© Bernhard Aichner
© Bernhard Aichner

Krampusläufe in Tirol

De eeuwenoude traditie van Krampuslaüfe is diepgeworteld in Tirol. Maar ook buiten de Alpen groeit de belangstelling voor dit evenement. De uitbundige optochten met bijzondere verschijningen en mystieke figuren zorgen voor een indrukwekkend spektakel.

De Krampus duikt overal op in Tirol. Door lange traditie als metgezel van St. Nicolaas vinden de Krampusläufe veelal plaats in combinatie met intochten van de goedheiligman. Soms zie je de Krampus samen met het mythische figuur Perchta of komt hij tevoorschijn als de angstaanjagende duivel. In Osttirol zijn de wilde verschijningen niet enkel tijdens de parades te aanschouwen, maar ook tijdens de zogeheten ‘Tischziachn’. Dit is een spektakel waarbij een gevecht wordt gehouden rondom een grote houten tafel. In Tarrenz maken de Krampelers hun intrede op zeer traditionele wijze zonder moderne poespas. Sommige maskers en kostuums zijn meer dan 100 jaar oud. En degenen die de Perchtenlauf in Rattenberg bijwonen, doen er goed aan oordoppen mee te nemen. De wilde figuren trekken voorbij met veel lawaai makend op oude benzinetanks. Volgens de traditie verjaagt het helse kabaal en duivelse gedrag de boze wintergeesten. Hieronder een selectie van de meest indrukwekkende Krampusläufe in Tirol.

De Krampus duikt overal op in Tirol. Door lange traditie als metgezel van St. Nicolaas vinden de Krampusläufe veelal plaats in combinatie met…

toon meertoon minder

Meer Krampusläufe events in Tirol

  • 16-11-2019, 17.00 uur, Jochberg: 10e editie Krampuslauf
  • 23-11-2019, 17.00 uur, Zams: Zammer Krampeler
  • 23-11-2019, 17.00 uur, Uderns: Krampuslauf Teufelpass Uderns
  • 23-11-2019, 17.00 uur, Maurach am Achensee: Krampusrummel Mauracher zeeduivel
  • 23-11-2019, 18.00 uur, Hochfilzen: St. Nicolaas- en Krampusintocht
  • 02-12-2019, 18.00 uur, Fieberbrunn: Teufellauf en St. Nicolaasintocht
 De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!, © Tirol Werbung / Lea Neuhauser
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!, © Tirol Werbung / Lea Neuhauser

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.