© Kalser Tauernhaus
© Kalser Tauernhaus

Adelaarsweg etappe O7: Sudetendeutsche Hütte – Kalser Tauernhaus

De Granatspitz groep in het centrale gedeelte van de Hohen Tauern voegt zich in het indrukwekkende panorama van deze etappe. In het gedeelte van de ‘Glockner-Runde’ komt u steeds dichter in de buurt van de majestueuze Großglockner. Vanaf de Sudetendeutschen Hütte loopt de weg onder de Gradötzgletscher door omhoog tot aan de Gradötzscharte op 2.848 m. Daarna volgt u de afdaling in de richting van het Dorfertal naar het Kalser Tauernhaus. Wie nog een ereronde wil maken, loopt vanaf het eindpunt in een uurtje over eenvoudig begaanbaar terrein naar de prachtige Dorfersee.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis ·Het Kalser Tauernhaus. Berggidsen uit Kals bouwden van 1928 tot 1930 het Kalser Tauernhaus op een hoogte van 1.755 m als hut voor de vereniging. In 1962 kocht de afdeling Mönchengladbach van de Duitse alpenvereniging die destijds 400 leden telde, het gebouw en begon aan de sanering. Sindsdien wordt de hut door hen als alpenverenigingshut gebruikt. In de jaren ‘70 en ’80 dreigde het gebouw door een stuwmeerproject letterlijk onder te gaan. Het hele Dorfertal zou bij de realisering van dit project in een meer zijn verzonken. Pas in 1989 werd het project ingetrokken en werd het Dorfertal opgenomen in het Nationalpark Hohe Tauern dat sinds 1981 bestaat. Toen het voortbestaan van de hut was gewaarborgd, werd het Kalser Tauernhaus gemoderniseerd. Dit gebeurde onder andere met een volledig biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie en een waterkrachtcentrale voor de energiewinning. De centrale werd samen met de naburige boerderijen aangelegd. Een veel betere oplossing dan alles in een meer te laten verzinken!

Adelaarsblik · De Große Muntanitz (3.232 m) is het hoogst gelegen punt van de Granatspitzen groep. U kunt deze top van een afstand bekijken of hem daadwerkelijk beklimmen. De bewegwijzerde route vanaf de Sudetendeutschen Hütte is bij droog weer relatief makkelijk. Bij goed weer hebt u hier een geweldig uitzicht op de Großglockner in het oosten en de Venedigergruppe in het westen.

Adelaarskick · De Adelaarsweg loopt weliswaar langs de Gradötzgletscher, maar desondanks moet u rekening houden met sneeuw en ijs. Vooral in de vroege zomermaanden en na koude perioden kunt u rond de Gradötzscharte uitgestrekte sneeuwvelden tegenkomen. U kunt bij de herbergiers of bij de tourist board het beste informatie inwinnen over de te verwachten staat van de weg.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Sudetendeutsche Hütte

Eindpunt

Kalser Tauernhaus

Bergketen

Glocknergroep

Granatspitzgroep

Lengte

8 km

Duur

4 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.820 m1.740 m

Hoogtemeters bergopwaarts300 m
Hoogtemeters afdaling1.200 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Sudetendeutsche Hütte

Vanaf de Sudetendeutschen Hütte wandelt u langs het gedenkkruis en het naburige kleine bergmeer over grashellingen en bemoste kommen omhoog naar het stroomgebied van de Gradötzkees. Hier is ook een meer ontstaan en wordt het landschap door grote morenen gekenmerkt. U komt uiteindelijk uit bij de Gradötzsattel (2.826 m). Vanaf hier wandelt u in richting van de zogenoemde Bloipalfen (2.684 m) omlaag. Daarna loopt de route verder bergafwaarts over een weide en ravijnachtige rotsen. Op een hoogte van ca. 2.500 meter buigt de Silesiaweg links af. U bereikt nu binnen enkele minuten de rotsachtige Muntanitzschneid met een grandioos uitzicht. U blijft op de Adelaarsweg en houdt rechts aan tot u bij de Muntanitsbach arriveert, die bij hoog water niet zo eenvoudig - en zeker niet met droge voeten - kan worden overgestoken. Een stuk boven de Ochsenalm wandelt u rond de uitstekende rug van de Muntanitzschneid. De route is hier perfect aangelegd. In het onderste gedeelte maakt de route een kleine bocht en ziet u rotsachtige plaatsen. U wandelt hierna over grashellingen omlaag en doorkruist in noordelijke richting een klein bos van alpendennen. Uiteindelijk komt u uit bij een informatiebord naar de brug bij de Stotzbach, waarin de Loamesbach uitkomt. Bij het iets lager staande informatiebord kiest u afdaling, 514 A naar het Kalser Tauernhaus. Via talloze smalle bochten loopt u via de Wilhelm-Ernst-Weg tussen elzen, essen en lariksen zigzaggend het dal in. Langs het uitzichtpunt van het nationale park dendert een waterval van de Stotzbach omloog via een door gletsjers uit de ijstijd gevormde kuip. Tot slot wandelt u over de Dorferbach naar het eindpunt: het gezellig ingerichte Kalser Tauernhaus (1.755 m). Deze staat in het achterste deel van het Dorfertal, slechts een klein stukje onder de plek waar de Stotzbach in de Dorferbach uitmondt. Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Endpunt: Kalser Tauernhaus

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Sudetendeutsche Hütte, Kalser Tauernhaus

Opmerking: In 2015 en 2016 wordt rond van deze etappe, binnen een ruim gebied rond de Sudetendeutsche Hütte, een proefproject met kudde-bewakende honden uitgevoerd die ter bescherming van schapenkuddes worden ingezet. Wat moet u doen als een kuddehond uw weg versperd? Blijf rustig, houd afstand van de kudde en maak de hond door defensief gedrag duidelijk dat u geen gevaar vormt voor de kudde. Als de hond u tijdens het doorlopen volgt, moet u hem negeren. Hij zal dan snel naar zijn kudde terugkeren.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken
Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat