Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De 9 meest bijzondere (zwem)meren in Tirol

Bijgewerkt op 26.06.2023 in Attracties

Achensee, © W9 Studios © W9 Studios

Velen ‘meren-experts’ weten dat ze bij Tirol aan het juiste adres zijn voor prachtig berglandschappen en –uitzichten, maar geloven dat ze voor de mooiste (zwem)meren bij andere regio’s beter af zijn. Zonder direct mijn collega Michael, geboren in ‘het meren paradijs’ Karinthië, aan te kijken, wil ik dit misverstand voor eens en altijd uit de weg ruimen ;) In deze blog vind je de meest bijzondere meren van Tirol. De grootste, warmste en de meest romantische – welk meer is jouw favoriet?

De grootste: de Achensee

Kwantiteit betekent niet altijd kwaliteit, maar voor echte waterratten en sportievelingen is de grootte van een meer toch wel belangrijk.

Achensee, © W9 Studios © W9 Studios

Achensee , © W9 Studios © W9 Studios

De Achensee staat obij locals ook wel bekend als het ‘Tiroolse meer’. Met een oppervlakte van bijna 6,8 km² is het turquoiseblauwe meer, het grootste van Oostenrijk. Daarnaast is de Achensee met een diepte van 133 meter het diepste meer van Tirol. Deze enorme afmetingen zorgen ervoor dat het meer uitstekend per boot te verkennen is. Gelegen te midden van twee machtige bergketens, trekt de ‘fjord van de Alpen’ vooral in de zomer veel zeilers, surfers en badgasten aan.

De kleinste: de Reither See

Idyllisch, overzichtelijk en verfrissend., © TVB AlpbachtalIdyllisch, overzichtelijk en verfrissend. © TVB Alpbachtal

Degenen die minder behoefte hebben aan watersport en houden van een pittoreske en idyllische omgeving, moeten naar dit meertje in Reith. Midden in het dorpscentrum ligt de Reither See, een klein meer met een oppervlakte van 1,4 hectare. Ouders kunnen hun kroost hier goed in de gaten houden, waardoor het een geliefde bestemming is voor gezinnen.

De meet ondiepe: de Berglsteinersee

In de zomer vindt bij de Berglsteinersee het populaire Slackline Festival wasserFest – waterProof plaats., © Flo SmithIn de zomer vindt bij de Berglsteinersee het populaire Slackline Festival wasserFest – waterProof plaats. © Flo Smith

De Berglsteinersee, natuurlijk meertje ligt in een bosrijke omgeving tussen Kramsach en Breitenbach. Dit meer is met een maximale diepte van twee meter één van de meest ondiepe meren van Tirol. ’s Zomers is het de place-to-be voor slackliners, die hier graag komen oefenen. Een voordeel voor hen is, dat ze niet al te diep kunnen vallen ;)

De ‚coolste‘: de Vilsalpsee

Het meer ligt op 1.165 meter en is éénvan de koudste bergmeren in Tirol., © TVB TannheimertalHet meer ligt op 1.165 meter en is éénvan de koudste bergmeren in Tirol. © TVB Tannheimertal

Wie hier gaat zwemmen, moet tegen een (temperatuur)stootje kunnen. Ook tijdens de zomer is de Vilsalpsee (Duits) slechts 17 graden “warm”. Voor degene die van dit meer willen genieten zonder al te veel kippenvel, is een ontspannen boottocht of een bezoekje aan één van de restaurants langs het meer, een must-to.

De warmste: de Schwarzsee

Walmend water op de Schwarzsee., © Kurt TropperWalmend water op de Schwarzsee. © Kurt Tropper

De temperatuur van de Schwarzsee kan in de zomer oplopen tot  wel 27 graden. Deze natuurlijk ‘hot tub’ ligt tussen Kitzbühel en Reith. Dankzij de uitstekende waterkwaliteit en de fantastische locatie is het een populair zwemmeer.

De meest romantische: de Piburger See

Piburger See in Oetz, © W9 Studios © W9 Studios

De Piburger See is idyllisch gelegen in een bos. Er is niet veel ligruimte, maar deze is snel gecreëerd tussen twee bomen (hangmat niet vergeten). Dit prachtige meer is dan ook mijn persoonlijke tip voor een romantische date ;)

De actiefste: de Plansee

View this post on Instagram Remember one of the most spontaneous roadtrips I made this summer. It's always good to come back to a place you've been before, because everytime you could see new things. A post shared by Johannes Hulsch | Germany (@bokehm0n) on Sep 27, 2018 at 11:01pm PDT

Het op één na grootste meer van Tirol is geliefd bij watersporters en diegenen die houden van echte “action”. Bij de Plansee in Reutte kan men naar hartenlust roeien, duiken, vissen, surfen en zeilen – noem maar op.

De meest hooggelegene: de Rifflsee

View this post on Instagram Vorfreude auf den Sommer, Teil 9 ?⛰️☀️ Mit unserer neuen Pitztal Sommer Card bekommt Ihr von 20. Juni bis 13. Oktober 2019 eine kostenlose Tageskarte für die Rifflseebahn ? https://bit.ly/2YrjUGC Die Pitztal Sommer Card ist nur bei diesen Partnerunterkünften erhältlich ? https://bit.ly/2DKDUfu #pitztal #dachtirols #pitztalsommercard #rifflsee #bergbahn #lovetirol #bergsommer ©Pitztaler Gletscherbahn/Daniel Zangerl A post shared by Tourismusverband Pitztal (@pitztal) on May 21, 2019 at 1:35am PDT

In Tirol zijn er veel hooggelegen bergmeren te vinden en het is dan ook niet makkelijk om de ‘hoogste’ te benoemen. Dit komt mede doordat vanaf een bepaalde hoogteligging meren enkel geschikt zijn voor zwemmers die over een zeer goede conditie en gezondheid beschikken. De Rifflsee (Duits) in het Pitztal ligt op 2.232 meter hoogte en kan te voet of met de Rifflseebahn bereikt worden. Maar je hoeft niet per se een duik te nemen, het bergpanorama en de natuur rondom de Rifflsee zijn ook heel erg mooi.

De laagste: de Stimmersee

Stimmersee Langkampfen , © Ferienland Kufstein © Ferienland Kufstein

Stimmersee, Langkampfen, © Ferienland Kufstein © Ferienland Kufstein

De Stimmersee (Duits) in Kufstein ligt op een hoogte van 552 meter. Ook al is het de laagstgelegen in deze reeks, het meer heeft een aantal bijzondere eigenschappen: het ligt prachtig mooigelegen  aan de voet van de Pendling, heeft een zeer goede waterkwaliteit en behoort tot één van de schoonste meren van Oostenrijk. Dit meer is dan ook zeker een bezoek waard!

En dan blijft voor vele gasten met trouwe viervoeters de vraag: „En waar kan mijn hond even pootjebaden?!“ Wel, het antwoord vind je hier.

Als student reist Lena heel erg graag en ontdekt graag nieuwe plekken. Toch voelt ze zich het meeste thuis in haar geboorteland Tirol, waar ze veel tijd in de bergen doorbrengt en genieten van de vele evenementen.

3 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.