Adelaarsweg Osttirol etappe 4: Bonn-Matreier Hütte - Badener Hütte, © Badener Hütte
Adelaarsweg Osttirol etappe 4: Bonn-Matreier Hütte - Badener Hütte, © Badener Hütte
Adelaarsweg Osttirol etappe 4: Bonn-Matreier Hütte - Badener Hütte, © Raimund Mühlburger
Adelaarsweg Osttirol etappe 4: Bonn-Matreier Hütte - Badener Hütte, © Raimund Mühlburger

Adelaarsweg etappe O4: Bonn-Matreier Hütte – Badener Hütte

Dit prachtige gebied biedt talrijke mooie vergezichten en rotsen. Daarom loopt u vanaf de Bonn-Matreier-Hütte eerst door rotsachtig gebied in richting Säulkopf. Als u deze niet wilt beklimmen, slaat u af in de richting van de Kälberscharte. Later komt u langs de pittigere Galtenscharte en baant u zich stap voor stap een weg naar het territorium van de Großglockner. De Galtboden is door zijn bizarre steenformaties zeer indrukwekkend. Als u nog een bergtop wilt bedwingen, kiest u voor het veeleisende, deels gezekerde, pad naar de Hohe Achsel. Bij de Badener Hütte wordt u verwelkomt door het kabbelende geluid van de beek die voor de hut langs loopt. De markante kristalwand boven de hut doet denken aan de Eiger-Nordwand. Menig ‘berggeit’ zal hier al de volgende uitdaging ontdekken.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · Op de top van de Säulkopf staat u bij goed zicht versteld van het prachtige uitzicht. De met sneeuw bedekte Großvenediger, het massief van de Großglockner, de bergketens van de Centrale Alpen en zelfs de bergtoppen van de verafgelegen Dolomieten zijn vanaf hier te zien. Kan dit panorama nog worden overtroffen?

Adelaarskick · De Galtenscharte is een hoogalpine oversteek, die de route veeleisend maakt aangezien u reusachtige granietblokken en wankele rots platen tegenkomt. Ook de enigszins ongebaande route eist uw volledige aandacht. Op de kerf kijkt u tijdens een rustpauze opnieuw om u heen en kunt u genieten van het heerlijke Tauern panorama.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 46, Matrei in Osttirol, en 50, Nationalpark Hohe Tauern

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · Op de top van de Säulkopf staat u bij goed zicht versteld van het prachtige uitzicht…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Bonn-Matreier Hütte

Eindpunt

Badener Hütte

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

10 km

Totale wandeltijd

5 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.870 m2.240 m

Hoogtemeters bergopwaarts800 m
Hoogtemeters afdaling950 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Bonn-Matreier Hütte

Een stukje boven de Bonn-Matreier-Hütte (ca. 8-10 minuten te voet), buigt het pad bij de bewegwijzering rechts af. U loopt nu door een rotsachtige berggleuf en komt uiteindelijk uit bij de schuine rots torens van de Kälberscharte (2.791 m). Aan beide kanten van de Scharte vergemakkelijken trappen en stalen kabels de oversteek naar het Kleine Niltal. Op dezelfde manier overwint u ook de klim naar de hoger gelegen Galtenscharte relatief probleemloos. Nu volgt een steile, lastige afdaling naar de Mailfroßnitzbach. De 600 hoogtemeters die u hierbij verliest zult u later moeten compenseren. Het bovenste stuk van het steile gedeelte is met stalen kabels gezekerd. In het middenstuk kunt u ook in de zomer veelal een hardnekkig, steil sneeuwveld tegenkomen. Als u geluk hebt en dit gedeelte van de route sneeuwvrij is, loopt het wandelpad door. Verder naar beneden wordt het terrein vlakker. De afdaling eindigt bij de brug boven de Mailfroßnitzbach. Ongeveer 40 m onder de brug loopt het wandelpad verder. Hoog boven het Froßnitztal steekt u de groene hellingen van de Hohe Achsel over - van het zuiden naar het noorden -  en komt u langs landschappelijk zeer gevarieerde gebieden. Sommige korte stukken zijn met stalen kabels gezekerd. U passeert tevens talloze kleine beekjes. Op de zogenoemde Achsel ligt een door gras omgeven en door een morene afgesloten poel. Hier komt de Venediger Höhenweg uit op de Talweg. U zet uw wandeling voort in de richting van de 'Badener Hütte’, waarbij u dicht bij elkaar liggende morenen passeert en uiteindelijk de brug bij de Froßnitzbach oversteekt. Nu volgen enkele verhogingen en kommen, waar sneeuwhoenders bescherming vinden. Uiteindelijk bereikt u de zijmorene van de Frosnitzkees. Hier houdt u rechts aan en wandelt u verder, tot u het eindpunt bij de Großvenediger bereikt; de Badener Hütte (2.608 m). Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Eindpunt: Badener Hütte
 

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe O4: Bonn-Matreier Hütte – Badener Hütte (47.039060937507,12.427669621811)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.