Adelaarsweg etappe 13: Zirbenweg, © Tirol Werbung/Jenewein Markus
Adelaarsweg etappe 13: Zirbenweg, © Tirol Werbung/Jenewein Markus
Adelaarsweg etappe 13: Zirbenweg, © Tirol Werbung/Koopmann Jörg
Adelaarsweg etappe 13: Zirbenweg, © Tirol Werbung/Koopmann Jörg
Adelaarsweg etappe 13: Patscherkofelbahn, © Innsbruck Tourismus
Adelaarsweg etappe 13: Patscherkofelbahn, © Innsbruck Tourismus

Adelaarsweg etappe 13: Innsbruck – Zirbenweg – Innsbruck

Voor echte berggeiten lonken de bergen weer, maar na het geweldige highlife in de stad is deze relatief eenvoudige etappe zeer gepast. De benen worden nog even ontzien, want u reist met de bus of tram naar Igls en aansluitend met de gondellift naar het Patscherkofel bergstation. De 'Zirbenweg’ is een breed pad zonder steile passages dat in oostelijke richting loopt. U loopt alleen licht bergopwaarts naar de Boschebenhütte. Vanaf hier wandelt u verder naar het Viggartal, het Meißnerhaus of naar de Tulfeinalm/Glungezerbahn. U sluit de etappe uiteindelijk af met een dal rit naar Tulfes en weer terug naar Igls en Innsbruck. Wij raden u aan om vanaf Tulfes een bezoek te brengen aan het pittoreske, historische stadje Hall in Tirol.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik ·Na zoveel geweldige berguitzichten mag u ook weer eens bukken om iets moois te ontdekken. De Alpentuin bij het Patscherkofel-bergstation op bijna 2.000 m is de hoogst gelegen botanische tuin van Oostenrijk en herbergt een ongekend aantal alpenplanten. Van hoge bomen tot lage heideplanten en van de Achillea Millefolium tot aan de Vitaliana Primuliflora. Met andere woorden: van het duizendblad tot de gouden sleutelbloem.

Adelaarskick ·In de Ampasser Kessel groeit de vermoedelijk oudste boom van Tirol, een ruim 700 jaar oude alpenpijn. Deze werd al in 1926 uitgeroepen tot natuurmonument. Het overige pijnenbos is net zo imposant. Pijnbomen groeien tot wel 2.500 m boven de zeespiegel, zijn bestand tegen lage temperaturen en groeien hierdoor langzaam. De geur van hun etherische olie heeft een kalmerende werking. Wie het kind in zichzelf wil ontdekken, bezoekt in het bos op de Glungezer (1.560 m) de grootste houten kogelbaan ter wereld met spectaculaire banen en snelle kogels van pijnboomhout.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 290, Innsbruck und Umgebung

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik ·Na zoveel geweldige berguitzichten mag u ook weer eens bukken om iets moois te ontdekken. De…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Innsbruck / Igls

Eindpunt

Innsbruck / Igls

Bergketen

Lengte

8 km

Totale wandeltijd

2 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.060 m1.940 m

Hoogtemeters bergopwaarts300 m
Hoogtemeters afdaling200 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Innsbruck / Igls

Vanaf het centraal station in Innsbruck reist u met de bus of de tram naar het dalstation van de Patscherkofelbahn in Igls. Daarna gaat u met de kabelbaan verder naar het Patscherkofel bergstation (1.964 m).

Rustmogelijkheid: Pastscherkofelhaus

Vanaf hier volgt u de borden ‘Zirbenweg’ (nr. 350). Dit is een route die direct boven het ‘Schutzhaus Patscherkofel’ via een breed pad in oostelijke richting loopt. Hier begint ook het 'Naturlehrpfad Patscherkofel’ van de Alpenvereniging. Het brede pad c.q. voetpad loopt net onder de 2.000 m markering en vrijwel altijd boven de boomgrens, maar niet altijd door boom vrij gebied. Hier zijn eeuwenoude pijnbomen te vinden, zoals de naam van het wandelpad al doet vermoeden. Licht bergopwaarts loopt u verder naar de enigszins verstopte Boscheben Hütte (2.035 m).

Rustmogelijkheid: Boschebenalm

Hier treft u de afslag naar het Viggartal en het Meißner Haus. U blijft echter op de Adelaarsweg en wandelt van Boscheben in dezelfde richting door. U dient hierbij noordelijk onder de kleine top blijven en niet het dal omlaag in te gaan. Nu loopt u over het voetpad naar de Tulfeinalm en vanaf daar binnen enkele minuten een paar meter bergopwaarts naar de Glungezerbahn. U neemt nu de lift naar Tulfes en neemt vanaf hier de bus naar Igls. Vanaf Igls gaat u met de bus of tram terug naar Innsbruck.

Als u liever te voet terug loopt naar het dalstation van de Patscherkofelbaan, wandelt u vanaf het dalstation van de Glungezerbahn over de Speckbacherweg via Rinn en Sistrans naar Igls (looptijd ca. 3 uur). Het stuk van het Patscherkofel/Igls dalstation naar het centraal station van Innsbruck kunt u eveneens lopen: ga hiervoor vanaf Igls naar Vill door het bos naar de Poltenhütte; busstation Tantegert, neem de afslag richting Bretterkeller, steek via een brug de snelweg over en loop vervolgens ca. 200 meter in westelijke richting naar de Gasthof Bierstindl – Stift Wilten – Leopoldstraße. Loop nu rechts naar de voetgangerstunnel Olympiabrücke – Südbahnstraße tot aan het station (looptijd ca. 1 ½ uur).

Eindpunt: Innsbruck / Igls

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe 13: Innsbruck – Zirbenweg – Innsbruck (47.2111182,11.4521741)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.