Clarahütte in het achterste Virgental, © Anne Gabl
Clarahütte in het achterste Virgental, © Anne Gabl

Bergwandeling
Umbaltal - Clarahütte

De Clarahütte is gebouwd in 1872 en ligt vlakbij de Umbal-waterval in het Osttiroler Virgental. Het is een van de oudste alpineverenigingsberg- en herdershutten van de regio Venediger en bevindt zich op een van de weinige schapenweiden in Tirol. Schapenalmen zijn anders dan de almen van rundvee. De ongeveer 400 schapen die jaarlijks grazen op de hoge alpine hellingen rond de Clarahütte, klimmen naar de hoogste berghellingen om zich te goed te doen aan groen gras. Voor rundvee zijn deze hellingen te stijl om te grazen, waardoor het terrein enkel geschikt is voor het hoeden van schapen. Daarnaast is de architectuur van de Clarahütte ook zeer bijzonder. Omringd door drieduizenders heeft de hut een indrukwekkende locatie, maar dit brengt helaas ook nadelen met zich mee. In 2012 heeft een grote lawine veel schade aangericht. Onder de leiding van Klaus Mathoy werd de hut volledig ecologisch bewust gerenoveerd, waarbij rekening werd gehouden met de hooggelegen locatie in het alpine gebergte. De isolatie is gemaakt van schapenwol en de Isel-Bach, de beek die langs de hut stroomt, levert elektriciteit aan de hut.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Ströden in het achterste deel van het Virgental

Eindbestemming

Clarahütte

Eindpunt

Ströden in het achterste deel van het Virgental

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

14,9 km

Totale wandeltijd

5 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.038 m1.403 m

Hoogtemeters bergopwaarts660 m
Hoogtemeters afdaling660 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Parkeren

Parkeerplaats Ströden (betaald parkeren)

Rustmogelijkheden

  • Clarahütte (half juni tot eind september)
  • Islitzer-Alm (het hele jaar door)
  • Pebell-Alm (eind mei tot eind september)

Downloads

Routebeschrijving

Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats Ströden in het verste Virgental. De gemakkelijke tot middelzware route voert eerst over de Mauerbach, slaat linksaf bij de kruising met het eerste grote Nationalpark-Schautafel en loopt door over een gemakkelijke weg naar het ‘Jausenstation’ bij de Islitzer Alm en de aangrenzende Pebell-Alm (1.520 meter). Direct achter de alm steekt u de Isel over. Hier begint het indrukwekkende pad aan de linkerkant van de rivier richting de waterval Umbalfälle. Op een smal maar goed aangelegd pad gaat het in bochten en soms stijl omhoog langs stromende watervallen. Nu verandert het landschap langzaam in hoog alpine gebergte. Over een relatief breed pad wandelt u langs een andere waterval naar de kleine Ochsnerhütte (1.933 meter, niet meer in gebruik). Nu wordt het bergpad smaller, maar minder steil. Vanaf hier is het nog ongeveer 40 minuten lopen naar de Clarahütte. Al snel loopt u boven de boomgrens en openen zich aan de linkerkant mooie uitzichten over het idyllische Dabertal. Sla niet af bij de splitsing naar de nieuwe Reichenbergerhutte, maar blijf de weg naar de Clarahütte volgen. In 2012 is de kleine alpine hut (2.038 meter) zwaar beschadigd geraakt door een lawine, maar is herbouwd: volledig ecologisch en ook de architectuur van de hut is een bezoek waard. De terugweg volgt dezelfde route als de heenweg, een alternatieve route voert over de iets hoger gelegen alm-toegangsweg.  

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Umbaltal - Clarahütte (47.01606,12.3211)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.