Huttentocht Stubaier Höhenweg


8.000 Hoogtemeters, 100 kilometer, 8 hutten en dat allemaal in één dal: de Stubaier Höhenweg is één van de mooiste hoogtewandelingen in de Alpen. In zeven etappes, die qua tijdsduur variëren van drie tot zeven uur, doorkruist u de Stubaier Alpen. De hoogteweg is een zwart bergpad en voert uitsluitend over alpien terrein. Tredzekerheid, een goede conditie en de juiste uitrusting zijn dan ook basisvoorwaarden om de fascinerende en imposante bergwereld van het Stubaital te verkennen via deze hoogteweg. Bovendien dient u geen last te hebben van hoogtevrees. De route kan in twee richtingen worden gelopen: start- en eindpunt zijn de Innsbrucker Hütte en de Starkernburger Hütte. Het bijzondere van de Stubair Höhenweg is bovendien, dat u bij iedere hut onderweg de mogelijkheid heeft om de tocht te onderbreken en terug te keren naar het dal. Omgekeerd kunt u dus ook iedere hut op de route vanuit het dal bereiken. Zodoende kunnen wandelaars deze lange afstand wandelroute in etappes afleggen.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Starkenburger Hütte

Eindpunt

Innsbrucker Hütte

Bergketen

Lengte

78 km

Duur

7 Tag(e)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.881 m973 m

Hoogtemeters bergopwaarts5.081 m
Hoogtemeters afdaling6.225 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Downloads

Routebeschrijving


Voor de klim naar de Starkenburg Hütte heeft u in feite drie mogelijkheden. U neemt de Gondelbahn Kreuzjoch naar het bergstation Schlick 2000 en wandelt van daaruit in anderhalf tot twee uur naar de hut. Óf u wandelt vanuit Neustift via de boerderijen in Kartnall en de Forcherkogel óf rechtstreeks over de Lärchenwiesen naar de Starkenburger Hütte (de laatste twee varianten nemen 3,5 tot 4 uur wandeltijd in beslag).


Etappe 1: Starkenburger Hütte – Franz-Senn-Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 440/530 meter, tijdsduur: 7 uur, lengte 15 kilometer

De eerste etappe van de Stubaier Höhenweg begint bij de Starkenburger Hütte. U wandelt beneden langs de Kalkkögel en over het Seejöchl boven de Schlicker See. De route voert vervolgens naar het Sendersjöchl, naar beneden naar de Rote Wand, langs de Seducker Hochalm en ten slotte langs de hellingen van het Oberbergtal tot aan de Franz-Senn-Hütte.
 

Etappe 2: Franz-Senn-Hütte – Neue Regensburger Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 650/500 meter, tijdsduur: 4 uur, lengte 8 kilometer

De tweede etappe start bij de Franz-Senn-Hütte en voert in eerste instantie daluitwaarts richting Kuhgschwetz. Daar begint de klim naar de Schrimmennieder. Ongeveer 20 minuten lopen daar vandaan ligt het 2.829 meter hoge Basslerjoch. Hier geniet u van een heerlijk uitzicht op de Stubaier Hauptkamm. Terug bij de Schrimmennieder neemt u het zijpad naar beneden, dat vanaf de Milderaunalm over nagenoeg vlak terrein naar de Neue Regensburger Hütte in het dal leidt.
 

Etappe 3: Neue Regensburger Hütte – Dresdner Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 900/850 meter, tijdsduur: 7 uur, lengte 12 kilometer

Het derde deel van de tocht loopt vanaf de Neue Regensburger Hütte langs de Falbesoner See en via een steile klim naar de Grawagrubennieder. Daarna gaat de weg verder onder de tong van de Grawawandferner gletsjer en langs de Mutterburger See. Via een eenvoudige afdaling bereikt u vervolgens het laagst gelegen deel van de Glamergrube. Nu volgt nog een klim door de Wilde Grube, langs een bergkam en dan loopt u tot slot naar beneden naar de Dresdner Hütte.
 

Etappe 4: Dresdner Hütte – Sulzenau Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 400/500 meter, tijdsduur: 3 uur, lengte 4 kilometer

U verlaat de Dresdner Hütte op weg naar het middenstation van de Stubaier Gletscherbahn. Daar gaat u richting Fernaubach. Na een zware klim bereikt u een T-splitsing. U kunt nu twee kanten op: richting ‘Trögler’ of ‘Peiljoch’. Ervaren bergwandelaar hebben de kans om de Trögler te beklimmen (wandeltijd: 2 uur, afdaling naar de Sulzenau Hütte: 1 uur). De Höhenweg gaat officieel verder via een steil, maar goed beveiligd pad. Na een kronkelende afdaling loopt u over de morene van de Sulzenaugletsjer naar de Sulzenau Hütte.
 

Etappe 5: Sulzenau Hütte – Nürnberger Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 650/550 meter, tijdsduur: 4 uur, lengte 5 kilometer

De vijfde etappe loopt van de Sulzenau Hütte via de Grünausee, het grootste meer in de Stubaier Alpen, richting noordoosten tot aan de Nürnberger Hütte. Onderweg heeft u de mogelijkheid om twee bergtoppen te beklimmen: de Mairspitze of het Gamsspitzl.
 

Etappe 6: Nürnberger Hütte – Bremer Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 600/450 meter, tijdsduur: 4 uur, lengte 5 kilometer

Tijdens deze etappe kunt u met eigen ogen zien hoe het enorme gewicht en de slijpende werking van de gletsjer het landschap heeft veranderd. Vanaf de Nürnberger Hütte wandelt u door een uitgestrekt gebied dat is ontstaan door glaciale erosie op weg naar de Zollhütte op het Simmingjöch. Van daaruit voert de weg naar het einddoel van deze etappe, de Bremer Hütte.
 

Etappe 7: Bremer Hütte – Innsbrucker Hütte
Hoogtemeters bergop/bergaf: 800/850 meter, tijdsduur: 7 uur, lengte 9,5 kilometer

Als het mooi weer is, kunnen ervaren wandelaars beginnen met een korte afdaling door een met touwen en staalbeugels goed beveiligde bergspleet, een soort schoorsteen, naar de Lauterer See. Wie minder ervaring heeft, neemt de reguliere weg onder de kabelbaan. U vervolgt nu uw koers naar het Trauljöch en door de Trailgrube. Via het pad langs de Wasenwand, dat met staalkabels is gezekerd, bereikt u de Pramarspitze. Via de Glättegrube en een laatste klim naar de Sendesgrad vervolgt u de weg aan de voet van de Habicht, langs de Alfaier See naar de Innsbrucker Hütte.

U kunt vanaf de Innsbrucker Hütte op twee manieren terug naar het dal: of via het Pinnistal naar Neder (wandeltijd: 1,5 uur) óf via het bergstation van de Elferlifte (wandeltijd: 2,5 uur), waar u de gondelbaan terug naar Neustift neemt.

Plaatsen langs de route


Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken


Wandeltochten in dit gebied


Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat