Schwarzsee met de Villgratener Bergen op de achtergrond, © Osttirol Werbung
Schwarzsee met de Villgratener Bergen op de achtergrond, © Osttirol Werbung

Topwandeling
Schwarzsee – Riepenspitze (2.774 m)

Eén van de mooiste bergmeren van Osttirol, een machtige bergtop, een pittoresk almdorpje en gezellige authentieke houten hutjes: deze gevarieerde bergtop-wandeling heeft veel moois in petto. Daar staat tegenover dat de tocht ook aardig wat van u eist: 8 uur wandeltijd, inclusief een fikse klim die een vaste tred vereist. Maar alle inspanningen worden beloond. Boven op de top van de 2.774 meter hoge Riepenspitze wordt u getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de Sextener Dolomieten, Hochgall, de Venediger- en de Glocknergroep.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Unterstalleralm, Villgratental

Eindbestemming

Riepenspitze

Eindpunt

Unterstalleralm, Villgratental

Lengte

12,6 km

Totale wandeltijd

8 uur 15 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Hoogte

2.774 m1.660 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.260 m
Hoogtemeters afdaling1.260 m

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Parkeren

Unterstalleralm (6,5 kilometer van Innervillgraten)
 

 

Rustmogelijkheden:

  • Unterstalleralm (Van Pinksteren tot midden oktober)

Downloads

Routebeschrijving

Het startpunt van deze wandeltocht is Jausenstation Unterstalleralm in Innervillgraten (1.664 meter). Steek vanaf het kapelletje vlakbij de Unterstalleralm de beek (Arntaler Bach) over en volg het steile pad nr. 15 naar de Restlangarten. Hier stuit u op een oude stenen stal midden tussen de almrozen (2.241 meter). Vervolgens links aanhouden en volg het pad naar boven. Via tal van haarspeldbochten bereikt u na ongeveer één uur de diepblauwe, of misschien toch gitzwart schitterende Schwarzsee (2.455 meter). Het meer ligt verscholen in een bergbassin. Het pad naar de Riepenspitze loopt verder aan de rechterkant langs het meer en buigt daarna linksaf. Op weg naar de noordelijke rand van de Riepenspitze wandelt u over met mos begroeide rotstrappen en keien, langs kleine poelen en de Hintere Gsieser Lenke. Tot slot nog een een stukje steil bergop naar de panoramische bergtop op 2.774 meter, waar een groot bergkruis staat.

Vanaf de Riepenspitze wandelt u dezelfde weg terug naar de Restlangarten. Hier aangekomen, slaat u linksaf en volgt nu pad 15a, dat tamelijk steil naar beneden loopt tussen de alpendennen en elzen. Uiteindelijk komt u uit bij uitgestrekte bergweides en een almkruis. U kunt nu het pad zuidwaarts nemen (dat komt uit de richting van het Villgratner Törl) naar de Unterstalleralm. Dat kost u ongeveer een half uur. Aangezien ook de Oberstaller Alm een mooie bezienswaardigheid is, wandelt u verder in oostelijke richting. Deze weg wordt snel breder en voert via stukken bos en een grindgroeve naar het betoverende almdorpje met zijn witte ‘Schutzengel-Kapelle’ (beschermengel-kapel) op 1.857 meter. Hierna wandelt u nog ongeveer een half uur over een geasfalteerd pad naar de lager gelegen Unterstalleralm.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Schwarzsee – Riepenspitze (2.774 m) (46.85625,12.32433)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.