© Region Seefeld
© Region Seefeld

Sportklimmen

Sportklimmers kunnen in het hart van de Alpen terecht in talloze klimtuinen met routes van verschillende moeilijkheidsgraden. De imposante bergwereld vraagt er gewoon om om te worden veroverd.

Anders dan bij het klassieke bergbeklimmen en het alpine klimmen, gaat het bij het sportklimmen niet om het bereiken van de top. Hier is de weg veeleer het doel: de klimroute met één touwlengte moet met al haar technische uitdagingen sportief worden beklommen. Sportklimroutes zijn daarom doorgaans beperkt tot één touwlengte en goed gezekerd met vaste, in korte afstanden aangebrachte boorhaken. Touw en haken dienen voor de zekering en niet voor het voortbewegen. Doorgaans wordt in paren geklommen - één persoon is de klimmer, de ander de zekeraar.

De Tiroler klimtuinen bieden oneindige mogelijkheden voor sportklimmers: meer dan 120 sportklimtuinen, ongeveer 80 multi-pitch-gebieden en 8 boulder gebieden getuigen van de veelzijdige klimmogelijkheden in het hart van de Alpen. En het leukste is: in Tirol zijn bijna alle gesteentesoorten te vinden: van kalk en graniet tot leisteen!

Anders dan bij het klassieke bergbeklimmen en het alpine klimmen, gaat het bij het sportklimmen niet om het bereiken van de top. Hier is de weg…

toon meertoon minder

3 tips voor beginners en gevorderden

  • Een goed klimgebied voor beginners is de Klettergarten 'Reithle' in Imst. Verborgen in het dichte bos onder de Latschenhütte in Hoch-Imst vindt u heerlijke routes op tot wel 15 meter hoge opeengehoopte blokken.
  • Met bijna 300 routes en een wandhoogte van tot wel 80 meter hoort de Klettergarten 'Starkenbach' tot de grootste en populairste klimtuinen van Tirol. Talloze routes tussen de 6e en 7e moeilijkheidsgraad op de Franse schaal bieden klimmers binnen een gematigd moeilijkheidsbereik talloze mogelijkheden.
  • De Klettergarten 'Hanger' in Ehrwald is met name geschikt om uw vaardigheden op overhangend terrein te verbeteren. De steile klimtuin in het kalkgesteente van het Wettersteingebergte heeft een goede ontsluiting en is dus snel bereikbaar.

3 tips voor profs

  • Treed in de voetstappen van de topklimmer Alexander Huber in de Klettergarten 'Schleierwasserfall' in Going: hij heeft met de route “Open Air” wereldwijd de eerste bevestigde route met een moeilijkheidsgraad van 9a+ op de Franse schaal overwonnen.
  • Routes tot de moeilijkheidsgraad 8c staan u te wachten rond de Tauferberg in de Klettergarten 'Niederthai'. De in het bos gelegen klimtuin biedt de moeilijkste routes in het Ötztal aan.
  • Sportklimroutes boven de 9e moeilijkheidsgraad vindt u ook in Osttirol: voor de Klettergarten 'Gamsklapf' is een atletisch uithoudingsvermogen vereist.

3 tips voor gezinnen

Voor gezinnen heeft de Tiroler bergwereld veelzijdige routes te bieden die sport- en natuurbeleving op een unieke wijze met elkaar combineren. In elke regio zijn berggidsen en klimscholen te vinden die ook klimcursussen voor kinderen aanbieden en de kleintjes op een speelse manier kennis laten maken met deze bergsport.

  • Onder de Mauritzalm in Maurach kunnen gezinnen terecht in de prachtige Klettergarten 'Mauritzalm'. Vier routes met de moeilijkheidsgraad 3 zijn perfect voor de eerste klimpogingen en voor het trainen van de juiste touwtechniek.
  • Kinderen zijn dol op de Klettergarten 'Oberried' aan het westelijke uiteinde van de dalketel van Längenfeld. De talrijke makkelijke routes worden vooral door de aangrenzende veeweide tot een heel bijzondere belevenis.
  • In het achterste gedeelte van de Klettergarten 'Ehnbachklamm' bij Zirl zijn makkelijke en goed gezekerde routes voor gezinnen te vinden. Op hete zomerdagen kunnen kinderen ter afkoeling in het ravijn poedelen.

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.