Adelaarsweg Osttirol etappe 5: Badener Hütte, © Badener Hütte
Adelaarsweg Osttirol etappe 5: Badener Hütte, © Badener Hütte

Adelaarsweg etappe O5: Badener Hütte – Matreier Tauernhaus

Ook tijdens deze etappe geniet u van een grandioos gletsjerpanorama. De Venediger Höhenweg loopt aanvankelijk in noordelijke richting en komt na een gemoedelijke, bijna vlakke klim uit bij de Löbbentörl. Vanaf hier hebt u een prachtig uitzicht over het Frosnitztal en de Venediger. Na de Salzboden met de idyllische, kleine Salzbodensee, wandelt u over de Geltscherweg in oostelijke richting door naar het Venedigerhaus van Innergschlöss. Hier worden heerlijke hapjes geserveerd en tevens overnachtingsmogelijkheden aangeboden. Als u niet blijft slapen maar doorwandelt, loopt u na een rustpauze verder naar Außergschlöss. Moe, maar voldaan en geimponeerd door alle prachtige natuurindrukken, bereikt u het Matreier Tauernhaus.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis ·Het Matreier Tauernhaus en de traditie van bergdragers. Gastvriendelijk is in het Latijn: hospitum. Hiervan is de term tehuis afgeleid. Tot deze belangrijke voorzieningen, die al eeuwengeleden bescherming en onderdak boden aan mensen in het hooggebergte, hoort ook het eerbiedwaardige Matreier Tauernhaus. Het werd in de 13e eeuw gesticht door de aartsbisschoppen van Salzburg te midden van het intussen tot nationaal park uitgeroepen gebied en ontstond oorspronkelijk uit een boerderij. Deze hut boven de Felbertauern diende als bescherming en onderdak voor de zogenoemde ‘Säumer' (de eerste bergsdragers in de Alpen). Al in 1207 fungeerde de hut op deze zware en gevaarlijke routes door de bergen als toevluchtsoord tegen natuurgeweld. De comfortstandaard was toentertijd natuurlijk niet zo hoog als nu. Het basisdoel van het Tauernhaus is echter nooit veranderd. De traditie van de bergsdragers is tot de dag van vandaag tastbaar en blijkt ook uit de hartelijke gastvriendelijkheid.

Adelaarsblik · De rondwandeling van het sprookjesachtig mooie Gletscherschaupfad Innergschlöss duurt ca. 4 uur, telt 500 hoogtemeters en is alleen met een geschikte uitrusting begaanbaar. Voor onvermoeibare natuurliefhebbers zijn ook de bergmeren een goede tip. Deze bereikt u na diverse klimmen vanaf het Matreier Tauernhaus. De neogotische rotskapel tussen Inner- en Außergschlöss ligt direct aan de Adelaarsweg en is een pauze waard.

Adelaarskick ·Alleen al de wandeling van de Badener Hütte via het Löbbentörl naar de Alpengasthof Venedigerhaus neemt 4 tot 4,5 uur in beslag, met een steile afdaling van het Löbbentörl naar het Innergschlöss. Lang en intensief, maar u zou ook kunnen zeggen: een heerlijke uitdaging boordevol wandelplezier en talloze geweldige natuurbelevenissen.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Badener Hütte

Eindpunt

Matreier Tauernhaus

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

14 km

Duur

5 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.760 m1.500 m

Hoogtemeters bergopwaarts450 m
Hoogtemeters afdaling1.550 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Badener Hütte

Vanaf de Badener Hütte (2.608 m) wandelt u aanvankelijk via de Venediger Höhenweg c.q. Adelaarsweg (hier ook Badener Weg) in ca. 1 uur in noordelijke richting omhoog naar het Löbbentörl (2.770 m). Hier zijn enkele rotsachtige gleuven en kleine ravijnen gezekerd. Na een korte heuvel klimt u verder naar het Löbbentörl, waar verscholen achter een rots een kruis en een gedenkplaat staan. Vanaf nu gaat het steil omlaag. De afdaling aan de noordkant met korte door touwen gezekerde stukken, loopt via rots- en grasruggen en oude sneeuw omlaag naar de zijmorene van de Schlatenkees. Op deze morene daalt u verder af. Bij de Untere Keesboden ligt een oversteek naar de Alte Prager Hütte (deze wordt niet geëxploiteerd). Hier kunt u ook afslaan naar het fascinerende gletsjerwandelpad ‘Innergschlöss’. De Venediger Höhenweg voert langs de Salzbodensee (2.731 m), waarin de Hoher Zaun en de Schwarze Wand worden weerspiegeld. Ten noorden van de gletsjerwitte Gschlössbach draait het pad scherp in oostelijke richting. In het dicht bij de gletsjer liggende, uitstekend uitgebate Venedigerhaus (1.689 m) kunt u een gezellige pauze inlassen. U verlaat al wandelend langs de Gschlössbach het dal en wandelt door de almweides van Inner- en Außergschlöss. Hier is een korte stop bij de oude rotskapel zeer de moeite waard. Een meer wereldse rustpauze is in het Berghaus Außergschlöss (1.700 m) aan te raden. Het dal wordt nu breder. Vanaf Gschlöss wandelt u nog ca. één uur gemoedelijk via nog niet eens 200 hoogtemeters omlaag naar het Matreier Tauernhaus (1.512 m), waar u na de lange, veeleisende afdalingen van deze etappe vermoedelijk vermoeid arriveert. Hier kunt u uitrusten, genieten van regionale lekkernijen en comfortabel overnachten. Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Endpunt: Matreier Tauernhaus

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Badener Hütte, Venedigerhaus, Matreier Tauernhaus

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken
Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.