Adelaarsweg Osttirol etappe 5: Badener Hütte, © Badener Hütte
Adelaarsweg Osttirol etappe 5: Badener Hütte, © Badener Hütte

Adelaarsweg etappe O5: Badener Hütte – Matreier Tauernhaus

Ook tijdens deze etappe geniet u van een grandioos gletsjerpanorama. De Venediger Höhenweg loopt aanvankelijk in noordelijke richting en komt na een gemoedelijke, bijna vlakke klim uit bij de Löbbentörl. Vanaf hier hebt u een prachtig uitzicht over het Frosnitztal en de Venediger. Na de Salzboden met de idyllische, kleine Salzbodensee, wandelt u over de Geltscherweg in oostelijke richting door naar het Venedigerhaus van Innergschlöss. Hier worden heerlijke hapjes geserveerd en tevens overnachtingsmogelijkheden aangeboden. Als u niet blijft slapen maar doorwandelt, loopt u na een rustpauze verder naar Außergschlöss. Moe, maar voldaan en geimponeerd door alle prachtige natuurindrukken, bereikt u het Matreier Tauernhaus.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · De rondwandeling van het sprookjesachtig mooie Gletscherschaupfad Innergschlöss duurt ca. 4 uur, telt 500 hoogtemeters en is alleen met een geschikte uitrusting begaanbaar. Voor onvermoeibare natuurliefhebbers zijn ook de bergmeren een goede tip. Deze bereikt u na diverse klimmen vanaf het Matreier Tauernhaus. De neogotische rotskapel tussen Inner- en Außergschlöss ligt direct aan de Adelaarsweg en is een pauze waard.

Adelaarskick · Alleen al de wandeling van de Badener Hütte via het Löbbentörl naar de Alpengasthof Venedigerhaus neemt 4 tot 4,5 uur in beslag, met een steile afdaling van het Löbbentörl naar het Innergschlöss. Lang en intensief, maar u zou ook kunnen zeggen: een heerlijke uitdaging boordevol wandelplezier en talloze geweldige natuurbelevenissen.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 46, Matrei in Osttirol, en 50, Nationalpark Hohe Tauern

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · De rondwandeling van het sprookjesachtig mooie Gletscherschaupfad Innergschlöss duurt…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Badener Hütte

Eindpunt

Matreier Tauernhaus

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

14 km

Totale wandeltijd

5 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.760 m1.500 m

Hoogtemeters bergopwaarts450 m
Hoogtemeters afdaling1.550 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Badener Hütte

Vanaf de Badener Hütte (2.608 m) wandelt u aanvankelijk via de Venediger Höhenweg c.q. Adelaarsweg (hier ook Badener Weg) in ca. 1 uur in noordelijke richting omhoog naar het Löbbentörl (2.770 m). Hier zijn enkele rotsachtige gleuven en kleine ravijnen gezekerd. Na een korte heuvel klimt u verder naar het Löbbentörl, waar verscholen achter een rots een kruis en een gedenkplaat staan. Vanaf nu gaat het steil omlaag. De afdaling aan de noordkant met korte door touwen gezekerde stukken, loopt via rots- en grasruggen en oude sneeuw omlaag naar de zijmorene van de Schlatenkees. Op deze morene daalt u verder af. Bij de Untere Keesboden ligt een oversteek naar de Alte Prager Hütte (deze wordt niet geëxploiteerd). Hier kunt u ook afslaan naar het fascinerende gletsjerwandelpad ‘Innergschlöss’. De Venediger Höhenweg voert langs de Salzbodensee (2.731 m), waarin de Hoher Zaun en de Schwarze Wand worden weerspiegeld. Ten noorden van de gletsjerwitte Gschlössbach draait het pad scherp in oostelijke richting. In het dicht bij de gletsjer liggende, uitstekend uitgebate Venedigerhaus (1.689 m) kunt u een gezellige pauze inlassen.

Rustmogelijkheid: Venedigerhaus

U verlaat al wandelend langs de Gschlössbach het dal en wandelt door de almweides van Inner- en Außergschlöss. Hier is een korte stop bij de oude rotskapel zeer de moeite waard. Een meer wereldse rustpauze is in het Berghaus Außergschlöss (1.700 m) aan te raden. Het dal wordt nu breder. Vanaf Gschlöss wandelt u nog ca. één uur gemoedelijk via nog niet eens 200 hoogtemeters omlaag naar het Matreier Tauernhaus (1.512 m), waar u na de lange, veeleisende afdalingen van deze etappe vermoedelijk vermoeid arriveert. Hier kunt u uitrusten, genieten van regionale lekkernijen en comfortabel overnachten. Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Eindpunt: Matreier Tauernhaus

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe O5: Badener Hütte – Matreier Tauernhaus (47.081220061571,12.425527399027)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.