Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Top 16 van cadeaus die je in Tirol zou moeten kopen – geweldige geschenkideeën

Bijgewerkt op 31.05.2023 in Andere

Tiroler Doggeln

Hier volgen mijn 16 tips voor cadeaus en souvenirs uit Tirol, die ik graag meeneem voor vrienden in het buitenland en die ik ook vaak voor mezelf koop. Deze geschenkideeën worden allemaal in Tirol vervaardigd of veredeld.

1. Glas uit de glasblazerij Brennero/Brenner.

De sieraden, glazen figuren, drinkglazen en karaffen die glasblazer Susi Hager uit Innsbruck in haar werkplaats op de binnenplaats van de Andreas-Hofer-Straße 14 maakt, stralen in alle kleuren. Omdat elk stuk uniek is, ontdek ik er altijd iets nieuws: glinsterende ringen en kleurrijke kettingen, miniatuurbollen, kerstboom- en paasdecoraties. Last but not least groeit de glazen dierentuin in de werkplaats voortdurend. Met een beetje geluk kunt u ter plaatse zien hoe dergelijke stukken tot stand komen wanneer Susi Hager aan haar brander werkt. De objecten zijn ook online te bestellen op brennero.at.


Susi Hager maakt sieraden, kerstboomornamenten, drinkglazen en nog veel meer van glas in de glasblazerij van Brennero/Brenner, © Glasbläserei Brennero/Brenner

2. Handgeweven artikelen van Regina Textiles

In de oude handweverij aan de Bilgeristraße 10 in Igls maakt Regina Knoflach prachtige sjaals en stola's, maar ook textiel voor de badkamer, keuken en woonkamer. Natuurlijke materialen zoals linnen en katoen, wol en zijde worden geweven tot serviesgoed, hand- en baddoeken met gekleurde strepen, in visgraat- en ruitmotieven. Tafellinnen kleedt de eetkamer aan, kussens zijn echte blikvangers in woon- en slaapkamers. De in vele kleurvariaties geweven stoffen zijn niet alleen mooi om te zien, maar voelen ook bijzonder aangenaam aan. Verkrijgbaar in de Alte Handweberei, bij Tiroler Edles in de Seilergasse 13 in Innsbruck en op www.regina-textiles.at.


Natuurlijke materialen in vele kleurvariaties uit de Alte Handweberei sieren mensen en kamers. © Regina Textiel

3. Gebreide artikelen van het Tiroler Heimatwerk

Toen de coöperatie Tiroler Heimatwerk in 1934 werd opgericht, was breien in huis een manier voor vrouwen uit Paznaun om het huishoudbudget een beetje aan te vullen. Tirol is lange tijd een economisch welvarende regio geweest, maar de huidige vrouwen uit Paznaun hebben het breien overgenomen van hun moeders en grootmoeders. Ze maken alles van wol dat warm, zacht en mooi is om te zien: vesten, mutsen, handschoenen, sjaals en sokken, vaak met traditionele patronen. Hun producten zijn exclusief verkrijgbaar bij het Tiroler Heimatwerk in de Meraner Straße 2 in Innsbruck. Ik ga er ook graag langs als ik op zoek ben naar (traditionele) klederdrachtstoffen, handgemaakte haaraccessoires, lederwaren met ganzenverenborduursel en andere ambachtelijke producten uit Tirol.


Tiroler wol, handgebreid door breisters uit het Paznaun-dal © Victoria Hörtnagl

4. Lederwaren van grga

Eenvoudig, edel en functioneel zijn de lederwaren die Gregor Mair alias grga in zijn fabriek aan de Haller Straße 41 in Innsbruck ontwerpt. Hier vindt u zowel souvenirs als bijzondere geschenken. Of het nu gaat om een klein tasje, een grote shopper, een wrap-around clutch, een barbecueschort, een tablettas of een tabakszak, alles wordt zorgvuldig met de hand gemaakt. De voordelen van het materiaal en de manier waarop het is gemaakt, komen vooral tot uiting in het dagelijks gebruik. Want in plaats van te breken, krijgen de tassen en koffers meer karakter.
Georg Mair biedt zijn lederwaren online aan op www.grga.at, in zijn atelier en in designwinkels in Innsbruck (feinheiten, Tiroler Edles en Walde Seifen), Wenen (Graf und Gräfin vom Raimundhof) en Krems (Volkskultur - Handwerk der Regionen).


Ziet er goed uit, voelt goed aan en leeft met je mee: Leer, gemaakt tot tassen en hoezen door Gregor Mair alias grga. © grga

5. Porselein van Andrea Baumann

De porseleinen producten van Andrea Baumann, vooral de schalen in alle maten, hebben een onmiskenbare stijl in hun eenvoud. Ze zijn filigraan, in wit, zwart of delicate roze- en aardetinten, vaak verfijnd met goud. En ze zien er net zo goed uit in chique designkeukens als aan een zomerse tafel in de tuin of op een eenvoudige houten tafel. Misschien dat ze daarom een vaste plaats hebben in concept stores en kunstgalerijen van de badplaats Innsbruck tot Dubai en Sydney.


Andrea Baumann keramiek, © Andrea Baumann 


Filigraan porseleinkunstwerk van Andrea Baumann: eenvoudig en doeltreffend © Andrea Baumann

6. Riedel Gläser

Toprestaurants en de beste wijnboeren wereldwijd waarderen de glazen uit Tirol. Ze worden in Kufstein gemaakt en bij de winkel naast de fabriek kun je glazen van 2e en 3e keus verbluffend voordelig kopen. Zeer aanbevelenswaardig: een proeverij van wijnen uit verschillende glazen. Daarna weet je dat je nooit meer zonder een Riedel-glas goede wijn wilt drinken. Ik persoonlijk verkies de mondgeblazen glazen boven de machinaal vervaardigde glazen. Je kunt het verschil ook ter plaatse testen en ik ben overtuigd. Deze glazen zijn werkelijk geweldig!


Uit deze glazen smaakt goede wijn nog beter © Riedel Glas

7. Tiroler spek

Voor echt goede Tiroler spek kun je het beste een bezoek brengen aan boerenmarkten of een dorpsslager. Het geheim buiten de goede vleeskwaliteit: tijd nemen voor het roken. Mijn favoriete slagers: de boerderijwinkel van de familie Astl bij de Weerberg, de slagerij van de familie Krössbacher in Fulpmes en de slagerij Hangl in Innsbruck. Indien gewenst kan de spek voor een geurvrij transport veelal ook vacuüm worden verpakt.


© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

8. Honing

Er gaat niets boven honing rechtstreeks van de imker. Wanneer je in je vakantieplaats geen imker kunt vinden (meestal wordt de oogst al in de herfst rechtstreeks vanaf de boerderij verkocht), is de ‘Imkergenossenschaft’ in Innsbruck in de Meranerstraße een goed alternatief. Dit is een prachtige winkel en de heerlijke geur van bijenwas blijft nog lang in het geheugen.

Heel veel Alpenbijen steken hun hart en ziel in deze honingHeel veel Alpenbijen steken hun hart en ziel in deze honing
Vele Alpen Biene Mayas geven alles voor deze honing.

9. Doggln (pantoffels)

Deze traditionele pantoffels gemaakt van loden en vilt, horen in sommige delen van Tirol tot de meest aangename voetbekleding voor thuis. Ze zijn handgemaakt, warm en zeer origineel! De weinige producenten worden vaak als een klein geheim beschouwd. In het Zillertal vervaardigt Günter Hartl deze pantoffels, in Reith bij Alpbach wordt dit gedaan door Anneliese Naschberger (Kirchfeld 4, 6235 Reith). Als je modebewust bent is er in het begin wel enige moed nodig om deze Doggln te dragen, maar aan onconventionele combinaties herken je de trendsetter nietwaar?. Vooral mensen die vaak koude voeten hebben, zullen dit cadeau zeer waarderen.

Mevrouw Naschberger uit Reith in het Alpbachtal met een pantoffelMevrouw Naschberger uit Reith in het Alpbachtal met een pantoffel
Frau Naschberger uit Reith im Alpbachtal met een mooi paar

10. Steenolie van de Achensee

Deze zwavelhoudende olie wordt bij de Achensee uit leisteen gedistilleerd. Het lijkt net stroperige motorolie en ruikt ook niet echt lekker. MAAR: het effect op gespannen en pijnlijke gewrichten is fantastisch. Gewoon toevoegen aan het badwater en gedurende 15 tot 20 minuten badderen en dan komt alles goed. De badkuip wordt er niet vies van (je zou het niet geloven, maar het is wel zo). Ik zou uit het grote assortiment ‘Steinöl Bad’ aanbevelen. Verkrijgbaar is bij veel drogisterijen en apotheken.


© Tirol Werbung / Hörterer Lisa

11. Brandewijn

In elk Tirools huis hoort een goede brandewijn huis – het is een welkomstdrankje en een digestief na een heerlijke maaltijd. De kwaliteit van de brandewijn/schnapps is in de afgelopen jaren sterk verbeterd en veel stokers in Tirol behoren al tot de beste distilleerders van Europa. Hier volgen mijn favoriete stokers (tip: je kunt het beste direct bij de stoker of bij de slijterij kopen): Christoph Kössler uit Stanz (alleen al zijn bedrijf waar de proeverijen worden gehouden, is een omweg waard), Siegfrid Kistl uit Wildschönau (zeer goede prijs/kwaliteitverhouding) en de distilleerderij Rochelt uit Fritzens (naast de goede dranken ook de allermooiste flessen).


Christoph Kössler is een van de invloedrijkste Brenner van het land © Feindestillerie Kössler

12. Chocola van het merk Tiroler Edle

Deze ‚fijne chocolade‘ uit Landeck in Tirol is intussen ver buiten de grenzen van Tirol bekend en geliefd. Dankzij de hoogwaardige cacaomassa en de geraffineerde vullingen, zoals Tiroler walnoten of pruimenbrandewijn, is deze chocolade een waar genot. Mijn favoriete soort: met vossenbessen uit het Ötztal. Verkrijgbaar in de betere supermarkt. Daarnaast heeft deze chocolade ook nog eens een prachtige verpakking!


© Tirol Werbung / Lisa Hörterer

13. Sieraden van Swarovski

Ook al zijn de sieraden van Swarovski over de hele wereld verkrijgbaar, dan is het nog een hele belevenis om een kijkje te nemen in één van ’s werelds grootste winkels direct naast de productielocatie in de Swarovski Kristallwelten in Wattens. Overigens: de tentoonstelling in de Swarovski Kristallwelten is zeer de moeite waard.

14. Tiroler Reine (zeep van het merk Walde)

Ook al heeft zeep plaats moeten maken voor douchegel en wordt zij meestal alleen nog als ’noodcadeau‘ gebruikt – met de zeep van Walde word je meteen weer een zeep-fan. Interessante ingrediënten zoals bergmunt, gletsjermelk of vergeet-mij-niet, wekken de nieuwsgierigheid en worden gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Ze hebben hier ook erg mooie cadeauverpakkingen. Verkrijgbaar in talloze drogisterijen of rechtstreeks bij de winkel van de manufactuur in Innsbruck in de Innstraße 23.

Ze zijn ook heel mooi – Walde SeifenZe zijn ook heel mooi – Walde Seifen

15. Graukäse (grijze kaas)

Geurtechnisch is het nogal een risico: het transport van Tiroler Graukäse! De kaas met de scherpe geur is een Tiroler specialiteit en is dankzij een vetpercentage van 0% ook nog eens een zegen voor gourmets die aan de lijn zijn. De kaas kan het beste met azijn, olie en uien worden gegeten. Ook als ‘Graukassuppe’, is hij heerlijk. De kaas is ook in een geurneutrale verpakking te koop. Mijn favoriete leverancier: Zillertal Sennerei. Ook te koop in de betere supermarkt (bijv. mPreis).


Graukäse: Het Tiroler Superfood. © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

16. Ongeëvenaard cool: de Tiroler muts

Deze muts is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een klassieker onder alle Tirol-fans. De muts wordt in grote getalen geëxporteerd en is dus niet alleen onder fans in Tirol, maar ook in München, Hamburg en andere metropolen te vinden. Een ding is zeker: met deze muts komt iedereen cool en warm voor de dag!

De auteur is een groot fan van de Tiroler mutsen.De auteur is een groot fan van de Tiroler mutsen.

Samen met Esther vormt hij “doubleE” en vertelt hij over nieuws in het land. In de Tirol Werbung is Eckard hoofd van het team “Digitale media”.

Laatste artikel van Eckard
Nationalpark Hohe Tauern, © Nationalpark Hohe Tauern
Bijgewerkt op 02.05.2023 in Andere
Alpenbloemen in Tirol
5 min. leestijd
Langlaufen_Seefeld_Tirol_0488
Bijgewerkt op 16.02.2017 in Attracties
Een dag in de sneeuw: langlaufen in Seefeld
5 min. leestijd
Kitzbuehel_2016_0099
16.01.2024 in Attracties
Tips voor een dagje Kitzbühel
4 min. leestijd
30.05.2023 in Attracties
10 Only-in-Tirol Places to Stay
min. leestijd
Alle artikelen van Eckard
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.