© TVB Pitztal
© TVB Pitztal

Toerskiën

Bij toerskiën beleven natuurliefhebbers de winterse Tiroler bergen op een uitzonderlijke manier. De met sneeuw bedekte bergen van Tirol trekken elk jaar vele toerskiërs.

Bijna nergens anders zijn er zoveel toerski mogelijkheden als in het hart van de Alpen. Het uitgebreide aanbod van berghutten staat garant voor comfortabele verfrissings- en overnachtingsmogelijkheden. Het ongerepte, in sneeuw gehulde winterlandschap straalt absolute rust uit en biedt indrukwekkende uitzichten. Het veelzijdige aanbod van één- en meerdaagse toerskitochten wordt aangevuld door verschillende toerskitochten na zonsondergang over de pistes. In veel regio’s kunnen beginners genieten van begeleide toerski tochten met lokale berggidsen. Wie alleen op pad gaat, moet zijn tocht afstemmen op de actuele sneeuw-, weer- en lawinesituatie. Veiligheid is altijd topprioriteit. In de bergen zijn toergidsen verantwoordelijk voor zichzelf en de hele groep. De verantwoordelijke draagt een volledige lawineuitrustig met zich mee (lawinepieper, sonde en schep) en een mobiele telefoon. Idealiter nemen ook alle toerskiërs een lawinerugzak mee, die ervoor zorgt dat u aan het oppervlak blijft bij een eventuele lawine. De gratis SAAC-cursussen (Snow and Avalance Awareness Camps), zijn meerdaagse lawinekampen met achtergrondinformatie en praktische tips voor iedereen die zich off-piste begeeft. Onder professionele begeleiding leert u hoe u uw apparatuur moet gebruiken en krijgt u informatie over het beoordelen van het sneeuwdek, routes en lawinegevaar.

5 Tips voor beginners


Toerskien in Osttirol, © Tirol Werbung/Hans Herbig

Tip 1: De Urgtaler bergen in de regio Serfaus-Fiss-Ladis zijn bijzonder geschikt voor beginners die willen leren toerskiën.

Tip 2: De ˋSchmugglertourˊ (Smokkelaarstocht) is een begeleide toerskitocht voor beginners van skigebied Fiss-Ladis richting Samnaun.

Tip 3: De toerskitocht van de Gerlosstein (2.166 m) naar de Arbiskogelhütte in het Zillertal is dankzij het gevarieerde terrein geschikt voor beginners. Hier wisselen steile en lichtere stukken elkaar aangenaam af.

Tip 4: De Harschbichltour bij St. Johann in Tirol biedt gemakkelijk toegang tot toerski plezier. De klim vindt plaats langs de piste. Door pas te vertrekken na sluitingstijd van de liften is de Jodelalm piste elke dag vers geprepareerd.

Tip 5: De veel bezochte berg op de grens van Osttirol is de Gaishörndl (2.615 m) in een tochtgebied met veel kalksteen. Vanwege het gunstige verloop van deze route en de zuidoostelijke ligging, kan deze tocht ’s winters vrijwel elke dag gemaakt worden en is ook een mooie Firntoer. Het mooie uitzicht op de Dolomieten en het Pustertal naar Toblach is kenmerkend voor deze toerskitocht.

5 Tips voor gevorderden


© Tirol Werbung / Hans Herbig

Tip 1: De liftfaciliteiten van de Pitztaler gletsjer liggen binnen handbereik bij de twee na hoogste berg van Tirol, de Wildspitze (3.768 m). Ervaring in de hooggebergtes van de Alpen is een absolute must.

Tip 2: Ook het Sellraintal bij Innsbruk biedt talloze toerskitochten aan. Bijzonder opvallend is het toerskipad naar de Lampsenspitze (2.875 m). Op zes grote informatieborden langs de route vindt u duidelijke oefeningen die helpen om de theorie van het toerskiën in praktijk te brengen.

Tip 3: Het Wattental, een zijdal van het Inntall, heeft vanaf de Lizumer hütte veel spannende toerski mogelijkheden.

Tip 4: De Rofanspitze (2.259 m) in de Achensee regio biedt een mooie afdaling, waarbij u richting het dal meer dan 1.600 hoogtemeters overbrugt. De klim kan 400 hoogtemeters worden verkort door de gondellift te nemen.

Tip 5: Het prachtige uitzicht vanaf de top en de uitstekende locatie in de Villgrater bergwereld maken de 2.951 hoge Hochgrabe in het Einetall Innervillgraten gebied een van de populairste toerski bestemming in Osttirol. Voor deze toer zijn een goede conditie en uithoudingsvermogen vereist.

3 Tips voor meerdaagse toerskitochten


Toerskiën in Tirol, © Tirol Werbung/Robert Pupeter

Tip 1: De vierdaagse rondreis tussen Steinberghaus en Neuer Bambergerhütte in de Kitzbüheler Alpen is een speciale traktatie voor de ervaren toerskiër.

Tip 2: De driedaagse rondtour Villgratental – Defereggental – Gisiesertal (Duits en Engels) in Oost-Tirol is een grensoverschrijdende rondtocht over afgelegen bergtoppen en -spleten natuurrijke dalen.

Tip 3: Voor toerskiërs met een goede conditie: de vijf- tot zesdaagse toerskitocht ‘Hoch-Tirol’ in Osttirol. Deze tocht neemt u onder andere mee over de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner van 3.798 m.

Toerskiën in het hart van de Alpen

DREILÄNDERskiRO: Topaanbieding toerskitochten

In één week drie toppen in Oostenrijk, Zwitserland en Italië beklimmen: deze toerskiweek in het Tiroler Oberland is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Begeleiding door lokale berggidsen, een gratis materiaal test, voorlichting over lawinegevaar en een alternatief programma zijn inclusief. Lees meer over de kosten, data en overige diensten van de toerskiweek (Duits en Engels) in Tiroler Oberland.

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.