegger zorgen samen met het vriendelijke horecateam voor een geweldige avond in de grote ‘fine-dining’ bioscoop.

  'Interalpen Chef’s Table' in Hotel Interalpen • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 •6410 Telfsuchen/Seefeld • +43 50 80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

  Hubertusstube in Neustift im Stubai (4 hauben, 17 punten)


  © SPA Hotel Jagdhof
  © SPA Hotel Jagdhof

  'Tirol op je bord' - zo beschrijft chef Boris Meyer de gerechten van zijn veelgeprezen menu's in de Hubertusstube in Hotel Jagdhof. Het wild komt van eigen jacht, de beekforel van het nabijgelegen Ruetz, het lam van eigen kweek, groenten, eieren en melkproducten van boerderijen in de omgeving en de paddenstoelen uit omringende bossen. Meyer speelt met de smaak van de ingrediënten. Gasten kunnen daarnaast ook kreeft en sint-jakobsschelpen verwachten. De critici van Gault Millau beschrijven de wijnkaart als zeer uitgebreid en het personeel gastvrij.

  SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43 5226 2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

  'Kupferstube' in het Tennerhof in Kitzbühel (4 hauben, 17 punten)


  Terras van "Kupferstube" in Tennerhof met uitzicht op de Kitzbüheler Streif, © Hotel Tennerhof

  Het team van Tennerhof, waar chef-kok Stefan Lenz de scepter zwaait, verhoogt dit jaar het niveau en maakt indruk met buitengewone culinaire creaties wat vier 'hauben' (koksmutsen) en 17 punten oplevert. Op de kaart van het gastronomische restaurant staan twee verschillende menu's, waar elke gang een 'culinaire openbaring' is volgens Gault Millau. Met name de mix van aroma, scherpe, fruitige en zure smaken in de gerechten heeft de jury enthousiast gemaakt. 

  Tennerhof · Griesenauweg 26 · 6370 Kitzbühel · +43.5365.63181 · office@tennerhof.com · www.tennerhof.com

  'Stiar' in Ischgl (4 hauben, 17 punten)


  © Restaurant Stiar

  Het jongste toprestaurant in Ischgl laat duidelijk de ‘Paznauner’ werkwijze in de gourmetkeuken zien.  Met veel motivatie, ambitie en een hoog kwaliteitsniveau gaat familie Zangerl te werk en laat niets aan het toeval over. Samen met chef-kok Gunther Döberl is het toprestaurant ‘Stiar’ geopend, het is gevestigd in sport- en entertainmenthotel Silvretta.

  ‘Stiar’ in sport- und entertainmenthotel Silvretta · Dorfstraße 74 · 6561 Ischgl · +43 5444 5223 · reservierung@stiar.at · www.stiar.at

  'Tannheimer Stube' in Tannheim (4 hauben, 17 punten)


  Tannheimer Stube in het Landhotel Hohenfels, © Hohenfels - das Landhotel

  Het Gourmetrestaurant Tannheimer Stube in het gourmethotel Hohenfels in Tannheim behoort tot de stijgers op de lijst en mag zich in de lijst restaurants met vier koksmutsen plaatsen. De Tannheimer Stube van chefkok Markus Pichler heeft de verwachtingen van de inspecteurs overtroffen. De moderne interpretatie van de Oostenrijkse keuken combineert hij perfect met internationale elementen.

  Hohenfels - das Genießerhotel • Kreuzgasse 8 • 6675 Tannheim • +43 5675 6286, info@hohenfels.atwww.hohenfels.at

  3 hauben (koksmutsen)

  Van Oostenrijks hoogste gelegen toprestaurant op de Stubaier Gletsjer (3.000 m hoogte) tot de nieuwkomers op de lijst, zoals Restaurant 'La Treize' in Seefeld: 21 restaurants in Tirol zijn in de nieuwe gids Gault Millau 2020 onderscheiden met 3 koksmutsen (Hauben). Dit zijn:

  2 hauben (koksmutsen)

  In 2020 krgen 31 Tiroler restaurants 2 koksmutsen. De lijst bevat nieuwkomers zoals iceQ in Sölden en de Unterwirt in Ebbs. Maar ook de Blaue Quelle in Erl of het Bistro-Restaurant Rosengarten hebben zich dit jaar wederom bewezen.

   

  Omhoog
  Is je mailbox ook aan vakantie toe?

  Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.