Adelaarsweg etappe 12: Goetheweg, © Tirol Werbung/Gigler Dominik
Adelaarsweg etappe 12: Goetheweg, © Tirol Werbung/Gigler Dominik
Adelaarsweg etappe 12: Goetheweg, © Tirol Werbung/Gigler Dominik
Adelaarsweg etappe 12: Goetheweg, © Tirol Werbung/Gigler Dominik
Adelaarsweg etappe 12: Uitzicht over Innsbruck, © Tirol Werbung/Gigler Dominik
Adelaarsweg etappe 12: Uitzicht over Innsbruck, © Tirol Werbung/Gigler Dominik

Adelaarsweg etappe 12: Hallerangerhaus - Pfeishütte - Hafelekar - Nordkette Innsbruck

Verlangt u naar stadse sferen? Dan kunt u zich hier nu al op verheugen, want deze etappe van de Adelaarsweg eindigt in Innsbruck, de deelstaathoofdstad van Tirol. U wandelt eerst over een oude weg voor pakdieren richting de Lafatscher Joch. Vanaf hier gaat het over de Wilde Bande Steig richting de Stempeljochkar en steil omhoog naar de Stempeljoch. Vervolgens loopt loopt de route rustig omlaag naar de Pfeishütte en door naar de Arzlerscharte, waar de Goetheweg begint. Vanaf hier gaat het weer steil omhoog naar de Mandalscharte en verder naar de Mühlkar. Vervolgens loopt u tussen de Gleirschspitze en de Mandlspitze met uitzicht op het Inntal en de omliggende bergketens, waaronder de Tuxer en Stubaier Alpen. U volgt de route over de Goetheweg waarbij de glinsterende rivier de Inn uw gezelschap houdt. Bij de Hafelekar bereikt u de Nordkettenbahn, vanaf hier kunt u met de gondel naar beneden. Aangekomen in Innsbruck kunt u genieten van deze mooie historische stad: wandel door het oude centrum, bekijk de etalages, ontdek de vele bezienswaardigheden, geniet van de geweldige gastronomie en de interessante cultuur!

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik: Het meetstation Hafelekar is een observatorium voor kosmische straling van de universiteit van Innsbruck. Het werd geïnitieerd door Victor Franz Hess (1883 - 1964), Nobelprijswinnaar voor natuurkunde. Door de raamopening kunt u een blik op het begin van de deeltjesfysica werpen. Ook het grandioze uitzicht over het Inntal en Innsbruck vanaf de Goetheweg zorgt voor hoogenergetische impulsen. De stad lacht u toe!

Adlerkick: Downhillers wagen zich aan afdalingen vol actie over de ‘Nordkettenbahn Singletrail’. Dit is een van de langste en moeilijkste downhill-trajecten van Europa. Het startpunt ligt op de Seegrube. Wie tijdens het afdalen vanaf het Hafelekar observatorium een tussenstop inlast, kan de moedige pedaalridders bewonderen terwijl ze per mountainbike het dal in razen.

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik: Het meetstation Hafelekar is een observatorium voor kosmische straling van de universiteit van…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Hallerangerhaus/-alm

Eindpunt

Innsbruck

Bergketen

Karwendel

Lengte

13 km

Totale wandeltijd

5 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.280 m570 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.150 m
Hoogtemeters afdaling970 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Hallerangerhaus/-alm

Vanaf het Hallerangerhaus loopt u eerst via een steil pad richting de ‘Lafatscher Joch’. Het pad brengt u naar een rotsachtig terrein dat steeds steiler en smaller wordt. Kort daarna  voert de route door de zogenoemde ‘Durchschlag’ (= doorslag, hier werd de oude weg voor de lastdieren door de rots gebroken) en even later langs een kruis licht bergopwaarts naar een plek waar u kunt afslaan naar de Speckkarspitze. Nu wandelt u gemoedelijk in noordelijke richting naar de Lafatscher Joch. Vanaf de Joch volgt u de borden ‘Pfeishütte’. U loopt via het voetpad licht omlaag en oriënteert zich aan de bewegwijzering ‘Pfeishütte’ resp. ‘Pfeishütte über Wilde-Bande-Steig’. Het ongerepte voetpad ‘Wilde-Bande-Steig’ loopt veelal door dennenbossen, kruist meerdere keren scheuren en breuken en wordt tot aan het begin van de Kar onder het Stempeljoch lichtjes steiler. Hier volgt u de borden ‘Stempeljoch’ en ‘Pfeishütte’. De klimvoorziening (van planken gemaakt met talloze ijzeren touwen) door de Kar wordt steeds steiler. De aanvankelijk stenige ondergrond wordt verder boven wat vlakker. Vanaf de Joch houdt u rechts aan en loopt u door weilanden en bergweiden gemoedelijk omlaag naar de Pfeishütte.

Pauzemogelijkheid: Pfeishütte

Direct bij de hut begint de bewegwijzerde ‘Goetheweg’ (nr. 219) die op veel plaatsen uitstekend is gezekerd. Deze route loopt eerst als wandelpad en later als voetpad gemoedelijk stijgend naar het zinkgat ten zuiden van het noodverblijf. Houd bij de eerstvolgende wegsplitsing ‘Mandlscharte’ resp. “Hafelekar Bergstation’ aan. Bij de volgende kruising gaat u naar rechts (links gaat u naar de Arzler Scharte). Hierna loopt u in een brede lus door een rotsachtig terrein omhoog naar de Mandlscharte en aan de andere kant over rotsen omlaag. Het nu weer goed begaanbare en redelijk brede voetpad kruist nu vrijwel steeds op dezelfde hoogte onder de rotsen de stukken met losse stenen (geweldig uitzicht op de achterkant van de Nordkette). Na een korte klim gaat u verder aan de Inntal zijde en daalt u over een slingerend pad enkele meters af. Daarna loopt u via een goed voetpad in het bovenste gedeelte van de steile, deels met gras begroeide zuidflank van de Nordkette, licht bergopwaarts naar het westen en het Hafelekar bergstation. Volg hierbij steeds de borden ‘Hafelekar Bergstation’ resp. ‘Goetheweg’. Het laatste deel loopt afwisselend links resp. rechts van de bergkam.

Pauzemogelijkheid: Hafelekarhaus

Hierna gaat u met de Hafelekarbahn naar de Seegrube.

Pauzemogelijkheid: Alpenlounge Seegrube

Aansluitend brengen de Seegrubenbahn en de Hungerburgbahn u rechtstreeks naar het stadcentrum van Innsbruck. U kunt echter ook te voet naar het dal lopen. 

Eindpunt: Innsbruck

Tip: als u nog geen adelaars in het wild heeft gespot, brengt u ook een bezoek aan de Alpenzoo boven Innsbruck. Hier kunt u het adelaarspaar Max en Donna bewonderen. Neem de Hungerburgbahn dalwaarts en stap uit bij de het station 'Alpenzoo'. Vanaf hier bent u binnen enkele meters bij de ingang van het dierenpark. 

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe 12: Hallerangerhaus - Pfeishütte - Hafelekar - Nordkette Innsbruck (47.3546773,11.4771348)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.