Bewegwijzering op Bike Trail, © Tirol Werbung/Norbert Freudenthaler
Bewegwijzering op Bike Trail, © Tirol Werbung/Norbert Freudenthaler

Bewegwijzering en gedragsregels

Tirol is een waar eldorado voor fietsers en mountainbikers: in het hart van de Alpen vindt u 3 bikeparken, 920 kilometer fietspaden, 5.600 kilometer officieel goedgekeurde mountainbikeroutes en 230 kilometer geautoriseerde singletrails.

Het ‘Mountainbike Model Tirol’ is het meest betrouwbare bewegwijzeringssysteem van Oostenrijk. De uniforme classificatie van de routes en de bijbehorende bewegwijzering zorgen ervoor dat iedereen zich perfect kan oriënteren. Gezinnen met kinderen, beginnende mountainbikers, singletrail-liefhebbers, evenals moedige down-hill mountainbikers vinden altijd hun ideale route. Bepaalde gedragsregels zorgen er tegelijkertijd voor dat u veilig uw eindpunt haalt én dat de unieke Tiroler bergwereld wordt beschermd.

Moeilijkheidsgraden van mountainbikeroutes, singletrails en bikeparken

Net als skipistes en wandelpaden zijn de goedgekeurde mountainbikeroutes ingedeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Niet alleen de steilheid van het traject bepaalt het niveau, ook de conditie van de paden is van invloed of een route wordt bestempeld als eenvoudig, gemiddeld, moeilijk of extreem zwaar.


Eenvoudige trajecten: blauw

Deze mountainbikeroutes zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en zijn ook begaanbaar met een gewone fiets. De bestrating van deze paden is goed. De gemiddelde hellingsgraad (bergop- en afwaarts) varieert van 0% tot maximaal 5%. Op de blauwe trajecten hoeft u niet bang te zijn voor noemenswaardige risico’s. Als er eventueel sprake is van een gevaarlijk punt, dan wordt u hier met speciale borden op gewezen.


Middel zware trajecten: rood

Deze trajecten vragen om een flinke portie sportieve moutainbike ervaring en defensief rijgedrag. U kunt rekenen op een gemiddeld stijgings- en dalingspercentage van 5% tot 12%. Op deze routes zijn onoverzichtelijke bochtige secties mogelijk. Ook moet af en toe rekening worden houden met automobilisten die de hele weg in beslag nemen.


Zwarte trajecten: zwart

Dit zijn uitdagende MTB trajecten met veel gevaarlijke momenten. Deze paden overschrijden het maximale hellingspercentage van rode trajecten (12%) en ze zijn ook een stuk moeilijker. U moet de mountainbike technieken uitstekend beheersen en de route met een vooruitziende blik afleggen, zodat u uw bikegedrag steeds tijdig op de situatie kunt afstemmen.


Singletrails: geel

Singletrails zijn extreme en listige routes, waar je met een auto niet zou kunnen rijden. Rijd voorzichtig: op de gele routes moet u rekening houden met serieuze valrisico’s, omdat veiligheidsvoorzieningen deels ontbreken. Wees ook voorbereid op obstakels als trappen, boomwortels en rotsblokken. Er zullen bovendien stukken zijn waar u niet kunt fietsen en waar u moet lopen of de fiets zelfs moet dragen.

De singletrails zijn in verschillende moeilijkheidsgraden ingedeeld: blauw voor eenvoudig (So, S1), rood voor middelzwaar (S2) en zwart voor zwaar (S3-S5). Criteria voor deze classificering zijn: de toestand van de weg, hoogteverschillen, hindernissen, bochten en de vereiste techniek.

De indeling van de bikeparks ziet er als volgt uit: blauw (eenvoudig), rood (middelzwaar) en zwart (moeilijk).

Gedragsregels

Een groot deel van Tirol bestaat uit bosgebieden en almen, waar in de zomermaanden koeien, schapen en geiten rondlopen. Het zal u dan ook niet verwonderen dat veel geautoriseerde mountainbikeroutes door het werkgebied van boeren en boswachters lopen; zij onderhouden de paden voor u. Voor de veiligheid van alle mountainbikers, maar ook van iedereen die op de routes werkzaam is, dient u de volgende gedragsregels in acht te nemen:

 • Rijd altijd met gecontroleerde snelheid en pas uw tempo steeds aan op uw zicht!
 • Let op wandelaars en voetgangers en passeer hen altijd stapvoets.
 • Let op de moeilijkheidsgraad van het traject en schat uw eigen ervaring en niveau goed in!
 • Ga nooit zonder helm met de mountainbike op pad! Controleer uw uitrusting iedere keer voor u aan een tocht begint.
 • Accepteer eventuele wegversperringen. Vergeet niet dat deze wegen hoofdzakelijk voor bos- en landbouw bestemd zijn. Sluit op de weilanden altijd de hekken als u deze passeert!
 • Respecteer de natuur en de dieren. Blijf altijd op de gemarkeerde routes.
 • Beëindig uw MTB-tocht altijd voor zonsondergang; dit is voor uw eigen veiligheid, maar voor die van de dieren.
 • Laat nergens afval achter!


Aanvullende gedragsregels voor singletrailers

 • De paden niet verlaten.
 • Let op alpiene gevaren en risico’s.
 • Laat geen sporen na! Afkortingen en geblokkeerde achterwielen beschadigen de trails.

Door deze regels in acht te nemen geniet u met maximaal plezier van uw moutainbiketocht of mountainbikevakantie. Ook zorgt u er voor dat de prachtige Tiroler bergwereld in tact wordt gehouden.

Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Equipment (1)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Basic Positioning (2)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Braking Techniques (3)
Video mountainbiketechnieken: Riding uphill with your Mountainbike (4)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Fast Cornering (5)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Obstacles (6)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Downhill Steep Steps (7)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Hairpins (8)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Jumps and Drops (9)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Wheelie (10)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Manual (11)
Video mountainbiketechnieken: Mountainbike Bunny Hops (12)

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.