Adelaarsweg etappe O2: Johannishütte – Eisseehütte

Het is tijd om uw tocht door de fascinerende bergwereld voort te zetten. Van de Johannishütte wandelt u via de Sajat-Höhenweg naar de Sajathütte. Aanvankelijk door zachte, groene weiden en later door rotsachtig terrein waarbij de Sajatscharte moet worden bedwongen. Hier zou u ook short cut naar de ‘Rote Säule’ kunnen maken via een korter, maar veeleisender wandelpad dat in 1986 werd aangelegd. De geweldige route en prachtige uitzichten op de naburige gletsjerbergen zijn de beloning voor de lange klim. De Adelaarsweg route vervolgt naar de Sajathütte; het ‘kasteel in de bergen’. Het eindpunt van deze etappe – de eenvoudigere, maar eveneens gezellige Eisseehütte – ligt echter nog een heel stuk verder.


Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis ·Weidehellingen rond de Sajathütte. De ‘Knappenspitze’ bewijst dat er vroeger in het gebied rond de Sajathütte mijnbouw werd beoefend en er kopererts werd gewonnen. Mannen die een opleiding tot mijnwerker hadden afgerond werden 'Knappen’ genoemd. De Sajathütte op 2.600 m werd echter veel later gebouwd. De bouwwerkzaamheden startten pas in 1974. De eigenaarsfamilie Kratzer heeft het gras op de verborgen, volledig onontsloten grashellingen generatielang gebruikt voor hooiproductie. De familie wist dus van de gevaren en kende de plaats die grotendeels tegen slijk- en gruislawines, steenslag en lawinen was beschermd. Op deze plek werd de hut gebouwd, die al snel uitgroeide tot een populaire stopplaats voor wandelaars. De stroom bezoekers was zo groot dat de hut in 1977 en 1985 moest worden uitgebreid. Talloze jaren werden de gasten door de familie verwend, tot de onberekenbare natuur uiteindelijk toch toesloeg en de hut op 21 april 2001 werd verwoest door een lawine. De familie Kratzer gaf echter niet op en herbouwde met ondersteuning van veel helpende handen en schenkingen hun ‘kasteel in de bergen'.

Sajahütte (c) Familie Kratzer

Adelaarsblik · Het is fijn als je tijdens het wandelen een tussenstop voor ogen hebt. De klim naar de Sajatscharte op 2.750 m wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Te midden van deze grandioze bergwereld ziet u aan de rand van de Sajatkar de Sajathütte staan, die al van grote afstand aan een kasteel doet denken.

Adelaarskick ·De Sajatscharte ligt tussen de Johannishütte en de Sajathütte en vormt een veeleisende overgang, waarvoor u vrij moet zijn van hoogtevrees en over tredzekerheid moet beschikken. De oversteek van de Schernerschlucht is eveneens spectaculair.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Johannishütte

Eindpunt

Eisseehütte

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

7 km

Duur

3 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.750 m2.110 m

Hoogtemeters bergopwaarts600 m
Hoogtemeters afdaling370 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Johannishütte

Vanaf de Johannishütte loopt de Venediger Höhenweg resp. Adelaarsweg in oostelijke richting en komt al snel uit op een bochtig wandelpad met de fier uitstekende Zopetkante. Hierna wandelt u door steile bergweiden, waar u sporadisch enkele steenmannetjes tegenkomt. Het is de moeite waard om af en toe even stil te staan en een blik terug te werpen op de gletsjer van de Großvenediger. Na ongeveer 1 uur komt u bij een klein hooggelegen dal. Hier volgt u het bord in zuidelijke richting ‘Sajatscharte’. Na de oversteek van een rotsachtig veld, komt u in een hoogalpine terrein met klimvoorziening terecht. Het pad is relatief breed en veilig en deels met stalen kabels gezekerd. Het loopt dwars door de steile flank naar de Schernerschlucht, voordat het via enkele bochten in rotsachtig terrein de Sajatscharte bereikt. Vanaf hier neemt de afdaling naar de Sajathütte ca. 30 minuten in beslag. U loopt hiervoor eerst over een stuk met losse stenen omlaag en gaat vervolgens verder over zandgrond aan de voet van de Rote Säule. Daarna wandelt u via een grashelling naar de Sajathütte (2.575 m). Een welkome pauzemogelijkheid om wat te eten voordat u via de Prägratner-Höhenweg verder loopt in de richting van de Eisseehütte. Dit voetpad vormt de verbinding tussen de Sajathütte en de Eisseehütte zonder dat u hiervoor het dal in hoeft te lopen. U verlaat de Sajathütte in oostelijke richting en loopt bij het zogenoemde ‘Fenster’ rond de Vordere Sajatkopf via zijn uitlopende zuidoostelijke bergkam. Hier draait het pad in noordelijke richting. De geulen die u moet oversteken, zijn met een klimvoorziening goed begaanbaar gemaakt. Ook een klim over de helling is door comfortabele keerbochten minder steil. U wandelt nu verder door het Timmeltal tot aan het bord ‘Hinteres Wiesach’. Hier is het terrein weer wat gematigder. Nu loopt u het laatste stuk over de Timmelbach naar de gezellige Eisseehütte (2.521 m). Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Endpunt: Eisseehütte

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Johannishütte, Neue Sajathütte, Eisseehütte

LET OP: Vanwege gevaar voor vallende stenen is de route tussen Johannishütte en Sajahütte permanent afgesloten (in beide richtingen).

Alternatief 1: Vanuit Johannishütte neemt u het pad dat rechtstreeks voert via de Zopetscharte naar de Eisseehütte.
Duur: ongeveer 4 uur met een vast tempo, geen voetpad.

Alternatief 2: Vanaf de Johannishütte gaat u richting Zopetscharte. Neem afslag ‘Kreuzspitze’ om de weg naar Kreuzspitze te vervolgen. Over een touwenbrug voert deze afdaling u naar de Sajathütte.
Duur: ongeveer 3,5 uur met een vast tempo, rood berpgad, geen voetpad. 

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken


Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat