Adelaarsweg etappe 1: St. Johann – Gaudeamushütte, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: St. Johann – Gaudeamushütte, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Regalm, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Regalm, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Kaisergebergte, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Kaisergebergte, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Schleier waterval, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 1: Schleier waterval, © Tirol Werbung/Jens Schwarz

Adelaarsweg etappe 01: St. Johann in Tirol – Gaudeamushütte

Zijn de kuiten getraind en bergschoenen gestrikt? Dan zijn jullie klaar om te beginnen aan de grandioze start van de Adelaarsweg. Deze etappe voert door het beschermde natuurgebied van het Kaisergebergte, dat wordt gekenmerkt door de afwisselende schoonheid van het landschap. De almregio’s leggen geen rode, maar zachte groene lopers uit om wandelaars te verwelkomen. Het Wilder Kaiser gebergte begroet je met imposante bergtoppen zoals Maukspitze, Ackerlspitze, Regalpspitze en de Törlspitze, die stuk voor stuk boven de 2.000 m uitsteken. Het startpunt van de etappe is bij het treinstation in St. Johann. In de Gaudeamushütte kunnen wandelaars na de eerste succesvolle etappe het glas heffen en het welbekende volkslied “Gaudeamus igitur – Lasst uns also fröhlich sein!” zingen. Nog energie over? Dan kan je nog eens 400 hoogtemeters bergopwaarts overwinnen en verder wandelen naar de Gruttenhütte.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · Aan het eind van de Klamml openbaren zich prachtige uitzichten op een indrukwekkend bergmassief met torentjes, toppen, kloven en stenen balkons. Dit wordt ook wel het ‘Wilde Schloss’ genoemd. De formaties zijn legendarisch van zichzelf, maar hier schrijft u uw eigen geschiedenis.

Adelaarskick · De Klamml-Klettersteig is alleen aan te raden voor klimmers met ervaring. Een spectaculaire 12 meter lange twee-kabelbrug verbindt twee delen: de onderste sectie met moeilijkheidsgraad B/C en het bovenste gedeelte met trajecten van moeilijkheidsgraad D. Voor deze klettersteig heeft u een volledige uitrusting en helm nodig. Ook het Klamml-bergpad telt enkele klimpassages.

Tip: Bij de Black Diamond Service Stations bij de Gaudeamushütte (Kaisergebergte), het Karwendelhaus (Karwendelgebergte) en het Württemberger Haus (Lechtaler Alpen) kunnen wandelaars een gebroken wandelstok of een verloren handschoen gratis vervangen.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 9, Kaisergebirge

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · Aan het eind van de Klamml openbaren zich prachtige uitzichten op een indrukwekkend…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

St. Johann in Tirol, Rummlerhof

Eindpunt

Gaudeamushütte

Bergketen

Kaisergebergte

Lengte

13 km

Totale wandeltijd

5 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.572 m660 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.060 m
Hoogtemeters afdaling470 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: St. Johann in Tirol

De eerste etappe van de Adelaarsweg start bij het authentieke Gasthaus Rummlerhof in het dorpsdeel Hinterkaiser ten noordwesten van het centrum van St. Johann in Tirol. Wie met de auto komt, kan gebruik maken van de gratis parkeerplaats bij Steinlechnerplatz/Dampflfeld, op ca. 400 meter van het kantoor van het Tourismusverband. Vanaf Gasthaus Rummlerhof volgt u de smalle, geasfalteerde weg in zuidelijke richting naar Maurerhof en volgt u de borden ‘Schleierwasserfall’. Verderop gaat u links de boerderij (huisnummer 80) voorbij en voert de weg met matige stijging het bos in. Vervolgens steekt u een smal bospad over en volgt u de rood-witte markering. U wandelt nu langs de beek bergopwaarts. De route komt uit bij een ander bospad waar u eerst links aanhoudt en kort daarna naar rechts gaat in de richting van de Schleier waterval. Tot aan de waterval volgt u wegmarketing nr. 33.

De rest van de route voert over een bospad, dat voor de veiligheid is voorzien van een touw, naar Diebsöfen waar een beekje onder een klif met een grot doorstroomt. Bij de bedding van de beek gaat u naar beneden de grot in en volgt u de markeringen. Vanaf Diebsöfen loopt de weg geleidelijk bergopwaarts naar de Schleier waterval. Van de Schleier waterval richting het zuiden, over de route nr. 818, tot aan de eerste splitsing bij het bospad, hier vervolgt de weg naar het noordwesten over de weide naar de Stiegenbach waterval. Vanaf de Stiegenbach waterval volgt u aansluitend de borden ‘Regalm’ en ‘Gaudeamushütte’. Op dit deel van de route loopt het traject door het weidse almgebied, dat later over gaat in een openbare weg naar de Oberer Regalm.

Rustmogelijkheid: Obere Regalm

Wanneer u de hut bent gepasseerd, wandelt u verder richting de Gaudeamushütte. U volgt dit pad door de vrije natuur tot aan de (berg)pas. Direct onder de pas bevindt zich het Brennenden Palven bergbeklimmersgraf. Na de pas loopt de route met wegnummer 35 langs de Freiberghütte en gaat deze al vrij snel bergafwaarts het eindpunt van deze etappe: de Gaudeamushütte op 1.270 m). Hier geniet u in een ontspannen sfeer van uw welverdiende nachtrust.

Eindpunt: Gaudeamushütte

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe 01: St. Johann in Tirol – Gaudeamushütte (47.51982,12.43079)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.