Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De vliegende redder in nood van Außerfern

Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen, Foto's: Bert Heinzlmeier

Hoogteziekte, botsingen en botbreuken. Wanneer er hulp nodig is in de bergen rondom Reutte, wordt de reddingshelikopter RK-2 ingezet. Aan boord is de vliegende hulpverlener: vrijwilliger Florian Selb.

Onder het genot van een kop koffie worden er grapjes gemaakt en gewacht op de eerste missie. Je merkt direct: deze mensen kennen elkaar langer dan vandaag. Vanaf 6.30 uur staat de bemanning op stand-by en de dienst duurt tot zonsondergang. De reddingshelikopter RK-2 staat voor de deur te wachten: glimmend in rood en wit, uitgerust met de nieuwste technologie. Het is nog rustig aan de basis, aangezien de meeste skiongelukken in de middag plaatsvinden.

Maar er is weinig tijd om onderuitgezakt te zitten. Jaarlijks trekt de ARA-luchtreddingsbrigade er meer dan 1.000 keer op uit en het operatiegebied van de missies is groot: Reutte ligt op een steenworp afstand van de Beierse grens. De helikopter vliegt binnen een staal van 50 kilometer naar daar waar hulp nodig is, zowel aan de Duitse als Oostenrijkse zijde.

Florian Selb is een van de 12 vrijwillige berghulpverleners in Reutte.
Florian Selb is een van de 12 vrijwillige berghulpverleners in Reutte.

De grootste oorzaak van skiongelukken is dat mensen zichzelf overschatten.

In de winter bestaan een groot deel van de missies uit ongevallen in skigebieden. "De grootste oorzaak van skiongelukken is dat mensen zichzelf overschatten", zegt Florian Selb. De 27-jarige ‘piste redder’ komt uit het Lechtal en werkt als vrijwillige hulpverlener bij de reddingsbrigade van Reutte. Zijn taak is om de ambulance te ondersteunen. Vooral in het alpine landschap is de kennis van Selb onmisbaar. Naast Selb bestaat de bemanning uit een piloot, een spoedarts en een ‘lier-operator’, allen met een voltijdbaan.

De RK-2 wordt grensoverschrijdend gebruikt.
De RK-2 wordt grensoverschrijdend gebruikt.

Op alle situaties voorbereid

"Iedereen moet goed voorbereid zijn in zijn of haar vakgebied. Het werkt alleen als het hele team samenwerkt. We trainen daar ook veel voor. Vooral reddingsoperaties met windassen zijn zeer complex ", zegt piloot Jörg Strauß. De reddingslier is een bijzondere functie van de hightech RK-2 helikopter. Hiermee kunnen de spoedarts en berghulpverleners veilig op de plaats van het ongeval komen wanneer een landing op alpine terrein niet mogelijk is.

De luchtredding

In Oostenrijk wordt de luchtredding ingezet bij zowel verkeersongevallen als bij acute spoedgevallen en alpiene ongelukken. In de winter garanderen de reddingsteams dat gewonde wintersporters snel medische hulp krijgen. In Tirol alleen al zijn zeven reddingshelikopters het hele jaar door gestationeerd. De reddingsdienst wordt grotendeels georganiseerd door de ÖAMTC en het Rode Kruis. Daarnaast zijn er ook nog verschillende particuliere reddingsorganisaties.

Medisch hulpmiddelen in de reddingshelikopter.
Medisch hulpmiddelen in de reddingshelikopter.

Het mooie van dit werk is dat je, in de meeste gevallen, mensen kunt helpen.

Piloot, noodarts, lieroperator en berghulpverlener vormen gezamenlijk het team van de RK-2.
Piloot, noodarts, lieroperator en berghulpverlener vormen gezamenlijk het team van de RK-2.

Een bedankje is altijd welkom

"Je ziet ook vervelende dingen tijdens het werk. Maar het leuke is dat je in de meeste gevallen mensen kunt helpen. Als je een missie met succes voltooit, geeft dat een geweldig gevoel", zegt Florian Selb. Het maakt hem extra blij wanneer patiënten achteraf een dankbrief sturen. “Horen dat het weer goed gaat met iemand, is heel mooie feedback”.

ARA-Flugrettung

De initialen ‘RK-2’ staat voor ‘Rode Kruis-2’ en de ambulance helikopter is gestationeerd in het district ziekenhuis in Reutte. Het wordt beheerd door ARA-Flugrettung in samenwerking met de Automobilisten organisatie ARBÖ.

Iedereen staat op scherp.
Iedereen staat op scherp.

Berghulpverlener in hart en nieren

Naast het feit dat de vrijwilligers behulpzaam zijn, dienen ze ook over een goede conditie te beschikken en te houden van de bergen. Het team van RK-2 bestaat dan ook enkel uit de gemotiveerde topmensen. “Ik heb echt al veel geleerd, meegemaakt en ervaring opgedaan, zowel bij de reddingsoperaties als tijdens de opleiding. Maar we zijn één familie. Iedereen die bij ons begint, stopt pas als ze met pensioen gaan,” zegt Jörg Strauß terwijl hij zijn koffie inschenkt.
Dan gaat plots gaat het alarm af. Het operatiecentrum in Innsbruck geeft de details van het ongeval via de radio door. De bemanning grijpt hun uitrusting en rent naar de helikopter. Vliegensvlug start de machine en de RK-2 stijgt op onder oorverdovend lawaai. Binnen twee minuten is de reddingshelikopter verandert in een kleine stip die zich aftekent tegen de Zugspitze. De rust is voorbij aan de reddingsbasis in Reutte.
 

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 20.05.2024 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.