Bergvuur bij de Innsbruck Nordkette, © Tirol Werbung/Christian Wührer
Bergvuur bij de Innsbruck Nordkette, © Tirol Werbung/Christian Wührer

De 10 spectaculairste bergvuren in Tirol


Zodra de langste dag van het jaar overgaat in de korste nacht wordt in de Alpen de zomer bijzonder verwelkomt met grote vreugdevuren.

De vreugdevuren zijn al sinds de Middeleeuwen een traditie in Tirol. Veel verenigingen en groepen zijn deze nacht aanwezig om samen de langste dag van het jaar te vieren. Kort na zonsondergang verlichten de grote vuren de bergen en zorgen zij voor een mystiek decor. Op 23 juni 2018 zijn er in de bergen spectaculaire vuurtekeningen te zien met verschillende motieven en symbolen.

In veel plaatsen in Tirol wordt ook het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ ontstoken. Deze traditie gaat terug tot het jaar 1796, toen de Tiroler eenheid in conflict was met Frankrijk en Bayern veiliggesteld moest worden. De bergvuren werden destijds als teken van eed ontstoken. In 2018 vindt het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ plaats in het weekend van 9 tot 10 juni.

Bergvuur in de Tiroler Zugspitz Arena, © Tiroler Zugspitz Arena/Albin Niederstrasser

1
Vreugdevuur in de Tiroler Zugspitz Arena

23 juni 2018 - Ehrwald

Het vreugdevuur in de Tiroler Zugspitz Arena staat ieder jaar garant voor een indrukwekkend schouwspel. Het brede dal rond Ehrwald, Lermoos en Biberwier is hiervoor het ideale decor. Meer dan 10.000 fakkels verlichten deze nacht de hemel. UNESCO heeft dit bergvuur, dat bekend is tot ver over de provinciegrens van Tirol, in 2010 uitgeroepen tot immaterieel cultuurerfgoed van Oostenrijk.

Bergvuur op de Innsbrucker Nordkette, © Innsbrucker Nordkettenbahnen

2
Vreugdevuur op de Innsbruckse Nordkette

23 juni 2018 - Innsbruck

Het vreugdevuur op de Nordkette in Innsbruck staat bekend als zeer spectaculair. Naast het traditionele vreugdevuur worden er bij alle stations van de Nordkettebahn muzikale en culinaire highlights georganiseerd. De Nordkettebahnen vertrekken vanaf 18.00 uur ieder half uur. De laatste dalrit vanaf het hoogstgelegenstation Hafelekar vertrekt om 23.00 uur. Om 23.30 gaat de laatste gondel vanaf de Seegrube. 

Vreugdevuur op de Wilden Kaiser, © TVB Wilder Kaiser

3
Vreugdevuur in het Wilden Kaiser gebergte

23 juni 2018 - Ellmau

Ook in het Wilder Kaiser gebergte lichten de bergen op in het donker. Op de Hartkaiser kunt u de bergvuren aanschouwen tijdens een gezellige barbecue 'Feiabrenna'. Vanuit bergrestaurant Brandstadl kan het vuur ook goed bewonderd worden. De bergbahn van Scheffau is van 18.00 tot 23.00 uur werkzaam en de Harkaiserbahn in Ellmau is actief tot 00.30. 

Vreugdevuur in St. Johann in Tirol, © Albin Niederstrasser

4
Vreugdevuren in de Kitzbüheler Alpen

23 juni 2018 - St. Johann in Tirol

Meerdere bergvuren verlichten in deze bijzondere nacht St. Johann in Tirol, Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf. Vanaf bergstation Harschbichl, bereikbaar met de St. Johanner Bergbahnen, geniet u van een bijzonder mooi uitzicht op de omliggende bergen. Op een heldere dag zijn vanaf hier honderden vreugdevuren te zien op het Wilden Kaiser-, Kalkstein-, Loferer- en Leogangergebergte en natuurlijk de Kitzbüheler Horn. 

Vreugdevuur op de Markbachjoch, © Wildschönau Tourismus/Tom Klingler

5
‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur' Kartitsch

9 juni 2018 - Kartitsch

Iedereen die in het tweede weekend van juni in Oost-Tirol verblijft, ontkomt niet aan de traditie van het Heilig-Hart-van-Jezus-vuur. Vooral in Hochpustertal en rond het dorp Kartitsch in het oostelijke deel van het Lesachtal branden talloze bergbranden. Zelfs de huizen in het dorp worden feestelijk versierd en verlicht.

Bergvuren rondvaart op de Achensee, © Achenseeschiffahrt

6
Vreugdevuur Achensee rondvaart

16 juni 2018 - Pertisau

De bijzondere rondvaart op het Achensee schip, waarbij de omgeving rond het meer om 22.00 uur fel wordt verlicht, staat garant voor een bijzonder romantisch avontuur. De rondvaartboot vertrekt om 21.00 uur vanuit Pertisau.

© Kitzbüheler Alpen - Ferienregion Hohe Salve

7
Vreugdevuur op de Hohe Salve

23 juni 2018 - Hopfgarten

De bergvuren bij de Hohe Salve zorgen voor een indrukwekkend bergdecor. In de avond op 23 juni verlichten de vuren en geniet je van een bijzonder mooi uitzicht op de omliggende bergen. De Gondelbahn Hochsöll is deze nacht van 19.00 tot 23.00 uur geopend. 

Vreugdevuur op de Markbachjoch, © Wildschönau Tourismus/Tom Klingler

8
Vreugdevuur op de Markbachjoh

23 juni 2018 - Niederau

De zomer in Wildschönau wordt geopend met een bijzonder mooi festival op de Markbachjoch inclusief een groot vuur, Tiroler lekkernijen en goede muziek wat zorgt voor een gezellige sfeer. De Markbachjochbahn in Niederau vervoert alle belangstelden vanaf 18.00 uur naar 1.500 meter.

Heilig-hart-van-Jezus-vuur in het Tannheimer Tal, © TVB Tannheimer Tal

9
‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur' in het Tannheimer Tal

9 & 10 juni 2018 - Tannheim

Ieder jaar opnieuw trekt dit religieuze evenement van deze populaire Tiroler vakantieregio veel toeschouwers. De sierlijke kruisen, duiven en harten van vuur die in de bergen te zien zijn, maken diepe indruk. Wanneer de duisternis valt, worden de bergen zo’n twee uur lang door vuur verlicht.

Brixentaler bergvuren, © WKBT

10
Brixentaler Berglichten

25 augustus 2018 - Westendorf

In Brixental vieren ze in augustus met de 'Brixentaler Bregleuchten' midzomer. Bij zonsondergang vormen meer dan 50.000 fakkels indrukwekkende afbeeldingen in de bergen. U kunt dit bijzondere schouwspel van bergvuren ook van bovenaf aanschouwen. Hiervoor stapt u in de Alpenrosenbahn in Westendorf die van 19.00 tot 23.00 uur geopend is. In het dal vindt zowel in Westendorf als in Itter een ‘Bergleuchtfest’ plaats.

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat