Langeafstandswandeling Lechweg, © Verein Lechwege/Gerhard Eisenschink
Langeafstandswandeling Lechweg, © Verein Lechwege/Gerhard Eisenschink
Langeafstandswandeling Lechweg, © Verein Lechwege/Gerhard Eisenschink
Langeafstandswandeling Lechweg, © Verein Lechwege/Gerhard Eisenschink

Langeafstandswandeling
Lechweg

Op de 125 kilometer lange Lechweg wandelt u letterlijk van de bron tot aan de waterval. U volgt namelijk de loop van één van de laatste wildwaterrivieren van Europa vanaf zijn oorsprong, vlakbij de Formarinsee, tot in de Allgäu. Onderweg doorkruist u het Lechtal en de Naturparkregion Reutte. Ondanks zijn lengte is de Lechweg een relatieve gemakkelijke lange afstandwandelroute, omdat u vrijwel 125 kilometer lang bergafwaarts wandelt; langs kolonies steenbokken, door het unieke botanische landschap van het Lechtal en over de spectaculaire 200 meter lange hangbrug bij Holzgau. Tijdens de 15e en laatste etappe van deze tocht bereikt u het stadje Füssen. Afhankelijk van uw conditie en uithoudingsvermogen legt u de route in 6, 7 of 8 dagen af. De grensoverschrijdende Lechweg heeft na een strenge kwaliteitscontrole door de Europese Wandel Vereniging (EWV) als allereerste het certificaat ‘Le Quality Trail’ ontvangen. Dankzij deze onderscheiding staat de Lechweg model voor lange afstandwandelroutes in Europa.

Meer informatie over de wandeltocht vindt u op www.lechweg.com

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Formarinsee (Lech am Arlberg)

Eindpunt

Füssen (treinstation)

Bergketen

Lengte

123,7 km

Duur

6 dag(en)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.830 m830 m

Hoogtemeters bergopwaarts4.320 m
Hoogtemeters afdaling5.390 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Routebeschrijving

De zes-, zeven- of achtdaagse tocht start op de Lechweg in Lech am Arlberg op 1.793 meter hoogte. Een eerste kleine omweg over de Güterweg naar de Formarinsee is al meteen de moeite waard; vanaf de oevers van het meer wordt u getrakteerd op een prachtig panorama. De weg leidt verder van Steeg naar Holzgau. Onderweg passeert u onder meer een imposante waterval. Vanaf Stanzach komt u langs talloze grindbanken, die zo typerend zijn voor dit wildwater-landschap en die zich bij uitstek lenen voor een korte rustpauze.
 

Etappe 1: Formarinsee – Lech
Hoogtemeters bergop/bergaf: 212/638 meter, tijdsduur: 5 uur, lengte: 14 kilometer

De reis van de rivier de Lech door Tirol begint bij de Formarinsee. Dit is dan ook logischerwijze het beginpunt van de Lechweg. Vanaf het romantisch gelegen meer op 1.793 meter voert de eerste etappe langs de Formarinbach, via verschillende uitzichtpunten naar Lech am Arlberg. Vooral in het voorjaar kunt u bij de bovenloop van de Lech (daar waar de rivier ontspringt) zien hoe er pal naast de Lechweg verschillende natuurlijk waterbronnen ontstaan.


Etappe 2: Lech – Lechleiten
Hoogtemeters bergop/bergaf: 722/632 meter, tijdsduur: 5 uur, lengte: 14 kilometer

Tijdens deze etappe wandelt u van Lech am Arlberg door het fascinerende wildwater-landschap. Tussen Lech en Warth loopt het pad net iets boven de kloof de Lechschlucht naar de Grenztobel, de markering van de gemeentegrens tussen de twee dorpen. Voorbij Warth passeert u de provinciegrens tussen Vorarlberg en Tirol. Het eindpunt van deze etappe is Lechleiten.
 

Etappe 3: Lechleiten – Steeg
Hoogtemeters bergop/bergaf: 334/749 meter, tijdsduur: 3,5 uur, lengte: 11 kilometer

De derde etappe voert via een bochtig parcours naar de lager gelegen Lech. Als u over de Panoramaweg naar Steeg wandelt, passeert u onderweg veel mooie uitzichtpunten en interessante fotomotieven. Tijdens de hele etappe heeft u steeds zicht op de natuurlijke rivierbedding van de Lech. Geniet van deze idyllische wandeling over weides en tal van kleine bruggetjes.
 

Etappe 4: Steeg – Holzgau
Hoogtemeters bergop/bergaf: 130/140 meter, tijdsduur: 1,5 uur, lengte: 5 kilometer

De wandeltocht van Steeg naar Holzgau is relatief kort, maar niet minder interessant vanwege de highlights onderweg. Zo kunt u bij een romantische waterval door het water waden in de heilzame Kneippanlage. En bewonder in Holzgau de huisgevels met kleurrijke decoratieve fresco’s die ten tijde van de laatbarok zijn geschilderd.


Etappe 5: Holzgau – Bach
Hoogtemeters bergop/bergaf: 734/778 meter, tijdsduur: 4 uur, lengte: 9,5 kilometer

Tijdens de vijfde etappe wandelt u gedeeltelijk over houten planken boven het natuurjuweel Schigge richting het dorp Bach. Hierna staat u voor de keuze: of gaat u over de indrukwekkende hangbrug over de Höhenbachtal-bergkloof óf u wandelt door het Höhenbachtal, langs de Slimmswaterval naar het eindpunt van deze etappe. 
 

Etappe 6: Bach – Elbigenalp
Hoogtemeters bergop/bergaf: 16/40 meter, tijdsduur: 1 uur, lengte: 3 kilometer

Dit gemoedelijke deel van de route voert van Bach, langs de Lech, naar Elbigenalp, gelegen in het geografische centrum van het Lechtal. Elbigenalp is de geboorteplaats van de beroemde ‘Geierwally’ Anna Steiner-Knittel. Tegelijkertijd is het dorp het bolwerk van de traditionele Tiroler houtsnijkunst. Om het centrum van Elbigenalp te bereiken, moet u de Lechweg even verlaten.
 

Etappe 7: Elbigenalp – Häselgehr
Hoogtemeters bergop/bergaf: 150/186  meter, tijdsduur: 3 uur, lengte: 7 kilometer

Na Elbigenalp loopt u weer verder langs de Lech. Vlak voor Köglen komt u langs een klein biotoop, waar u kunt pauzeren en de natuur bewonderen. Verheug u op het vervolg van de tocht over bospaden en geniet van het prachtige uitzicht. Eindpunt van deze etappe is Häselgehr.
 

Etappe 8: Häselgehr – Elmen
Hoogtemeters bergop/bergaf: 309/274 meter, tijdsduur: 2 uur, lengte: 5 kilometer

Tijdens deze relatief korte etappe bereikt u via de Panoramaweg het dorp Elmen. Een highlight tijdens deze wandeling is de Doser waterval, een waar natuurspektakel. De waterval valt ieder jaar droog op 11 november (Sint Maarten) en op 23 april (Sint-Jorisdag) begint het water weer te stromen.
 

Etappe 9: Elmen – Vorderhornbach
Hoogtemeters bergop/bergaf: 297/361 meter, tijdsduur: 2,5 uur, lengte: 6 kilometer

Op weg van Elmen naar Vorderhornbach verandert het landschap van het Lechtal. Vanuit Elmen keert u via Klimm terug naar de Lechweg. U wandelt nu voor de eerste keer door een gemengd beukenbos. Vervolgens bereikt u Vorderhornbach, ook wel het Merano van het Lechtal genoemd dankzij het aangename klimaat. In Naturerlebnisbad Badino kunt u bijkomen van de wandeling.
 

Etappe 10: Vorderhornbach – Stanzach
Hoogtemeters bergop/bergaf: 45/82 meter, tijdsduur: 1 uur, lengte: 3 kilometer

Vanuit Vorderhornbach zet u koers naar Stanzach. Vlak voor de Lechbrug in Vorderhornbach buigt een weg af richting Bailstein. Na 45 minuten bereikt u een fantastisch uitkijkpunt; vanaf hier heeft u een te gek uitzicht op Vorderhornbach en rivierafwaarts op de Lechzopf.
 

Etappe 11: Stanzach – Forchach
Hoogtemeters bergop/bergaf: 40/65 meter, tijdsduur: 2 uur, lengte: 5,5 kilometer

De Lech en zijn rivierbed veranderen opnieuw van karakter tijdens deze elfde etappe van Stanzach naar Forchach. Vanaf Stanzach voert de Lechweg u langs grindbanken, die typerend zijn voor het karakteristieke wildwaterlandschap van de Lech. Vooral vogelaars doen er goed aan om voor dit deel van de Lechweg wat meer tijd te reserveren, want op de grindbanken broeden onder meer oeverlopers en de kleine plevier.
 

Etappe 12: Forchach – Weißenbach am Lech
Hoogtemeters bergop/bergaf: 115/141 meter, tijdsduur: 2 uur, lengte: 7 kilometer

Etappe 12 start in Forchach en eindigt in Weißenbach am Lech. Mis de specifieke ecologische kenmerken van de Moosberg niet tijdens deze tocht; hier gedijen natte en droge gebieden zij aan zij en dat op een relatief kleine oppervlakte. Bovendien zijn de weilanden aan de voet van de helling de perfecte leefomgeving voor grond broedende vogels, zoals de veldleeuwerik en het paapje.
 

Etappe 13: Weißenbach am Lech – Wängle
Hoogtemeters bergop/bergaf: 177/123 meter, tijdsduur: 3 uur, lengte: 9 kilometer

Tijdens het eerste deel van deze etappe wandelt u door een kloof, de Rotlechschlucht. Vervolgens komt u aan bij de idyllisch gelegen Riedener See. Daarna heeft u twee opties: u bezoekt Burgenwelt Ehrenberg of u loopt langs de Lech verder naar Wängle.
 

Etappe 14: Wängle – Pflach
Hoogtemeters bergop/bergaf: 383/486 meter, tijdsduur: 3 uur, lengte: 9 kilometer

Geniet onderweg, van Wängle naar Pflach, van de serene rust rond de Frauensee, maar ook van de wilde natuur van de Lech en de gonzende markt in Reutte. Tijdens deze etappe komt iedereen aan zijn trekken; van mooie uitzichtpunten en het spotten van dieren tot pure ontspanning in een spa.
 

Etappe 15: Pflach – Füssen
Hoogtemeters bergop/bergaf: 704/748 meter, tijdsduur: 5 uur, lengte: 15 kilometer

De laatste etappe van de Lechweg is tegelijkertijd de langste. Via bospaden verlaat u nu de Lech en wandelt naar de Sternschanze, de stervormige fortificatie van Burgenwelt Ehrenberg. Vlak voor de Alpsee verlaat u Oostenrijk en wandelt Duitsland binnen. Het laatste deel van de tocht loopt u over de Alpenrosenweg richting Kalvarienberg en Füssen.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Lechweg (47.1726,10.00109)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.