Langeafstandswandeling
Lechtaler Höhenweg

Een bergpad van superlatieven, zowel qua landschappelijke schoonheid als alpinisme: langs een lengte van minstens 85 kilometer en een hoogte tussen 2.000 en 2.500 meter (afhankelijk van de routevariant), volgt de Lechtaler Höhenweg de hoofdkam van de Lechtaler Alpen. De langeafstandswandeling is verdeeld in 18 etappes die door ervaren bergbeklimmers in 10 tot 19 dagen kan worden afgelegd. Op de kortste route overwinnen wandelaars bijna 7.000 hoogtemeters op veelal zeer uitdagende beklimmingen.

13 alpine verenigingshutten bieden een rustpunt, accommodatie, uitstekend eten en gezelligheid. Voor veel wandelaars is de Steinsee de grootste natuurlijke highlight. Deze groenblauwe parel ligt ten oosten van de Steinseehütte omgeven door machtig berglandschap en de opvallende Dremlscharte.

De Lechtaler Höhenweg maakt deel uit van de ‘nordalpinen Weitwanderweges 01’ en het Europese langeafstandspad E4. Zoals een hoog alpine parcours betaamt, vereist de Lechtaler Höhenweg een uitermate hoog fitheid niveau, veel ervaring in hooggebergte, een vaste tredzekerheid en klimvaardigheid. Afhankelijk van de sneeuwcondities en secties zijn touw, een pickel en stijgijzers nodig. Een van de belangrijkste plaatsen is de touwverzekerde Roßkarscharte tussen Steinseehütte en Württemberger Haus en de Südostwand-kruising van de Vorderseespitze tussen Ansbacher Hütte en Kaiserjochhaus.

"Wild, indrukwekkend en machtig is het landschap op de Lechtaler Höhenweg. Deze karakteristieke eigenschappen zijn bijzonder goed te zien in Bergkessel rondom de Steinsee."

Irene Rapp, hoofdredacteur van de Tiroler Tageszeitung

Genieten van de stilte bij de Steinsee
Genieten van de stilte bij de Steinsee
De Steinsee op de Lechtaler Höhenweg
De Steinsee op de Lechtaler Höhenweg
De Steinsee te midden van het imposante berglandschap
De Steinsee te midden van het imposante berglandschap
Beklimming naar de Steinseehütte
Beklimming naar de Steinseehütte
De Steinsee vanuit de lucht
De Steinsee vanuit de lucht
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Steeg im Lechtal -. Stuttgarter Hütte

Eindpunt

Anhalter Hütte - Elmen im Lechtal

Bergketen

Lengte

85 km

Duur

18 dag(en)

Kenmerken

 • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
 • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.630 m1.198 m

Hoogtemeters bergopwaarts6.950 m
Hoogtemeters afdaling6.736 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Parkeren

Hallenbad Aqua Nova in Steeg of Sägewerk Prenten

Rustpunten

 • Start: Stuttgarter Hütte
 • Etappe 1: Leutkircher Hütte
 • Etappe 2: Ulmer Hütte
 • Etappe 3: Leutkircher Hütte
 • Etappe 4: Kaiserjochhaus
 • Etappe 5: Ansbacher Hütte
 • Etappe 6: Frederic-Simms-Hütte
 • Etappe 7: Ansbacher Hütte
 • Etappe 8: Memminger Hütte
 • Etappe 9: Augsburger Hütte
 • Etappe 10: Memminger Hütte
 • Etappe 11: Württemberger Haus
 • Etappe 12: Steinseehütte
 • Etappe 13: Württemberger Haus
 • Etappe 14: Hanauer Hütte
 • Etappe 15: Hanauer Hütte
 • Etappe 16: Steinseehütte
 • Etappe 17: Muttekopfhütte
 • Etappe 18: Anhalter Hütte

Routebeschrijving

Startpunt: Steeg/Lechtal - Stuttgarter Hütte (2.305 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 1.166/61 meter, wandeltijd: 5,5 uur, lengte: 12,4 kilometer, moeilijkheidsgraad: middelzwaar

De beklimming naar de Stuttgart Hütte is het meest handige vanuit het Lechtal. Wandelaars kunnen Steeg als startpunt kiezen of de bus nemen naar de halte ‘Bockbach/Krabach’. Vanaf hier gaat u richting het zuiden door het Krabachtal en naar de Krabachjoch om de hut te bereiken.

Etappe 1: Stuttgarter Hütte (2.305 meter) - Leutkircher Hütte (2.261 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 578/619 meter, wandeltijd: 4 uur en 15 minuten, lengte: 8,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Het officiële startpunt van de Lechtaler Höhenweg is de Stuttgarter Hütte. De route begint in oostelijke richting en al snel passeert u de Erlijoch (2.430 meter) tussen Erlispitze en Fanggekarspitze. Vervolgens gaat het pad langs de Erlachalpe in het Almajurtal onder de top van de Valluga berg. Hierna bereikt u de Stapfe-Tobel. Enige oplettendheid is vereist aangezien dit deel gevaarlijk kan zijn bij regen of sneeuw. Dit traject kan worden vermeden door de alternatieve route via de Erlachalpe en Bodenalpe. De Leutkircher Hütte op de Almajurjoch biedt een comfortabele overnachtingplek.

Etappe 2: Stuttgarter Hütte (2.305 meter) - Ulmer Hütte (2.288 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 418/439 meter, wandeltijd: 3 uur, lengte: 5,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De etappe van de Stuttgarter Hütte naar de Ulmer Hütte is kort, maar aangenaam dankzij de vele mooie en verrassende uitzichten. Via de Robert-Bosch-Weg wandelt u onder de Erlispitze, over grasweiden en langs de steile rotspartijen van de Roggspitze, richting de Trittscharte (2.580 meter). Hier geniet u van een prachtig panoramisch uitzicht op de Silvretta en Verwall regio. De beroemde Patteriol (3.056 meter) is ook te spotten vanaf dit punt. Vanaf de Trittscharte daalt u af naar de Ulmer Hütte in de omgeving van de Valluga berg. De hut  is een populaire ski- en overnachtingshut in de Arlberg regio en biedt een comfortabele slaapplaats voor de nacht.

Etappe 3: Ulmer Hütte (2.288 meter) - Leutkircher Hütte (2.261 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 464/488 meter, wandeltijd: 3,5 uur, lengte: 7 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Het pad van de Ulmer Hütte voert via de Matunjoch (2569 meter), door het Valluga skigebied en uiteindelijk naar een de indrukwekkende bergrug: de Weißschrofenkamm. Hier kunt u de uitdaging aangaan om de veeleisende via ferrata te trotseren die is uitgerust met 500 ijzeren grepen, 1.050 krammen en 200 meter staalkabel. De Höhenweg zelf biedt ook de nodige spanning en sensatie op het ruige deel onder de Bacherspitzen. Tenslotte bereikt u de Leutkircher Hütte die gelegen is op de Almajurjoch.

Etappe 4: Leutkircher Hütte (2.261 meter) - Kaiserjochhaus (2.310 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 327/279 meter, wandeltijd: 2 uur en 10 minuten, lengte: 4,4 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Beklim de groene hellingen van de Stankogels, met 2.757 meter het hoogste punt van de etappe (de klim duurt ongeveer een uur). Vervolgens wandelt u door fleurige bloemenvelden naar de volgende bestemming. Aan de andere kant van het dal ligt de imposante Hoge Riffler (3.168 meter). Dit bergmassief behoort tot de Verwallgruppe. Het laatste deel van de etappe is kort, maar intensief en leidt de wandelaar naar het Kaiserjochhaus, gelegen in een beschut dal op Kaiserjoch tussen Grießkopf en Bergleskopf.

Etappe 5: Kaiserjochhaus (2.310 meter) - Ansbacher Hut (2.376 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 558/488 meter, wandeltijd: 4 uur, lengte: 8,3 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

In deze etappe slingert het pad langs het noorden en het zuiden van de hoofdkam. Eerst wandelt u op een met grasbedekt krijtleistenen pad over de hellingen van de Dolomieten van de Grießkopfs naar de Kridlonscharte. Hier geniet u van een indrukwekkend uitzicht op de Hintersee voordat de tocht verder gaat naar de Hinterseejoch. Vervolgens gaat de route over de zuidelijke flank van de Vorderseespitze via een kabelverzekerd stuk naar Alperschonjoch (2.303 meter). Ten slotte voert de etappe over de Flarschjoch naar de Ansbacherhütte, de hoogstgelegen hut in de Lechtaler Alpen.

Etappe 6: Kaiserjochhaus (2.310 meter) - Frederic Simms Hut (2.002 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 555/859 meter, wandeltijd: 4,5 uur, lengte: 8 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Vanuit het Kaiserjochhaus gaat u richting het oosten, waar het pad vertakt onder de Hinterseejoch naar de Frederic-Simms-Hütte. Kort nadat u de Kridlonkars passeert, bereikt u de ‘Klämmle’. Hier voert de route over een kabelverzekerd deel aan de noordzijde van de Vorderseespitze. Via de roodachtige Feuerspitze gaat de route verder naar de Kälberlahnzugjoch. Vanaf hier gaat het in kronkelwegen naar de Simms-Hütte, gelegen onder de Holzgauer Wetterspitze (2.895 meter). De top staat bekend als een van de ‘meest elegante’ bergtoppen in de Lechtaler Alpen en biedt diverse klimmogelijkheden.

Etappe 7: Frederic-Simms-Hütte (2.002 meter) - Ansbacher Hütte (2.376 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 892/519 meter, wandeltijd: 5 uur, lengte: 7,9 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Vanaf de Frederic-Simms-Hütte beklimt u de Kälberlahnzugjoch. Vervolgens buigt de route linksaf onder de Feuerspitze naar de Stierlahnzugjoch (2.596 meter). Veel bergwandelaars willen de uitzichtberg Feuerspitze niet missen en gaan de redelijk gemakkelijke klim van ongeveer een uur aan om zich vervolgens te belonen met prachtig uitzicht. De Höhenweg kruist de noordoostelijke hellingen van de Vorderseespitze en komt bij de Knappenböden uit op de gebruikelijke route vanaf het Kaiserjochhaus. Vanaf hier leidt het pad naar de Ansbacher Hütte.

Etappe 8: Ansbacher Hütte (2.376 meter) - Memminger Hütte (2.242 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 888/1.024 meter, wandeltijd: 6 uur en 15 minuten, lengte: 10 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Deze etappe leidt naar de bekende Memminger Hütte, die met 140 bedden een van de grootste berghutten in de Lechtaler Alpen is. Om de hut te bereiken, trotseren wandelaars de Kopfscharte, de Winterjoch en de Grießlscharte. Vervolgens leidt het pad naar het idyllische Parseiertal, waar u de Parseierbach oversteekt en via de Bärenpleishänge naar de Memminger Hütte klimt. Voor ervaren bergbeklimmers is het beklimmen van de Parseierspitze een mooie uitdaging tijdens deze etappe. Met 3.036 meter is het de hoogste top van de Noordelijke Kalkalpen.

Etappe 9: Ansbacher Hütte (2.376 meter) - Augsburger Hütte (2.289 meter)
Hoogte bergop-/dalwaarts: 1.211 / 1.297 meter, wandeltijd: 8 uur, lengte: 12 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Uitdagend en veeleisend is de koningsetappe van de Lechtaler Höhenweg, die hier de ‘Augsburger Höhenweg’ ontmoet. Het is de langste en moeilijkste etappe qua tijd, maar ook het meest indrukwekkende deel van de langeafstandswandeling. Wandelaars trotseren onder andere de Winterjoch (2.528 meter) en de Parseierscharte (2.604 meter), waar een bivakkamp is voor noodgevallen. Vervolgens staan de Dawin-Scharte (2.650 meter) en de veelbelovende Dawinkopf (2.968 meter) te wachten, de laatstgenoemende is de op één na hoogste berg in de Lechtaler Alpen. De hoogste top van de Lechtaler, de Parseierspitze (3.036 meter), kan naar gelang ook worden beklommen tijdens deze etappe. De goed uitgeruste Augsburger Hütte heeft een prachtig gelegen locatie op de zuidflank van de Gatschkopf.

Etappe 10: Augsburger Hütte (2.289 meter) - Memminger Hütte (2.242 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 665/716 meter, wandeltijd: 4,5 uur, lengte: 6,3 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De veelbelovende en uitdagende Spiehlerweg verbindt de Augsburger en de Memminger Hütte. Eerst leidt de route naar de Gatschkopf (2.945 meter) om vervolgens over de Patrolscharte en de Wegscharte naar het noorden af te buigen. Uiteindelijk bereiken wandelaars de smaragdgroene Seewiseen en dalen vervolgens af naar de Memminger Hütte. De afdaling over het grindpad met losse keien van de Schulter berg, die gelegen is boven de Patrolscharte, kan soms wat spanning met zich meebrengen, met name tijdens sneeuwval. Ook dient rekening te worden gehouden met het risico op vallende stenen. De eindbestemming van de etappe is de Memminger Hütte, idyllisch gelegen aan de Unterer Seewisee.

Etappe 11: Memminger Hütte (2.242 meter) - Württemberger Haus (2.220 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 633/652 meter, wandeltijd: 4 uur en 15 minuten, lengte: 7 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De etappe begint gemakkelijk met een wandeling door bloemenweiden langs de Unterer Seewisee. Kort voor het bereiken van de Mittlerer Seewisee vertakt het pad naar de Seescharte (2.599 meter), waar het tussen ruige rotspartijen voert voordat de Großbergscharte wordt overgestoken. Nu gaat het pad geruime tijd op de hoofdrug en trotseert u de Grossbergkopf en Großbergspitze (2.657 meter), het hoogste punt van de Lechtaler Höhenweg. De omringende bergtoppen zijn echter nog hoger: waaronder de 2.750 meter hoge Leiterspitze. Württemberger Haus is de eindbestemming van de etappe en ligt genesteld in het Medriol gebied met prachtig uitzicht over het omringende berglandschap. 

Etappe 12: Württemberger Haus (2.220 meter) - Steinseehütte (2.061 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 464/631 meter, wandeltijd: 3 uur en 40 minuten, lengte: 6,7 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De Steinseehütte heeft u vanaf het begin van deze etappe al in het vizier, maar de eindbestemming is desondanks nog zo’n vier uur wandelen. De route voert via de zuidkant van de hoofdkam waar u de met kabelverzekerde Roßkarscharte (2.400 meter) troseert. Vervolgens volgt een geleidelijk afdaling naar de hut die omringd is door imposante rotsen. Het gebied rond de Steinseehütte is populair vanwege de goede klimmogelijkheden. De Parzinntürme en de Steinkarspitze liggen in de directe omgeving van de hut.

Etappe 13: Steinseehütte (2.061 meter) - Württemberger Haus (2.220 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 819/655 meter, wandeltijd: 5 uur, lengte: 7,7 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Ondanks de begin- en eindbestemming doet vermoeden, is het traject van etappe 13 niet gelijk aan etappe 12 in tegengestelde richting. Het is een zeer gevarieerde route over twee bergruggen: over de met gras begroeide Gufelgrasjoch en de met kabels verzekerde  Bitterscharte. Hier begint de klim naar de prachtig gelegen Bittrichsee. Bij sneeuwval dient men voorzicht te zijn, aangezien het pad erg glad kan worden. Na een lange afdaling, mogelijk over sneeuwvlaktes, komt u uiteindelijk aan in het Württemberger Haus.

Etappe 14: Württemberger Haus (2.220 meter) - Hanauer Hütte (1.922 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 750/1.047 meter, wandeltijd: 5 uur en 45 minuten, lengte: 9,4 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De etappe begint steil: vanaf Württemberger Haus klimt het pad eerst naar het meer boven de hut. Vervolgens wordt het pad iets gemoedelijker, voordat het 300 hoogtemeters overbrugt naar de Bitterscharte (2.550 meter). De afdaling naar beneden is verzekerd met kabels, waarna vervolgens wederom een rotsachtige klim volgt. De inspanning is de beloning meer dan waard, aangezien de wandelaar wordt getrakteerd op prachtig uitzicht over de bergweilanden en -landschappen. De route vervolgt via een idyllisch deel naar de Gufelsee en over de Guflseejoch (2.375 meter). Vandaar daalt u af naar de Hanauer Hütte met de indrukwekkende Dremelspitze op de achtergrond.

Etappe 15: Steinseehütte (2.061 meter) - Hanauer Hütte (1.922 meter) (via Vordere Dremelscharte)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 400/539 meter, wandeltijd: 3 uur, lengte: 3,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

Vanuit de Steinseehütte, gelegen onder de Schneekarlespitz, doorkruist u weilanden naar de Steinsee. Vervolgens gaat de route over een kabelverzekerd deel naar de Westliche/Vordere Dremelscharte (2.434 meter). In deze richting is de afdaling aan de andere kant niet zo stijl. Het pad leidt over keien en over de weidenvelden van de Parzinn in ongeveer anderhalf uur naar de Hanauerhut. Vanaf de Vordere Dremelscharte kan ook Dremelspitze (2.733 meter) worden beklommen, een van de mooiste toppen van de ‘Lechtaler’.

Etappe 16: Hanauer Hütte (1.922 Meter) – Steinseehütte (2.061 Meter) (via Hintere Dremelscharte)
Hoogte bergop-/dalwaarts: 606/472 meter, wandeltijd: 3,5 uur, lengte: 4,4 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

De weg van de Hanauer Hütte naar de Steinseehütte gaat over de Östliche/Hintere Dremelscharte en voert links langs de Dremelspitze. Vervolgens leidt de route verder naar de Steinsee en de gelijknamige hut. Voor degene die het klauteren nog niet zat is, zijn er in de directe omgeving van de Steinseehütte vele klimmogelijkheden. Er worden ook klimcursussen aangeboden, zowel voor beginners als gevorderden.  

Etappe 17: Hanauer Hütte (1.922 meter) - Muttekopfhütte (1.934 meter)
Hoogte bergop-/dalwaarts: 1.067/1.053 meter, wandeltijd: 7 uur, lengte: 9,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk

In de voorlaatste etappe van de Lechtaler Höhenweg voert de route opnieuw over twee hoge bergkammen. Eerst klimt de wandelaar richting de Galtseitejoch (2.421 meter) voordat hij de stijle flanken van de Muttekopfs berg trotseert om de Muttekopfscharte (2.630 meter) te bereiken. Vervolgens gaat het steil naar beneden naar de Muttekopfhütte. Het is een ‘alte Hüttn’, maar erg sfeervol gemoderniseerd. Ook hier vindt u in de directe omgeving veel klimmogelijkheden. Voor degene die op zoek zijn naar een ‘top’ervaring: de Muttekopfgipfel (2.774 meter) behoort tot een van de mooiste en meest gemakkelijk beklimbare bergen in de Lechtaler Alpen.

Etappe 18: Muttekopfhütte (1.934 meter) - Anhalter Hütte (2.042 meter)
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 853/752 meter, wandeltijd: 5 uur en 15 minuten, lengte: 7,8 kilometer, moeilijkheid: gemiddelde moeilijkheidsgraad

Vanaf de Muttekopfhütte gaat het pad richting het noorden, door het gebied van de Scharnitzkar naar de Scharnitzsattel (2.441 meter). Vanaf hier gaat het steil naar beneden naar de Hahntennjoch (1.894 meter). Na de kruising met de Hahntennjochstraße volgt het pad naar de Steinjöchl (2198 meter), een populair wandelpad. Het laatste deel daalt af over groene weidevelden naar de authentieke en gezellige Anhalter Hütte. Met de fleurige Tschachaun berg (2.334 meter) vol bloemen op de achtergrond, is deze hut een waardige afsluiting van de Lechtaler Höhenwegs.

Afdaling: Anhalter Hut (2.042 meter) - Bushalte Plötzigtal (1.370 meter)
Hoogtemeters dalwaarts: 729 meter Tijd: 2 uur en 20 minuten, lengte: 6 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De afdaling vanaf de Anhalter Hütte gaat richting het westen door het Plötzigtal tot aan de Hahntennjoch, waar u een bushalte treft in een haarspeldbocht. Vanaf daar brengt bus 4266 wandelaars terug naar Elmen in het Lechtal (zie dienstregeling voor meer informatie).

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Lechtaler Höhenweg (47.24762,10.25765)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.