Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof
Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof

Tiroler 'Genuss' routes

Hoe wordt berghooi verwerkt tot hooimelkkaas? Op de Tiroler 'Genuss' routes ontdekt u hoe typische Tiroler specialiteiten worden vervaardigd.

Laat u leiden op de Tiroler 'Genuss' routes, die door het hart van de Alpen voeren en ontdek de verfijnde en hartige Tiroler keuken. Specialiteiten lopen uiteen van sappige Haiminger appels tot Brandenberger 'Prügeltorte' en Kaunergrater geitenkaas. De 'Genuss' routes onthullen de geheimen van deze lokale lekkernijen en tonen het traject van boerderij tot op tafel. Fijnproevers maken te voet of op de fiets kennis met meer dan 10 Tiroler specialiteiten en genieten met al hun zintuigen.

Laat u leiden op de Tiroler 'Genuss' routes, die door het hart van de Alpen voeren en ontdek de verfijnde en hartige Tiroler keuken…

toon meertoon minder
© Helena Beermeister

1
Gusto Alpino Wipptal

Gusto Alpino Wipptal

Culinair gezien valt er in het Wipptal en zijn nabij dalen veel te ontdekken. Als u de regio wilt "proeven", zijn de Gusto Alpino routes precies wat u zoekt. Het Gschnitztal kan heerlijk per (e-)fiets of wandelend over de "waterweg" worden verkend. In sommige herbergen langs de route staat bijvoorbeeld Kwell Char op het menu, dat in het dal wordt gekweekt.

Het culinaire hart van het Navistal klopt op de Almenrunde: er liggen vier gekweekte almen en een berghut langs de route die ook te voet of met de fiets kunnen worden bezocht. Op het menu staan specialiteiten van grijze runderen, bergkaas en de klassieke Tiroler Marend met zelfgebakken brood.

Traditionele Brandenberger Prügeltorte bij Gasthaus Kaiserhaus in Brandenberg, © Kaiserhaus Brandenberg

2
Brandenberger Prügeltorte

Brandenberger Prügeltorte

De Prügeltorte komt oorspronkelijk uit Brandenberg, waar het generaties lang wordt geserveerd bij diverse gelegenheden. Vermoedelijk stamt de ‘boomtaart’ uit de Middeleeuwen. De smaak lijkt veel op dat van een zandkoekje. Het beslag, dat bestaat uit boter, suiker, eieren en bloem wordt echter niet gebakken in de oven, maar boven open vuur. Laag na laag wordt het deeg op een houten roller gedruppeld en langzaamaan gedraaid tot de taart de gewenste grootte heeft bereikt.

De ‘Genuss’ wandeling combineert de indrukwekkende Kaiserklam met het culinaire genot van de Prügeltorte. Van begin mei tot en met september organiseert het Gasthaus Kaiserhaus in Brandenberg elke domderdag (als het weer het toelaat) van 14.00-17.00u een open keuken middag, waar u met eigen ogen kunt zien hoe de Prügeltorte bereid wordt. Aanmelden is niet nodig.

Naturkäserei Sojer in Steeg in het Lechtal, © Sennerei Sojer

3
Lechtaler natuurmelkkaas

Lechtaler natuurmelkkaas

Sinds 1903 wordt almmelk verwerkt tot natuurlijke melkkaas in het dorpje Steeg in het Lechtal. De familie Sojer staat sinds 1955 aan het roer van de ‘Naturkäserei’. Er ontstaat een relatief zachte kaas, die door het gebruik van kruiden een enigszins gelige kleur heeft. De smaak is ongelooflijk intens en je proeft de puurheid van de natuur. Vergeleken met conventionele melk bevat almmelk bovendien meer omega-3 vetzuren. De ‘Genuss’ route voert door de weiden van het Lechtal en kunt u deze te voet of met de fiets afleggen.  De Sojer kaasmakerij geeft een kijkje in de keuken van deze Tiroer specialiteit. Uiteraard mag u aan het eind van de toer uzelf even verwennen met een kaasproeverij.

Rondleidingen: van 15.00 tot 18.00 uur
Groepen moeten vooraf gemeld worden

Aanmelden en informatie over rondleidingen in de Naturkäserei Sojer in Steeg: +43 5633 5636, info@kaesereisojer.at

Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof

4
Wilde kruiden van Osttirol

Wilde kruiden van Osttirol

De beschutte bossen, zonnige hellingen en groene weiden van het Nationalpark Hohe Tauren kent een schat aan plantsoorten. Het gele duizendblad is hier te vinden, een kruid dat een positieve werking heeft op de bloeddruk, nieren en de huid, en ook ‘Quendel’, ook wel bekend als wilde tijm. In de kruidenboerderij Strumerhof in Matrein in Osstirol laten de eigenaars u kennis maken met magie van de kruiden. Tijdens de rondleiding op de 500 jaar oude boerderij vertellen ze alles over de werking van hun kruidentuin. Als feestelijke afsluiting geniet u van een heerlijk menu met onkruidsoep, brandnetel-knödel, veldlasagne of lamvlees in berghooi.

Het Strumerhof is van juli tot september elke vrijdag en zaterdag de hele dag geopend en op zondag tot 15u. 

Quellkeimlinge, © Archiv TVB TirolWest, Daniel Zangerl

5
Zoetwater kiemgroenten

Zoetwater kiemgroenten

Ook wel bekend als ‘scheuten’. De voedingsstoffen van spruiten zijn zeer gezond, want deze groenten zitten barstensvol aminozuren, vitaminen en mineralen. In Landeck worden scheuten van 13 verschillende plantensoorten geproduceerd in ‘Tonis Sprossengarten’. Tijdens de ‘Genuss’ wandeling legt scheut-tuinder Maria Pircher stap voor stap het groeiproces uit, van graankorrel tot de eerste groene bladeren. Naast de verschillende zaden, groeistadia en scheutensoorten is ook de scheutmachine een bezoekje waard.  

In augustus vinden er iedere woensdag begeleide wandelingen plaats langs de ‘Genuss’ route. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Schnapsproeverij in Stanz, © Archiv TVB TirolWest/Othmar Senn

6
Stanzer pruimen

Stanzer pruimen

De boomgaarden van Stanz, Grins en Pians boven Landeck behoren tot de hoogste fruitteeltgebieden in Europa. Op ongeveer 1.000 meter hoogte liggen de fruitgebieden op een beschutte zonnige locatie. Samen met het droge warme klimaat, de goede irrigatie en de inzet van de lokale bevolking van Stanz, is het gebied uitgegroeid tot een ‘pruimenparadijs’. De Stanzer pruim is heerlijk zo uit het vuistje, maar ook de vele pruimproducten zijn een aanrader. Van het fruit worden vele lekkere brandewijnen, likeuren, jams, cakes en dumplings gemaakt. De ‘Genuss’ route begint bij de fontein in het dropje Grins en leidt langs de Schrofenstein ruïne naar Stanz. Tijdens de rondleiding in de distilleerderij krijgt u een kijkje achter de schermen en vertellen de distilleerders smakelijk over hun vak. Uiteraard wordt de rondleiding afgesloten met een Schnaps-proeverij.

Van mei tot oktober vinden ieder vrijdag begeleide ‘Genuss’ wandelingen plaats. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

© Auffang Alm

7
Stubai almkruiden

Stubai almkruiden

Of het nu geneeskrachtige of sierplanten zijn: in Tirol is men al eeuwenlang bekend met de effecten en het gebruik van diverse almkruiden. Eigenaresse van de Auffangalm, Sanda Schönherr, weet als professionele kruidkundige alles over de heilzame werking van de kruiden uit de regio. Sommige kruiden verbouwt ze zelf en verwerkt ze in lekkere gerechten. Tijdens een bezoek aan de alm neemt Sandra u mee naar de kruidentuin op de alm en u mag ook zelf aan de slag: bereid een pittige kruidenazijn, kalmerende olie of kruidige honing.

Er zijn geen begeleiding wandelingen voor deze ‘Genuss’ route. Een gedetailleerde routebeschrijving te vinden op: www.stubai.at.

Stubaier Jungrind, © Tirol Werbung/Maren Krings

8
Stubai jongvee

Stubai jongvee

De almwandeling over de Gleinser Mähder en door het bosgebied in Mieders combineert drie hoogtepunten: het kleurrijke bloemendek van de prachtige omgeving, het imponerende uitzicht op het Stubaital, Inntal en Wipptal, en de Tiroler lekkernijen van het jongvee. Het geheim van de uitstekende kwaliteit van het vlees en de unieke smaak van het Stubai jongvee is de natuurlijke omgeving en voeding: de jonge kalfjes, leven 10 maanden bij hun moeder, en voeden zich vanaf de geboorte met moedermelk en later met de grassen en kruiden van de alpenweiden. Het vlees van de jonge kalfjes is bijzonder zacht en bevat weinig vet. Fijnproevers reageren enthousiast over de fijne aroma van de ‘Beef uit de natuur’.

Er zijn geen begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route.  Een gedetailleerde routebeschrijving is hier te vinden: www.stubai.at. Tip: geniet in het Gleinserhof van een huisgemaakte goulash met Stubaier kalfsvlees.

© Weingut Flür

9
Tarrenzer wijn

Tarrenzer wijn

Het succesverhaal van de familie Flür die sinds 1994 een wijnboederij runt in Tarranz, is paradoxaal genoeg te wijten aan zowel het warmer wordende klimaat en de koude alpenavonden. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat druivensoorten, die enkele decennia geleden ondenkbaar waren, goed groeien aan de noordzijde van de Alpen. Het contrast met de koude nachten zorgt voor een sterk aroma van de druiven. Wie de zeven wijnen van Flür wilt proberen, waaronder een Chardonnay, Sylvaner en Pinot Noir, meldt zich aan voor een wijnproeverij. De proeverij duurt 2 tot 2,5 uur, ook mogelijk in combinatie met brood en/of appetizers.

Informatie en aanmelden bij het wijnhuis Flür, Alexandra en Georg Flür op +43 (0) 650 9260334 en +43 (0) 650 6141460 of per e-mail via info@weingut-fluer.at

© TVB TirolWest

10
Tiroler alpenkruiden

Tiroler alpenkruiden

De bijzondere locatie maakt het gebied rondom Zams een Eldorado voor kruidenliefhebbers. De ‘Zammer kruidenheks’ Michaela Thöni-Kohler verzorgt een gemakkelijke twee uur durende wandeling langs de ‘Tiroler Alpenkruiden Genuss’ route. Tijdens de wandeling laat ze zien welke kruiden langs de weg en in de weiden groeien. Afhankelijk van het seizoen gaat de wandeling langs verschillende kruidenplanten die ‘klaar’ zijn om geplukt te worden. Na het plukken worden de planten gesorteerd en vervolgens verwerkt in Zammer Kräuterstadl tot kruidenzout, jam of thee. Na afloop van de wandeling is er een proeverij waarbij u kunt genieten van de natuurlijke producten uit de regio.

In de zomer zijn er begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

© TVB TirolWest
'Tiroler Edle' chocolaterie Hansjörg Haag, © alpinadruck

11
‘Tiroler Edle’ chocolade

‘Tiroler Edle’ chocolade

Het grijze Tiroler vee brengt de zomer door op de steile hellingen van de panoramische berg Venet. De hoge ligging, de frisse lucht en de pittige kruiden geven de ‘Grauvieh’-melk een bijzonder smaakvol tintje dat goed combineert met de zoete chocolade van ‘Tiroler Edle’. Naast cacao, zijn de melk en verse room van het Tiroler ‘Grauvieh’ de belangrijkste ingrediënten van chocolatier Hansjörg Haag die unieke smaaksensaties weet te creëren. De ‘Genuss’ route geeft een kijkje in het leven van het grijze vee op de Venet, achter de schermen van de Gogles-zuivelkaas en uiteindelijk naar Landeck: waar de ‘Tiroler Edle’ chocolade op u wacht.

Begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route vinden iedere dinsdag plaats tijdens de openingstijden van de Venetbahn. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Wildschönauer Krautingerrübe, © Wildschönau Tourismus

12
Wildschönauer Krautinger

Wildschönauer Krautinger

Keizerin Maria Theresia heeft Wildschönau het alleenrecht gegeven op het brouwen van de Schnaps uit de witte stoppelraap. Voorheen waren er 51 Wildschönau boeren die het recht op ‘Krautingerbrennen’ hadden, vandaag de dag zijn er nog 15 lokale boeren die de ‘Krautinger-schnaps’ distilleren. De hoge concentratie maakt het een ware specialiteit en staat zelfs bekend als ‘wondermiddel’ door de medicinale werking. De korte ‘Genuss’ routewandeling langs de Franziskusweg leidt naar de Steinerhof waar de familie Thaler aan het roer staat. Hier kunt rondlopen over u de Krautinger velden, leert u alles over het productieproces en proeft u de beroemde Krautinger-schnaps.  

Graag vooraf aanmelden via +43 5339 2117 of via steinerhof@utanet.at. De eigenaar, Josef Thaler, geeft u een rondleiding door de productieruimtes distilleerinstallaties en vertelt over de productie van de oogst tot de schnaps. Een gedetailleerde routebeschrijving van de route vindt u hier: www.wildschoenau.com.

ErlebnisSennerei Zillertal, © Sennerei Zillertal

13
Zillertaler hooimelkkaas

Zillertaler hooimelkkaas

Dagelijks wordt, vanuit 380 bergweiden en -boerderijen, verse hooimelk geleverd aan de ErlebnisSennerei Zillertal. Daar wordt het door professionals verwerkt tot de heerlijke Zillertaler hooimelkkaas. De ‘Genuss’ route voert eerst door de groene bergalmen, naar de steile, hoge bergweiden. Deze worden niet begraasd door vee, maar doorgaans met de hand gemaaid wat hoogwaardig berghooi oplevert. Na de wandeling mag een bezoek aan de ErlebnisSennerei niet ontbreken. Vanachter glas neemt u een kijkje in de ruimtes waar stap voor stap het productieproces plaatsvindt. Acht proefstations nodigen uit om de heerlijke alpine hooimelkkaas uit te proberen.

Het ErlebnisSennerei Zillertal is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, aanmelden is niet nodig.

Zillertal Bier „Gauderbock“

14
Zillertal Bier

Zillertal Bier

In Zell am Ziller wordt al meer dan 500 jaar bier gebrouwen, Zillertal Bier is de oudste particuliere brouwerij van Tirol. In het futuristisch ogende BrauKunstHaus wordt het klassieke ambacht met moderne techniek beoefend om de nuances in de bieren te ontdekken. Water, mout, hop en gist zijn de belangrijkste ingrediënten, plus de tijd die het bier nodig heeft om te rijpen. Tijdens een multimediale tentoonstelling en tijdens een rondleiding kunnen de gasten de afzonderlijke stappen op weg naar de aromatische drank volgen. Ook een proeverij van de Zillertaler bierspecialiteiten mag niet ontbreken. Hop en gerst zijn te zien in een veld direct voor de brouwerij.

Het is geen standaard wandeling op deze 'Genuss'route. De rondleiding door het BrauKunstHaus illustreert het bier en zijn ingrediënten. Aanmelden is niet nodig. Informatie en openingstijden

© TVB Tirol West

15
Landeck honing

Landeck honing

Bijzonder populair en zeer waardevol: gemiddeld wordt in Oostenrijk per jaar en per hoofd van de bevolking één kilogram honing geconsumeerd. Voor deze kilogram moet een bij een vlucht van 150.000 kilometer afleggen. Samen met Duitsland is Oostenrijk een van de grootste honingconsumenten van Europa. Geen wonder, want het kostbare gouden voedsel smaakt goed. Tijdens een bijenrondleiding in Fließ leren de deelnemers interessante feiten over de levende wereld van de bijen en het beroep van imker. In 15 minuten wandelt men van het dorpscentrum naar een showbijenkorf waar de bijen in actie kunnen worden geobserveerd. De zoete honing kan ook worden geproefd.

De rondleiding vindt elke dinsdag plaats vanaf 15.00 uur tot 26 september 2023 en duurt 1,5 uur. Inschrijven en meer informatie over de deelnamevoorwaarden op www.tirolwest.at/events. De wandeling is gratis met de TirolWest Card.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.