Vreugdevuren


Zodra de langste dag van het jaar overgaat in de korste nacht wordt in de Alpen de zomer bijzonder verwelkomt met grote vreugdevuren.

De vreugdevuren zijn al sinds de Middeleeuwen een traditie in Tirol. Veel verenigingen en groepen zijn deze nacht aanwezig om samen de langste dag van het jaar te vieren. Kort na zonsondergang verlichten de grote vuren de bergen en zorgen zij voor een mystiek decor. Op 24 juni 2017 zijn er in de bergen spectaculaire vuurtekeningen te zien met verschillende motieven en symbolen.

In veel plaatsen in Tirol wordt ook het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ ontstoken. Deze traditie gaat terug tot het jaar 1796, toen de Tiroler eenheid in conflict was met Frankrijk en Bayern veiliggesteld moest worden. De bergvuren werden destijds als teken van eed ontstoken. In 2017 vindt het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ plaats in het weekend van 24 tot 25 juni.

1 · Vreugdevuur in de Tiroler Zugspitz Arena


Bergvuur in de Tiroler Zugspitz Arena, © Tiroler Zugspitz Arena/Albin Niederstrasser

Het vreugdevuur in de Tiroler Zugspitz Arena staat ieder jaar garant voor een indrukwekkend schouwspel. Het brede dal rond Ehrwald, Lermoos en Biberwier is hiervoor het ideale decor. Meer dan 10.000 fakkels verlichten deze nacht de hemel. UNESCO heeft dit bergvuur, dat bekend is tot ver over de provinciegrens van Tirol, in 2010 uitgeroepen tot immaterieel cultuurerfgoed van Oostenrijk.

24 juni 2017 - 22.00 uur
 

2 · Vreugdevuur op de Innsbruckse Nordkette


Bergvuur op de Innsbrucker Nordkette, © Innsbrucker Nordkettenbahnen

Het vreugdevuur op de Nordkette in Innsbruck staat bekend als zeer spectaculair. Naast het traditionele vreugdevuur worden er bij alle stations van de Nordkettebahn muzikale en culinaire highlights georganiseerd. De Nordkettebahnen vertrekken vanaf 18.00 uur ieder half uur.

21 juni 2017

3 · Vreugdevuur in het Wilden Kaiser gebergte


Vreugdevuur op de Wilden Kaiser, © TVB Wilder Kaiser

Ook in het Wilder Kaiser gebergte lichten de bergen op in het donker. Op de Hartkaiser kunt u de bergvuren aanschouwen tijdens een gezellige barbecue 'Feiabrenna'. Vanuit bergrestaurant Brandstadl kan het vuur ook goed bewonderd worden. De bergbahn van Scheffau is van 18.00 tot 23.00 uur werkzaam en de Harkaiserbahn in Ellmau is actief tot 00.30. 

24 juni 2017 - 21.00 uur

4 · Vreugdevuren in de Kitzbüheler Alpen


Vreugdevuur in St. Johann in Tirol, © Albin Niederstrasser

Meerdere bergvuren verlichten in deze bijzondere nacht St. Johann in Tirol, Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf. Vanaf bergstation Harschbichl, bereikbaar met de St. Johanner Bergbahnen, geniet u van een bijzonder mooi uitzicht op de omliggende bergen. Op een heldere dag zijn vanaf hier honderden vreugdevuren te zien. 

24 juni 2017

5 · Vreugdevuren op de Markbachjoch


Vreugdevuur op de Markbachjoch, © Wildschönau Tourismus/Tom Klingler

In Wildschönau wordt de zomer verwelkomt met een leuk feest op de Markbachjoch. Geniet rond het vuur van Tiroler lekkernijen en gezellige muziek. De Markbachjochbahn in Niederau brengt bezoekers vanaf 18.00 uur naar 1.500 meter hoogte.

24 juni 2017 - 18.00 uur

6 · Vreugdevuur Achensee rondvaart


Bergvuren rondvaart op de Achensee, © Achenseeschiffahrt

De bijzondere rondvaart op het Achensee schip, waarbij de omgeving rond het meer om 22.00 uur fel wordt verlicht, staat garant voor een bijzonder romantisch avontuur. De rondvaartboot vertrekt om 21.00 uur vanuit Pertisau.

17 juni 2017 - 20:30 uur

7 · Vreugdevuur op de Hohe Salve


© Kitzbüheler Alpen - Ferienregion Hohe Salve

De bergvuren bij de Hohe Salve zorgen voor een indrukwekkend bergdecor. In de avond op 24 juni verlichten de vuren en geniet je van een bijzonder mooi uitzicht op de omliggende bergen. De gondel Salvenabahn I + II in Hopfgasten en de Hochsöll zijn deze nacht tot 23.00 geopend. 

24 juni 2017 - 19.00

 

8 · Vreugdevuurloop Baumkirchen


Vreugdevuur Baumkirchen, © SV Baumkirchen

In Baumkirchen wordt het vieren van de zomer gecombineerd met sport. Al voor het zestiende jaar vindt hier ’s middags een 10 km loop plaats. Na deze inspanning wordt bij het vallen van de avond een groot vreugdevuur ontstoken en vieren inwoners en bezoekers samen feest.

24 juni 2017 - 14:00 uur

9 · ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur in het Tannheimer Tal


Heilig-hart-van-Jezus-vuur in het Tannheimer Tal, © TVB Tannheimer Tal

Ieder jaar opnieuw trekt dit religieuze evenement van deze populaire Tiroler vakantieregio veel toeschouwers. De sierlijke kruisen, duiven en harten van vuur die in de bergen te zien zijn, maken diepe indruk. Wanneer de duisternis valt, worden de bergen zo’n twee uur lang door vuur verlicht.

24 juni 2017 in Nesselwängle en Haldensee
25 juni 2017 in Jungholz, Schattwald, Zöblen, Tannheim en Grän

10 · Brixentaler Berglichten


Brixentaler bergvuren, © WKBT

In Brixental vieren ze in augustus met de 'Brixentaler Bregleuchten' midzomer. Bij zonsondergang vormen meer dan 50.000 fakkels indrukwekkende afbeeldingen in de bergen. U kunt dit bijzondere schouwspel van bergvuren ook van bovenaf aanschouwen. Hiervoor stapt u in de Alpenrosenbahn in Westendorf die van 19.00 tot 23.00 uur geopend is. In het dal vindt zowel in Westendorf als in Itter een ‘Bergleuchtfest’ plaats.

26 augustus 2017 - 21.30 uur

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat