Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen, Foto's: Bert Heinzlmeier
Hoogteziekte, botsingen en botbreuken. Wanneer er hulp nodig is in de bergen rondom Reutte, wordt de reddingshelikopter RK-2 ingezet. Aan boord is de vliegende hulpverlener: vrijwilliger Florian Selb.
Onder het genot van een kop koffie worden er grapjes gemaakt en gewacht op de eerste missie. Je merkt direct: deze mensen kennen elkaar langer dan vandaag. Vanaf 6.30 uur staat de bemanning op stand-by en de dienst duurt tot zonsondergang. De reddingshelikopter RK-2 staat voor de deur te wachten: glimmend in rood en wit, uitgerust met de nieuwste technologie. Het is nog rustig aan de basis, aangezien de meeste skiongelukken in de middag plaatsvinden.
Maar er is weinig tijd om onderuitgezakt te zitten. Jaarlijks trekt de ARA-luchtreddingsbrigade er meer dan 1.000 keer op uit en het operatiegebied van de missies is groot: Reutte ligt op een steenworp afstand van de Beierse grens. De helikopter vliegt binnen een staal van 50 kilometer naar daar waar hulp nodig is, zowel aan de Duitse als Oostenrijkse zijde.
Florian Selb is een van de 12 vrijwillige berghulpverleners in Reutte.
De grootste oorzaak van skiongelukken is dat mensen zichzelf overschatten.
In de winter bestaan een groot deel van de missies uit ongevallen in skigebieden. "De grootste oorzaak van skiongelukken is dat mensen zichzelf overschatten", zegt Florian Selb. De 27-jarige ‘piste redder’ komt uit het Lechtal en werkt als vrijwillige hulpverlener bij de reddingsbrigade van Reutte. Zijn taak is om de ambulance te ondersteunen. Vooral in het alpine landschap is de kennis van Selb onmisbaar. Naast Selb bestaat de bemanning uit een piloot, een spoedarts en een ‘lier-operator’, allen met een voltijdbaan.
De RK-2 wordt grensoverschrijdend gebruikt.
Op alle situaties voorbereid
"Iedereen moet goed voorbereid zijn in zijn of haar vakgebied. Het werkt alleen als het hele team samenwerkt. We trainen daar ook veel voor. Vooral reddingsoperaties met windassen zijn zeer complex ", zegt piloot Jörg Strauß. De reddingslier is een bijzondere functie van de hightech RK-2 helikopter. Hiermee kunnen de spoedarts en berghulpverleners veilig op de plaats van het ongeval komen wanneer een landing op alpine terrein niet mogelijk is.
De luchtredding
In Oostenrijk wordt de luchtredding ingezet bij zowel verkeersongevallen als bij acute spoedgevallen en alpiene ongelukken. In de winter garanderen de reddingsteams dat gewonde wintersporters snel medische hulp krijgen. In Tirol alleen al zijn zeven reddingshelikopters het hele jaar door gestationeerd. De reddingsdienst wordt grotendeels georganiseerd door de ÖAMTC en het Rode Kruis. Daarnaast zijn er ook nog verschillende particuliere reddingsorganisaties.
Medisch hulpmiddelen in de reddingshelikopter.
Het mooie van dit werk is dat je, in de meeste gevallen, mensen kunt helpen.
Piloot, noodarts, lieroperator en berghulpverlener vormen gezamenlijk het team van de RK-2.
Een bedankje is altijd welkom
"Je ziet ook vervelende dingen tijdens het werk. Maar het leuke is dat je in de meeste gevallen mensen kunt helpen. Als je een missie met succes voltooit, geeft dat een geweldig gevoel", zegt Florian Selb. Het maakt hem extra blij wanneer patiënten achteraf een dankbrief sturen. “Horen dat het weer goed gaat met iemand, is heel mooie feedback”.
ARA-Flugrettung
De initialen ‘RK-2’ staat voor ‘Rode Kruis-2’ en de ambulance helikopter is gestationeerd in het district ziekenhuis in Reutte. Het wordt beheerd door ARA-Flugrettung in samenwerking met de Automobilisten organisatie ARBÖ.
Iedereen staat op scherp.
Berghulpverlener in hart en nieren
Naast het feit dat de vrijwilligers behulpzaam zijn, dienen ze ook over een goede conditie te beschikken en te houden van de bergen. Het team van RK-2 bestaat dan ook enkel uit de gemotiveerde topmensen. “Ik heb echt al veel geleerd, meegemaakt en ervaring opgedaan, zowel bij de reddingsoperaties als tijdens de opleiding. Maar we zijn één familie. Iedereen die bij ons begint, stopt pas als ze met pensioen gaan,” zegt Jörg Strauß terwijl hij zijn koffie inschenkt.
Dan gaat plots gaat het alarm af. Het operatiecentrum in Innsbruck geeft de details van het ongeval via de radio door. De bemanning grijpt hun uitrusting en rent naar de helikopter. Vliegensvlug start de machine en de RK-2 stijgt op onder oorverdovend lawaai. Binnen twee minuten is de reddingshelikopter verandert in een kleine stip die zich aftekent tegen de Zugspitze. De rust is voorbij aan de reddingsbasis in Reutte.
Vuur, water, vee en hout. Sarah Kofler en Janis Pönisch hebben niet veel nodig als ze samen met hun kinderen in de zomer op de alm twee maanden ontsnappen aan het dagelijks leven van de grote stad. Op een hooggelegen alpenweide in het Nationaal Park Hohe Tauern houden ze 34 koeien en leven bijna net zoals men 150 jaar geleden deed.
Herta en Rainer Lieb uit Weerberg ontdekken al 50 jaar lang samen de bergen. Precies zolang zijn ook al getrouwd. Sinds ze beiden gepensioneerd zijn, zijn ze bijna elke dag op pad in de bergen – ´s winters vooral op de toerski‘s.
Grootscheeps sneeuw scheppen: zonder speciale sneeuwruimtreinen zou het treinverkeer tijdens de Tiroolse winters op veel trajecten tot stilstand komen. We begeleiden een ruimploeg van de ÖBB in hun strijd tegen tonnen sneeuw op het spoor.
Eindbestemming nostalgie – leven aan het einde van een vallei
8 min. leestijd
Tirol telt vele gemeentes die helemaal aan het einde van een vallei liggen. Kleine dorpjes, die tussen de hoge bergen liggen verscholen en daardoor nog zeer authentiek zijn. Wie leeft daar? Hoe wordt daar geleefd? We interviewden 7 mensen, die helemaal aan het einde van een vallei wonen (en die niet wilden ruilen met stadsmensen).
"Hoe" smaakt eigenlijk een meikever? Geraak ik tot op die grote berg, helemaal alleen? Wat gebeurt er als ik een schrikdraad aanraak? Vooral in de bergen wachten grote en kleine avonturen op onze kinderen en jongeren. Vijf Tirolers vertellen over bijzondere momenten in hun jeugd, die ze nooit meer zullen vergeten.
Elk jaar vallen mensen van over ter wereld in zwijm voor de Tiroolse bergen en bijhorende cultuur - en anderen worden ook verliefd op een rasechte Tiroler. We vroegen een internationaal koppel welke rol de bergen hebben gespeeld in hun romantische geschiedenis.
De BauernLodge: een kleinschalig en charmant paradijsje bij Reutte
8 min. leestijd
Veel Belgen en Nederlanders fantaseren wel over een leven in het buitenland, maar slechts weinigen jagen hun droom ook werkelijk na. Chris (54) en Ingrid (49) Bosten-Janssen ruilden Nederlands-Limburg in 2017 voor Höfen, een dorpje nabij Reutte in Tirol en zwaaien nu de plak in de knusse BauernLodge.
Hoe verschillend is de smaak van honing als de bijen niet in de vallei maar in de hoge bergen hun nectar verzamelen? Reinhard Hetzenauer, voorzitter van de Tiroolse imkers, vertelt over het bijenleven op 1.500 meter boven de zeespiegel en de onvergelijkbare smaak van alpenrozenhoning.
„Vroeger was niet alles beter, maar wel anders“ – Gesprek met een ervaren berggids
7 min. leestijd
Vroeger was niet alles beter, maar veel was wel anders. Vooral in de bergen. Er werd niet zo veel gesproken over duurzaamheid als tegenwoordig, maar er werd wel op die manier geleefd. Soms bewust, soms onbewust of gewoon omdat er niets anders was dan natuurlijke materialen voor kleding, uitrusting en verpakkingen. Wat kunnen we leren van toen? Een zoektocht naar "kleine voetafdrukken" in de bergen met een zeer ervaren berggids.