De mooiste herfstlandschappen


Wanneer de herfst het land intrekt, ontstaat er een kleurrijk landschap. 10 mooie herfstlandschappen van west naar oost.

Je hoeft geen dichter te zijn, maar het is niet verkeerd als je je zo prachtig uit kunt drukken als Rainer Maria Rilke in zijn beroemde gedicht “Herbsttag” (Herfstdag, 1902): “Herr, es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß. Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren, und auf den Fluren lass die Winde los.” (Heer, het is tijd. De zomer was groots. Drapeer uw schaduw over de zonnewijzers en laat de wind over de akkers los.)

De vergelijking met de cyclus van de jaargetijden en het komen en gaan van een mensenleven dringt zich op. De herfst, de schakel tussen de extremen van de zomer en de winter, is nu eenmaal een bijzondere tijd. En een erg mooie tijd.

Overdag is het niet meer zo drukkend heet, 's avonds heerst er een aangename koele temperatuur. De tijd van de heftige onweersbuien is voorbij, de sterke wind schudt de bomen en trage gedachten op. De weiden worden nog een laatste keer gemaaid en de laatste vruchten worden geoogst. En dan die prachtige kleuren! Het staat buiten kijf: de lente, de zomer en de winter zijn prachtig, maar de herfst is zonder twijfel de mooiste tijd van het jaar om Tirol te verkennen: 10 mooie herfstlandschappen, van west naar oost.


1 · Pfundser Tschey


Pfundser Tschey, © Tirol Werbung

Dit betoverende hooggelegen dal boven Pfunds met de mooie oude naam Pfundser Tschey ligt op 1.650 meter hoogte. Daarom is niet alleen het klimaat in de herfst aantrekkelijk met precies de juiste hoeveelheid zonnewarmte en een aangenaam koele bries, ook de schoonheid van het landschap is weldadig en rustgevend voor de ziel: het lichtbruin van de weiden die zich na de laatste maaibeurt op hun winterslaap voorbereiden; een paar donzige, witte sluierwolkjes, losjes verspreid waardoor het diepe blauw van de hemel nog beter uitkomt. En dan zijn er nog de talloze kleine 'stadel', de zogenaamde kookhutten, van donker verweerd hout die willekeurig in het landschap zijn verspreid.

Eten. De herfst is de tijd voor wild en in de Berghof in Pfunds is er naast de traditionele Tiroler en Oostenrijkse gerechten ook zelf gejaagd wild verkrijgbaar.

Beleven. Het dal Pfundser Tschey ligt ongeveer 400 meter boven het dorp Pfunds en begint bij de gerenoveerde molen Greiter Mühle bij de Radurschlbach. Door de Tschey en het Platzertal kun je naar de Platzalm wandelen. Deze wandeltocht van ongeveer 2,5 uur is geschikt voor het hele gezin. Voor gezinnen die meer tijd hebben, ligt een uitstapje naar het nabij gelegen Bergerlebnispark Serfaus-Fiss-Ladis voor de hand.

2 · Piburger See


Piburger See, © Tirol Werbung

Je belandt niet toevallig aan de Piburger See. Een beboste bergrug scheidt Piburg van Oetz, dat aan het begin van het Oetztal ligt. Doordat er tijdens de laatste ijstijd een enorm rotsmassief instortte, werd de weg door de Ötztaler Ache versperd en dit meer opgestuwd. Wandelend langs de oevers van de Piburger, zoals het meer door de lokale bevolking wordt genoemd, is de aanblik van de laatste waterlelies indrukwekkend. Zij bloeien lieflijk wit in een groen bed van bladeren en doen hun best om de laatste zonnestralen op te vangen. Op de oever gaat de bolvormige dotterbloem de strijd met zegge en riet aan en staat voor de tweede en laatste keer in bloei.

Eten.Op het terras van het openluchtbad kunnen de badgasten 's middags genieten van taart of vers gevangen meerforel.

Beleven. De weg naar Piburg buigt vlak voor het centrum van Oetz naar rechts af. In Piburg kan men vanaf de parkeerplaats (betaald parkeren) in een uurtje een wandeling rond het meer maken. Sportievelingen kunnen vanuit Oetz een (lichte) wandeling van 4,5 uur maken. Vanaf de parkeerplaats bij de post kun je langs de Ötztaler Ache tot aan de Weller-brug wandelen en kan dan een klim naar het Seehäusl of verder naar het Seejöchl maken. Van daaruit is het uitzicht op het meer en de drieduizenders daar omheen in het heldere herfstlicht prachtig.

3 · Telfer Wiesen


Telfer Wiesen, © Tirol Werbung

De lokale bevolking die graag uitstapjes in de omgeving maakt, noemt de Telfer Wiesen ook vaak de Telfeser Wiesen, maar dat klopt niet. Of het nu Telfer of Telfeser heet, is eigenlijk niet van belang. Wat je moet weten is dat de Telfer Wiesen deel uit maken van het Stubaier dorp Telfes. Dat is een van de mooiste streken in Tirol voor rustige herfstwandelingen met het hele gezin of tochten met de mountainbike. Het uitgestrekte, licht glooiend berglandschap aan de zonnige kant aan het begin van het Stubaital dat zeer licht is bebost met lariks met subtiele tinten in geel, oranje en goud is een lust voor het oog en de ziel. En steeds opnieuw reikt het uitzicht kilometers ver tot in het Stubaital en het Wipptal. Beneden liggen enkele huisjes in het landschap verspreid, als je omhoog kijkt zie je de Patscherkofel, de 'huisberg' aan de zuidzijde van Innsbruck.

Eten. De Thalerhof bij het startpunt van de wandeling staat bekend om zijn goede keuken met biologische streekproducten. Fans van knoedels, maar ook van andere traditionele gerechten zoals de zuur aangemaakte Tiroler Graukäse (grijze kaas) komen aan hun trekken in Alpengasthaus Stockerhof dat boven Mutters/Kreith ligt.

Beleven.Vanuit de parkeerplaats in Kapfers loopt een vlakke wandelroute over de rondweg door de Telfer Wiesen. Met der Stubaitalbahn kom je milieuvriendelijk en romantisch op de plaats van bestemming. Hij vertrekt vanuit Innsbruck en rijdt door de Telfer Wiesen (met de haltes Luimes, Telfes en Telfer Wiesen).

4 · Eulenwiesen en Maria Waldrast


Eulenwiesen und Maria Waldrast, © Tirol Werbung

Dichter, mijn god, bij jou: wie op bedevaart gaat om de schepper voor het goede in zijn leven te danken, hem om vergiffenis voor een vergrijp of om bijstand in een moeilijke situatie te vragen, moet daar wel wat moeite voor doen. Anders heeft de bedevaart geen zin. Wie dus de behoefte voelt om het oude bedevaartsoord Maria Waldrast te bezoeken kan het beste in de herfst op bedevaart gaan. Het is goed mogelijk dat stress en onrust op wonderbaarlijke wijze verdwijnen als men door de vlammende lariksbosschages wandelt en uitrust op de goed verscholen Eulenwiese om eens helemaal op adem te komen.

Eten. Het klooster Maria Waldrast, een van de hoogst gelegen kloosters in Europa op meer dan 1.600 meter hoogte, gooit hoge ogen met zijn streekgerechten en een zonterras met grandioos uitzicht. De keuken en kelder hebben voldoende capaciteit om een feestje voor 60 personen te verzorgen. In Alpengasthaus Gleinser Hof, gelegen boven Schönberg, serveert de familie Hammer Stubaier specialiteiten met producten van de eigen boerderij.

Beleven. Maria Waldrast ligt aan de voet van de Serles in de gemeente Mühlbachl en is via vele wandelpaden bereikbaar, onder andere in ongeveer 1,5 uur via Gleins in het Stubaital (openbare parkeerplaats) over de Gleinser Mähder en de Eulenwiesen. Van Matrei aan de Brenner loopt een goede weg naar het bedevaartsoord. Wie liever met de mountainbike op pad gaat, kan het herfstlandschap rondom Maria Waldrast op de 7e etappe van de Tirol Mountain Bike Safari verkennen.

5 · Obernberger See


Obernberger See, © Tirol Werbung

Op een zonnige herfstdag aan de Obernberger See verzamelt de natuur nog eens al zijn krachten voordat hij in winterslaap gaat. Het wateroppervlak dat zo glad is als een kostbare spiegel, glinstert in de fraaiste kleuren: het sprookjesachtige blauw van lapis lazuli, de tere schakeringen van turkoois met een groene zweem, glinsterend donkergroen malachiet en smaragd. Deze schatkist op een hoogte van bijna 1.600 meter hoogte wordt bewaakt door reusachtige lichtgele lariksbossen en de machtige toppen van de Tribulaun die zich scherp aftekenen tegen een onwerkelijk blauwe hemel. Het is rustig. Zo rustig en vredig dat je, zittend op een door de zon verwarmde vlakke steen aan de oever van het meer, onwillekeurig met een lagere stem gaat praten en er nooit meer weg wil.

Eten. In Vinaders, aan het begin van het Obernbergtal (en dus ideaal voor een gezellige en hartige afsluiting van een dag in de bergen), ligt direct naast de kerk het Gasthaus Vinaders. Tip: de zelf gebakken taart van de chefi!

Beleven. In het Wipptal verlaat men bij de afrit Nösslach de Brenner-snelweg en slaat men bij Gries am Brenner af richting Vinaders in het Obernbergtal. Aan het eind van het dal bij Gasthof Waldesruh kunt u de auto op de parkeerplaats (betaald parkeren) achterlaten en in ongeveer drie kwartier via een bospad of een pad door de weiden naar het meer wandelen. Pretentieuze bergbeklimmers kunnen bijvoorbeeld de Obernberger Tribulaun beklimmen en genieten daar van het uitzicht op het meer.

6 · Schloss Tratzberg


Schloss Tratzberg, © Tirol Werbung

Wees eens eerlijk: zelf zou je het onderhoud van zo'n renaissancekasteel niet zien zitten. Maar je woont niet slecht in zo'n gebouw denk je als je door het toegankelijke deel van kasteel Tratzberg loopt. Het statige kasteel, in particulier eigendom en permanent bewoond door de familie Goess-Enzenberg, staat vorstelijke op een heuvel in het dal van de Inn tussen Jenbach en Schwaz en is vanuit te verte al te zien. Bij een bezoek aan Tratzberg kan een korte, maar steile wandeling door het bos in herfstkleuren worden gecombineerd met een excursie over de culturele geschiedenis die absoluut de moeite waard is. Je kunt daar de Habsburgse zaal met zijn prachtige muurschilderingen bezichtingen, evenals tal van waardevolle originele meubels uit de periode vanaf het begin van de 16e eeuw, de met liefde ingerichte kamers, zoals het “Frauenstüberl" en de binnenplaats met zijn sierlijke gevelbeschilderingen.

Eten. Wie niet tot de vriendenkring van de bewoners behoort, kan bij de Schlosswirt aan de voet van de Schlossberg op eigen kosten gaan eten. Passend bij de wijn, van de eveneens aan de grafelijke familie toebehorende Zuid-Tiroler wijngaard, biedt de Schlosswirt in de herfst een traditioneel Törggele-menu aan.

Bereikbaarheid. De plaats Stans is vanaf de Inntal-snelweg via de afrit Schwaz bereikbaar. Daar is ook een parkeerplaats, enigszins verscholen in het bos aan de voet van de Schlossberg. Het kasteel bereik je te voet of met het boemeltreintje dat tussen de Schlosswirt en het kasteel pendelt, de “Tratzberg-Express”.

7 · Großer Ahornboden


Großer Ahornboden, © Tirol Werbung

Hoe uniek en waardevol de Große Ahornboden aan het eind van het Rissbachtal is, hadden de Tirolers al vroeg door: al in 1927 werd de Große (en ook de Kleine) Ahornboden in de zogenaamde Eng een beschermd natuurmonument. De met ruim 2.500 bergahornen begroeide almen in het Karwendelgebergte ten noorden van het Inntal zijn sprookjesachtig en betoverend. In de herfst, als de bladeren geel en fel rood kleuren, is dit gebied op zijn mooist. Wie meer wil weten, kan zich in het natuurparkhuis Hinteriss over de flora, fauna en geologie van de Ahornboden laten informeren.

Eten. De inspanningen van de bergsport worden ruim beloond. Op het terras van Rasthütte Eng geniet je niet alleen van de laatste warme zonnenstralen van het jaar, maar ook van de goede keuken. In Gasthof Post in de Hinterriss worden de dagjesmensen met wild en vis van eigen vangst verwend.

Beleven. De Große Ahornboden, op de 9e etappe van de Adlerweg van de Lampsenjochhütte naar de Falkenhütte, is via de tolweg naar het Rissbachtal te bereiken. Het is een geliefde bestemming voor wandelaars en mountainbikers, maar ook het startpunt van vele pittige bergtochten. Vanaf de parkeerplaats Eng over de Enger Almen kunnen ook ouders met  kleine kinderen en kinderwagens op hun gemak naar de Enger Grund wandelen.

8 · Tiefenbachklamm


Tiefenbachklamm, © Tirol Werbung

Buiten verzet het ochtendzonnetje zich nog dapper tegen het koude jaargetijde dat er bijna aan komt. In de Tiefenbachklamm is de herfstige koelte van de ijskoude Gischt echter al voelbaar. Stevige schoenen en een windjack zijn geen overbodige luxe als je geen kou wilt leiden en wilt genieten van een avontuurlijke wandeling langs de oude Holztrift tussen Kramsache en Brandenberg in het Alpbachtal. Waar het kostbare hout ooit onder zeer zware, levensgevaarlijke omstandigheden door de nauwe kloof van de Brandenberger Ache werd getransporteerd, kun je nu tegenwoordig zien hoe kajaks daar nu in de diepte onder het bergpad dapper het gevecht met draaikolken aangaan en zich een weg langs de uitstekende rotsen banen. Het heet tenslotte niet voor niets de Tiefenbachklamm. Na een uur wordt de kloof echter breder en mondt hij uit in een idyllische weide. Dan is het tijd om je jas uit te trekken en op het terras van het restaurant te genieten van een stevige maaltijd en nog even in het herfstzonnetje te zonnen.

Eten. In de authentieke eetgelegenheid Tiefenbachklamm worden streekgerechten, zelfgemaakt of in de buurt bereid, geserveerd. Ook is er een speeltuin voor de kinderen die nog lang niet moe zijn na de korte wandeling door de kloof.

Beleven. De Tiefenbachklamm is zowel vanaf Kramsach als vanaf de Aschauer Straße in Brandenberg toegankelijk. Bij hevige regen is de Klammsteig in verband met de veiligheid gesloten. Het bergpad is veilig, maar het is desondanks aan te bevelen om kinderen een veiligheidsgordel te doen. Als de kleintjes na de wandeling door de kloof nog niet moe zijn, is een uitstapje naar het Lauserland in het Alpbachtal of Hexenwasser Söll am Wilden Kaiser een aanrader.

9 · Berglsteiner See


Berglsteiner See, © Tirol Werbung

Eerlijk is eerlijk: het is een kwestie van smaak en van de trots van de lokale bevolking (die de Tirolers nu eenmaal niet vreemd is) welke van de vele bergmeren tot lievelingsmeer wordt uitverkoren. Maar de Berglsteiner See tussen Kramsach en Breitenbach heeft alles voor een hoge plaats op een objectief samengestelde ranglijst van Tiroler bergmeren. Zeker in de herfst als de in schitterende kleuren van de bossen rondom de verscholen, diepgroene poel zich in het water spiegelen. 

Eten. Wie wil weten hoe de perfecte dag begint, maakt 's ochtends als het nog fris is een wandeling rondom de Berglsteiner See en gaat dan naar het gelijknamige restaurant om daar op het terras boven het water te genieten van een van de vele ontbijtvarianten. Dat betekent niet dat een visje uit het meer of een Aziatisch gekruide linzensoep later op de dag ook op volle tevredenheid kunnen rekenen. 

Beleven. Vanaf de parkeerplaats aan het oostelijke puntje van de Reintaler See is de Berglsteiner See via een weg door het bos bereikbaar. Deze eenvoudige wandeling is goed te doen met een kinderwagen die geschikt is voor alle terreinen. Via Haus, een deel van Breitenbacher kun je ook rechtstreeks naar de parkeerplaats Berglsteiner See in Oberberg rijden. Na de wandeling mag je een bezoek aan het Museum Tiroler Bauernhöfe in Kramsach beslist niet missen.

10 · Villgraten- en Winkeltal


Villgraten- en Winkeltal, © Tirol Werbung

Een vredigere vakantie in de bergen vindt je nergens anders. In het Villgraten- en in het Winkeltal wordt een bescheiden infrastructuur nog als een deugd gezien. Dat wordt ook zeer gewaardeerd door wandelaars en bergbeklimmers die niet van drukte en mensenmassa's houden. Hier deel je puur wandelgeluk over zachte almgronden slechts met een paar gelijkgezinden. En ook met de koeien die zeer ontspannen overkomen en de beroemde Villgrater schapen die nog niet kunnen vermoeden dat hun heerlijke zomer binnenkort voor dit jaar voorbij zal zijn. Wie de frisse wind opsnuift, ruikt de geur van de laatste Alpenklaver die bijna is uitgebloeid.

Eten. Wie zich in de vrije natuur beweegt, laat zich ook graag eens culinair verwennen, bijvoorbeeld in restaurant Gannerhof van de familie Mühlmann in Innervillgraten dat GaultMillau Awards kreeg.

Bereikbaarheid. Het Villgratental splitst zich bij Sillian in het Hochpustertal. Van Innervillgraten leidt een wandeling van ongeveer 4 uur over de Ahornberg en de Versellerberg naar het Winkeltal en verder naar Außervillgraten. De route kan ook in de omgekeerde richting worden afgelegd. In Innervillgraten is een bezoek aan het Villgrater Natur Haus van de familie Schett een echte aanrader.

Omhoog
Live Chat
Live Chat