Adelaarsweg Osttirol etappe 6: Sudetendeutsche Hütte, © DAV
Adelaarsweg Osttirol etappe 6: Sudetendeutsche Hütte, © DAV

Adelaarsweg etappe O6: Matrei in Osttirol – Sudetendeutsche Hütte

Dit keer moet u uw benen ter voorbereiding extra goed behandelen, want van in Matrei in Osttirol loopt de weg vanaf de Weiler Glanz op 1.445 m, in bochten omhoog naar de Sudetendeutsche Hütte in het hart van de Granatspitzgruppe (2.700 m). U dient dus veel zware hoogtemeters te overwinnen. En dat zonder adelaarsvleugels! De prachtige natuur en de mooie kleinoden die u tegenkomt, vormen echter een perfecte afleiding van uw inspanningen. De Weiler Glanz fascineert met zijn oude bergboerderijen. Op 1.900 meter ligt de Edelweißwiese en tijdens de gehele tocht hebt u een schitterend uitzicht op de Lasörlinggruppe en de omliggende bergen.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · Hoewel de bergen met de sneeuwtoppen prachtig zijn, zult u ook in het klein een fascinerend natuurschoon ontdekken. Edelweiss groeit niet alleen op de Edelweißwiese en de kans om het plantje hier te ontdekken is erg groot. Rond de Nussingkogel glinsteren de incidentele bergkristallen in de rotsen.

Adelaarskick · In het gebied van de steenarend komen ook ‘valken’ aan hun trekken: moedige klimmers wagen zich bij de kleine en grote Falkenstein aan de steile, deels overhangende rots. De bekende klettergarten biedt voornamelijk wandbeklimmingen op wanden tussen 10 tot 50 meter hoogte en een moeilijkheidsgraad vanaf 7. Toegang: Matrei - Glanz.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 46, Matrei in Osttirol, en 50, Nationalpark Hohe Tauern

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · Hoewel de bergen met de sneeuwtoppen prachtig zijn, zult u ook in het klein een fascinerend…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Matrei in Osttirol (parkeerplaats Glanz)

Eindpunt

Sudetendeutsche Hütte

Bergketen

Granatspitzgroep

Lengte

8 km

Totale wandeltijd

4 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.650 m1.530 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.250 m
Hoogtemeters afdaling100 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Matrei in Osttirol (parkerplaats Glanz)

U kunt het beste vanaf het parkeerterrein in de Weiler Glanz aan deze etappe beginnen, want dan vervalt twee uur lopen naar het startpunt. Vanaf Matrei i.O. bereikt u het parkeerterrein met de auto (taxidienst op aanvraag) in 20 minuten. Iedereen die ook dit eerste stuk te voet wil afleggen, bereikt het parkeerterrein over de rustige rijweg van Matrei via Hinterburg. Vanaf de parkeerplaats in Glanz bereikt u binnen 1,5 tot 2 uur de Äußere Steiner Alm en na nog eens 2 tot 2,5 uur de Sudetendeutschen Hütte. Het wandelpad loopt grotendeels door een bos met eeuwenoude lariksbomen en langs de Köfler-Almhütte (particulier). In de buurt van de Ranzeralm steekt u twee keer de rijweg over. Iets boven de Lackner-Almhütte begint een landweg die langs een bron loopt, voordat hij van oost naar west de Edelweißwiese oversteekt. Wie niet door het bos wil wandelen, wandelt vanaf het Glanz parkeerterrein langs de bosweg tot aan het begin van de Edelweißwiese. Na een steile rots loopt het door een borstwering gezekerde pad lichtelijk omlaag door het lichte lariksbos. Over de Steinerbach komt u bij de almhutten van de Äußere Steiner Alm (1.914 m) terecht. Vanaf hier voert de route in de vlakke Trogtalsohle in noordoostelijke richting naar het boveneinde van het dal.

Rustmogelijkheid: Steiner Alm

Kleine lariksbossen en reusachtige leistenen blokken kenmerken dit romantische deel van de route. Aan het boveneinde van het dal loopt een materiaalkabelbaan naar de Sudetendeutsche Hütte. Hier stond vroeger een transportstation voor de ijzerertsmijnbouw. Daarom wordt dit gedeelte van het dal ook ‘Schmelzhütte’ genoemd. Het pad naar de Sudetendeutsche Hütte loopt aanvankelijk dicht langs de Steinerbach omhoog en gaat vervolgens in keerbochten via de grashellingen de hoogte in. Hierbij ziet u de Nussingkogel aan uw linker en de Bretterwandspitze aan uw rechter hand. Uiteindelijk wordt het terrein met de door gletsjers gevormde heuvels iets vlakker en komt u in de buurt van de ruime Sudetendeutsche Hütte (2.650 m) te midden van de Granatspitzgruppe. Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Eindpunt: Sudetendeutsche Hütte

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe O6: Matrei in Osttirol – Sudetendeutsche Hütte (47.013215842653,12.556392798203)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.