Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Op skivakantie met de kinderen – alles wat je moet weten

Bijgewerkt op 29.01.2024 in Familie

Ort: Serfaus
Ort: Serfaus

Hallo kleine spruit, tot ziens wintersport? Alsjeblieft niet! Niet alles hoeft te veranderen wanneer kinderen in het spel komen. De liefde voor de bergen, sneeuw en wintersport kan blijven bestaan. Wanneer je kinderen krijgt, hoeft het niet te betekenen dat de wintersport op een laag pitje komt te staan, toch? Dani beantwoordt de meest prangende vragen over een wintersport met kinderen.

De piste is ook voor kinderen een heerlijke plek om vrij te zijn en te ravotten in de sneeuw! Kinderen die van kleins af aan op de latten staan, zullen het skiën snel onder de knie krijgen: jong geleerd is oud gedaan!

Wat is de beste bestemming voor een wintersport met kinderen?

Tirol is een prachtig skigebied, en met 3.400 pistekilometers is er voor iedereen een geschikte afdaling. De Tiroler familieskigebieden kunnen niet wachten op de kleinste pistemonsters en hun ouders. Alle familieskigebieden hebben een kinderland waar kinderen met leeftijdsgenoten spelenderwijs leren skiën. De meest kindvriendelijke skigebieden staan hier aangegeven: www.visittirol.nl/top-skigebieden-familie.

De piste op – maar vanaf welke leeftijd?

Veel kinderen leren al op jonge leeftijd skiën. Al vanaf vier jaar hebben de kleinsten veel plezier aan het naar beneden sjezen op twee latten. Samen met een skileraar is het nog leuker en beleven zij de tijd van hun leven.

Onder de beste begeleiding leren de kleinsten skiën in Fiss-Ladis in Berta’s KinderlandOnder de beste begeleiding leren de kleinsten skiën in Fiss-Ladis in Berta’s Kinderland

Te vroeg voor de piste?

Geniet de kleine van de skilessen of blijft hij of zij liever onder de veilige vleugels van mama? Even laten bezinken en er een nachtje over slapen of toch nog een jaartje wachten tot het volgende seizoen? Wanneer kinderen niet willen of kunnen skiën, neemt de vakantie een andere wending. Een leuk alternatief is dan bijvoorbeeld sleeën, een winterse wandeling of een rit met de paardenkoets. Niets is mooier dan het indrukwekkende witte landschap van Tirol, vooral wanneer er aan het eind van de middag een warme chocomelk en lekkere Kaiserschmarren op je wacht. Een leuke belevenis om iets anders te zien van het prachtige Tirol.

Wat hebben de Tiroler skischolen te bieden?

De skileraren van de vele skischolen zijn goed opgeleid en hebben veel ervaring in het werken met kinderen. Wanneer de groep niet al te groot is, is het perfect voor kinderen om in een skiklas te zitten. De ervaren skileraren nemen de twijfelaars bij de hand en laten hen de pistes zien. De kinderen beleven zo enkel plezier in de sneeuw en op de latten. Na een ervaring in het kinderland pikken kinderen het skiën in een les makkelijker op, dit omdat zij gewend zijn aan de groepsdynamiek en zo sneller aansluiten bij andere kinderen.

Met de skilessen draait het natuurlijk ook om voldoening! Wanneer er succes wordt geboekt, groeit het zelfvertrouwen van de kinderen. Met boordevol energie hebben zij een natuurlijke drang om te bewegen. Tijdens de les wordt veel energie aangemoedigd en nemen de motorische vaardigheden toe. En aan het eind van de dag zijn er weer drie nieuwe vrienden gemaakt voor de rest van de vakantie!

Skiën zorgt voor veel plezier, maar het kan ook vermoeiend zijn. Het is belangrijk dat ouders rekening houden met de vermoeidheid van hun kinderen. Na een drie tot vier uur durende lesdag, willen of kunnen zij vaak niet nog een paar uur vrij skiën.

Kinderen op skiles in Pitztal, skigebied HochzeigerKinderen op skiles in Pitztal, skigebied Hochzeiger

De juiste uitrusting – welke kleding?

Wie een hele dag op de piste doorbrengt, moet de juiste kleding aan hebben. In mijn ogen zijn goede handschoenen het allerbelangrijkst. De laatste jaren heb ik iedere wintersport hetzelfde scenario meegemaakt: mijn kind zuigt de sneeuw van zijn handschoen en de handschoen is binnen no time kletsnat. In het ergste geval is hij niet alleen aan de buitenkant nat, maar van binnen ook doorweekt. Blijkbaar eten kinderen heel graag sneeuw, vooral wanneer zij even niets te doen hebben. Wanneer zij staan te wachten bij de lift, als ze wachten op de groep of gewoon omdat ze er zin in hebben. De handschoen is voortdurend in de sneeuw of in de mond. Wil je dat de handjes droog blijven? Kies dan voor goede handschoenen!

Goede kleding is het halve werk en we weten het allemaal: in de sneeuw kan je het beste laagjes dragen. Kinderen blijven minder warm in de kou dan volwassenen. Ze vriezen zelfs een beetje. En ja, zelfs voor kleine kinderen is thermo ondergoed van de betere merken nodig. Dit isoleert goed, warmt op bij kou en absorbeert transpiratie.

Aaneensluitend skipak? Ik raad het af. Wanneer kleine kinderen naar het toilet moeten hangen de mouwen al snel over de grond te dweilen en in het ergste geval is de vloer niet alleen nat van de gesmolten sneeuw. Daarnaast, is het voor kinderen gemakkelijker om een jas en broek zelfstandig aan te trekken.

De juiste uitrusting – ski’s, skischoenen en helm huren?

Voor wie niet in een skigebied woont en alleen korte periodes komt, is het vaak niet rendabel om eigen ski’s, skistokken en –schoenen te kopen. Voor kinderen is het niet verstandig omdat zij ieder jaar nieuwe spullen nodig hebben. Een goede ski-uitrusting is tegenwoordig bij ieder liftstation te huren en hier word je ook voorzien van professioneel advies. Voor kinderen is het belangrijk dat de skischoenen niet drukken en dat ze een harde buitenkant hebben (let er goed op dat de skisokken niet opgehoopt in de schoen zitten). Wanneer de schoenen uiteindelijk wel drukken, is het altijd mogelijk om ze om te wisselen. De juiste lengte voor ski’s is wanneer deze tot de kin komen. Wanneer je nog oude kinderski’s hebt staan, huur dan nieuwe, vooral wanneer het oude carve ski’s zijn.

Take Off – Snow & Fun Center skiverhuur in SerfausTake Off – Snow & Fun Center skiverhuur in Serfaus

Wie geen zin heeft om ski’s en schoenen iedere dag heen en weer te sjouwen, daar heb ik namelijk altijd last van met mijn kinderen, raad ik aan om de spullen te stallen in een ski-depot. Hier kun je alles wat je boven op de berg nodig hebt opbergen. Nog een voordeel daarvan is dat je skischoenen de volgende dag heerlijk warm en droog zijn (ooit wel eens ijskoude schoenen uit de kofferbak aangetrokken? Brrr…).

Een helm moet ALTIJD goed zitten. Zowel wanneer je er een koopt als huurt. Vraag altijd om goed advies en neem geen genoegen met een helm die ‘maar een beetje’ te groot is. Een goggle of een goede zonnebril met veiligheidsglas is geen overbodige luxe, de sneeuw reflecteert namelijk veel licht. Niet vergeten: zonnebrand. De sneeuw reflecteert de zon direct in het gezichtje. Vooral wanneer het koud is tijdens besneeuwde dagen is het goed om een extra vette crème te gebruiken (bijvoorbeeld weer- en windbalsem Weleda), die de gevoelige kinderhuid goed beschermt wanneer de sjaal afglijdt.

Vandaag niet de piste op? Wat is het beste alternatief?

Toch nog iets te vroeg voor skilessen? Maak je geen zorgen! Er is nog genoeg te doen voor het hele gezin om een uitdagende wintersportvakantie te beleven. Een bezoek aan een mijn, snowtubing, rodelen, winterwandelingen of zwemmen? Ook naast de piste biedt Tirol veel plezier met veel afwisseling tussen activiteiten voor zowel kinderen als ouders.

Wanneer ouders toch een aantal dagen op de piste willen doorbrengen, bieden veel familieskigebieden goed verzorgde kinderopvang aan.

Plezier buiten de pistes in PitztalPlezier buiten de pistes in Pitztal

Wat is er nog meer belangrijk voor de wintersport in Tirol?

Aankomst: de meeste skigebieden zijn met de trein goed te bereiken. Lokaal is er met de skibus een directe verbinding met het skigebied.

Wanneer je veel bagage bij je hebt, is het makkelijker om met de auto te reizen. Op deze manier ben je ter plaatse ook een stuk flexibeler. Wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is, kan je gemakkelijk een uitstapje maken naar een van de vele bezienswaardigheden van Tirol.

Om de kinderen bezig te houden tijdens een lange reis is de kleurplaat ‘Ik ga op vakantie en neem mee..’ altijd een goede oplossing om de vakantievreugde erin te houden.

Uiteraard heb je meer bagage bij je dan wanneer je op zomervakantie gaat, je neemt dikkere kleding mee. Een winterjas is iets groter dan een bikini, maar neem wel beide mee!

Wanneer de ski’s nog niet in het hotel zijn, informeer dan bij jouw hotel of appartement of er een transfer wordt aangeboden.

Wat je echt niet moet vergeten vind je op onze paklijst. Hier geldt: zo veel als nodig, zo min mogelijk.

De latten, die de wereld betekenen, zijn voor Dani al sinds haar vierde een belangrijk onderdeel van het leven. Haar moeder heeft altijd gewild dat ze een professionele skiër zou worden. Helaas is dat niet gelukt, maar nu schrijft zij op haar blog butterflyfish.de over design, reizen met kinderen en over haar liefde voor de bergen, die ondanks haar verhuizing van München naar Berlijn niet is vergaan. Dani woont met haar bijna 10-jarige dochter, stiefzoon en man in Berlijn en gaat ieder jaar minimaal één keer op skivakantie.

Deze blog is door een gastauteur geschreven. Meer informatie over de auteur lees je in de blog.

Laatste artikel van Gastauteur
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
Bijgewerkt op 31.07.2023 in Familie
Familiegeluk tijdens een uitstapje in de bergen?
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 16.12.2020 in Eten & drinken
Smakelijk eten: soepjes uit Tirol
6 min. leestijd
Jodeln-header-1440×772
Bijgewerkt op 21.08.2020 in Andere
Ho – La – Di – He jodelen maakt ons blij!
7 min. leestijd
ski jump-absam-blanchard-3512
Bijgewerkt op 14.02.2018 in Sport
Vliegen zonder vleugels
10 min. leestijd
Alle artikelen van Gastauteur
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.