Adelaarsweg etappe 13: Innsbruck – Zirbenweg – Innsbruck


Voor echte berggeiten lonken de bergen weer, maar na het geweldige highlife in de stad is deze relatief eenvoudige etappe zeer gepast. De benen worden nog even ontzien, want u reist met de bus of tram naar Igls en aansluitend met de gondellift naar het Patscherkofel bergstation. De 'Zirbenweg’ is een breed pad zonder steile passages dat in oostelijke richting loopt. U loopt alleen licht bergopwaarts naar de Boschebenhütte. Vanaf hier wandelt u verder naar het Viggartal, het Meißnerhaus of naar de Tulfeinalm/Halsmarterlift. U sluit de etappe uiteindelijk af met een dal rit naarTulfes en weer terug naar Igls en Innsbruck. Wij raden u aan om vanaf Tulfes een bezoek te brengen aan het pittoreske, historische stadje Hall in Tirol.


Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis · Ski- en kabelbaanberg Patscherkofel. De ‘huisberg’ van Innsbruck is een sympathieke kale knikker. Op vrijwel geen enkele andere berg werd zoveel skisportgeschiedenis geschreven. Bijvoorbeeld tijdens de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 en tijdens talloze wereldbekerwedstrijden. Al in 1910 waren er plannen voor een kabelbaan van Igls naar de Patscherkofel, maar door de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog kwam er niet van de bouw terecht. Een in 1926 nieuw opgericht actiecomité, de zogenoemde ‘Patscherkofel Drahtseilbahn-AG’ slaagde erin de kabelbaan te realiseren. Op 15 mei 1927 werd de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van de vereiste materiaalkabelbaan en op 14 april 1928 werd de ‘Patscherkofel – Seilschwebebahn’ feestelijk geopend. Het financiële risico en de hoeveelheid werk waren enorm. Wellicht is dit de reden dat de arbeiders tijdens de bouw een gebouw bij het midden station ‘Pension Fürchterlich’ (vreselijk pension) doopten. Desondanks werd de geschiedenis van de Patscherkofelbahn gelukkig een succes.

Patscherkofelbahn (c) Innsbruck Tourismus

Adelaarsblik · Na zoveel geweldige berguitzichten mag u ook weer eens bukken om iets moois te ontdekken. De Alpentuin bij het Patscherkofel-bergstation op bijna 2.000 m is de hoogst gelegen botanische tuin van Oostenrijk en herbergt een ongekend aantal alpenplanten. Van hoge bomen tot lage heideplanten en van de Achillea Millefolium tot aan de Vitaliana Primuliflora. Met andere woorden: van het duizendblad tot de gouden sleutelbloem.

Adelaarskick · In de Ampasser Kessel groeit de vermoedelijk oudste boom van Tirol, een ruim 700 jaar oude alpenpijn. Deze werd al in 1926 uitgeroepen tot natuurmonument. Het overige pijnenbos is net zo imposant. Pijnbomen groeien tot wel 2.500