Peter-Habeler-Runde


De Peter-Habeler-Runde is een tocht rondom de bergtoppen van de westelijke Zillertaler Alpen. Deze hoogtewandeling bestaat uit zes etappes en is als eerbetoon vernoemd naar de bekende Oostenrijkse bergbeklimmer Peter Habeler. Dit gebeurde ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. Habeler, geboren in Mayrhofen, werd bekend door zijn vele spectaculaire beklimmingen. Op de Mount Everest waagde hij zich samen met Reinhold Messner aan de eerste, legendarische beklimming zonder extra zuurstof. De ongeveer 55 kilometer lange Peter-Habeler-Runde gaat van start in de ‘Bergsteigerdörfer’ (bergbeklimmersdorpen) Ginzling im Zillertal óf St. Jodok im Wipptal. Maar u kunt ook vertrekken vanuit het Pfitschtal, de Brennerpas, het Schlegeis stuwmeer óf Hintertux. Hier kunt u de hutten op de Peter-Habeler-Runde online boeken.www.mayrhofen.at

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Olpererhütte

Eindpunt

Olpererhütte

Bergketen

Lengte

41,2 km

Duur

7 Tag(e)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.960 m1.345 m

Hoogtemeters bergopwaarts4.230 m
Bergafdaling in hoogtemeters4.230 m

Beste jaargetijde

Jan
Feb
Mrz
Apr
Mei
Jun

Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

* Dit zijn algemene richtlijnen en aanbevelingen. Houd rekening met persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Niemand kan verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van de informatie.

Downloads

Routebeschrijving


De route naar de Olpererhütte start op de tweede parkeerplaats achter het Schlegeisrestaurant. U volgt wandelweg nr. 502 door het bos en over almweides. Na twee uur wandelen bereikt u de Olpererhütte. Hier vindt u alle informatie over de verschillende startpunten van de Peter-Habeler-Runde.


Etappe 1: Olpererhütte – Pfitscherjochhaus
Hoogtemeters bergop/bergaf: 430/570 meter, tijdsduur: 3,5 uur, afstand: 8,7 kilometer

Vanaf de Olpererhütte (2.389 meter) volgt u wandelweg nr. 502 richting Unterschrammachkar (2.280 meter). Na een korte klim onder de Ameiskopf (2.400 meter) volgt u een steil pad (nr. 528) langs ‘Gletscherschliffen’ (gepolijste rotsen die zijn ontstaan door het glijdende gletsjerijs) naar Kastenschneid. Vervolgens gaat u onder langs de Stamplkee verder naar het Pfitscherjochhaus (2.276 meter).


Etappe 2:
 Pfitscherjochhaus – Landshuter Europa-Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 675/250 meter, tijdsduur: 3 uur, afstand: 8,2 kilometer

Vanaf het Pfitscherjochhaus voert de route via de Landshute Höhenweg (nr. 3 en nr. 528) langs kleine meren en door een sober landschap dat alleen uit stenen bestaat. U bereikt uiteindelijk de Landshuter Europa-Hütte (2.693 meter) op de Friedrichshöhe.


Etappe 3:
 Landshuter Europa-Hütte – Geraerhütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 1.195/1.550 meter, tijdsduur: 6,5 uur, afstand: 16,5 kilometer

De derde etappe gaat verder op de Geistbeckweg (nr. 529) op weg naar de Sumpfschaftl op 2.666 meter. Via de Lange Wand vervolgt u de weg naar de Inneren Zeischalm en parkeerplaats Nocheralm. Bij Gasthaus Touristenrast wandelt u over Almenweg nr. 502 naar het dalstation van de transport-kabelbaan. Daarna leidt een kronkelpad naar de Ochsenhütte; volg daar de weg in oostelijke richting naar het einddoel van deze etappe, de Geraer Hütte (2.324 Meter).


Etappe 4:
 Geraerhütte – Tuxerjochhaus
Hoogtemeters bergop/bergaf: 800/810 meter, tijdsduur: 5 uur, afstand: 9,9 kilometer

Vanaf de Geraerhütte neemt u pad nr. 527 richting noorden naar het Steineren Lamm. De route voert over oude gletsjermorens, door de het begin van de Höllwand en verder naar de Kleegrubenscharte, de Kasererscharte en de Frauenwand. Het laatste deel van de etappe wandelt u over almweides naar het Tuxerjochhaus (2.313 meter).
 

Etappe 5:
 Tuxerjochhaus – Friesenberghaus
Hoogtemeters bergop/bergaf: 910/740 meter, tijdsduur: 5 uur, afstand: 8,4 kilometer

U vervolgt uw tocht op weg nr. 326; u wandelt naar beneden tot onder de bergtop Lärmstange. Daar gaat u verder in zuidoostelijke richting naar het Spannagelhaus (2.531 meter) en daarna verder naar de Friesenbergscharte (2.911 meter). U bent nu aanbeland op het hoogste punt van de Peter-Habeler-Runde. Geniet hier van het fantastische uitzicht op de omliggende bergwereld. De weg slingert uiteindelijk weer naar beneden, naar het einddoel van deze vijfde etappe: het Friesenberghaus (2.498 meter).
 

Etappe 6:
 Friesenberghaus – Olpererhütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 220/310 meter, tijdsduur: 2,5 uur, afstand: 4,4 kilometer

Tijdens de laatste etappe loopt u verder naar beneden. Onderweg passeert u de Friesenbergsee om daarna via steile haarspeldbochten weer naar boven te klimmen. Aansluitend verloopt de route een stukje via de Berliner Höhenweg (nr. 526). Het einddoel van de tocht is de Olpererhütte.


Volg voor de afdaling naar het dal dezelfde route als naar boven.

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken


Gedetailleerd zoeken

Wandeltochten in dit gebied


Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat