Freeriden in Hochzillertal, © Tirol Werbung/Mallaun Josef
Freeriden in Hochzillertal, © Tirol Werbung/Mallaun Josef

Freeriden

Bij freeriden verlaat u de geprepareerde pistes en trekt u uw eigen spoor in de witte, onaangetaste tiefsneeuw. De benodigde kennis en techniek leert u het beste door een freeride of SAAC cursus te volgen.

Freeriden zorgt voor het ultieme gevoel van vrijheid bij skiërs en snowboarders. Kies uw eigen weg op de deels onaangeraakte tiefsneeuwafdalingen en geniet van perfecte poeder rond de skigebieden en op de bergen van Tirol. In talrijke cursussen en trainingen leert u niet alleen de poeder-techniek, maar krijgt u ook informatie over alpine gevaren, benodigd materiaal en het juist inschatten van de sneeuw.

Skiën en snowboarden in tiefsneeuw kunt u zien als een creatief spel waarbij u continu op zoek bent naar de beste weg. Freeriden wint de laatste jaren sterk aan populariteit en is compleet anders dan afdalen van een geprepareerde piste. Afhankelijk van uw vaardigheden kiest u uw eigen route en maakt u sprongen over sneeuwophopingen, om vervolgens weer op twee voeten in de poeder te landen. Kennis over de alpine omstandigheden, een goede techniek en zelfkennis zijn vereist voor een veilige en onvergetelijke rit op open terrein.
 

Veiligheidsuitrusting

Het verlaten van de geprepareerde pistes en het betreden van het vrije skiruim, neemt een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee. Een volledige veiligheidsuitrusting, bestaande uit een helm, pieper, sonde, lawineschep en idealiter een lawinerugzak, is vereist. Speciale freeride cursussen en SAAC (Snow and Alpine Awareness Camps) verstrekken belangrijke informatie over veiligheid, de keuze van uw route en lawinekennis.
 

5 Topgebieden voor freeriders en poederfanaten

  • In St. Anton am Arlberg hebben freeriders de keuze uit ca. 200 km aan skiroutes, die vrijwel het gehele off-piste landschap beslaan.
  • Fieberbrunn im Pillerseetal is de afgelopen jaren regelmatig geselecteerd als locatie voor internationale freeride competities en heeft hiermee een uitstekende reputatie verworven als freeride bestemming.
  • De Powder Department op de Stubaier Gletscher heeft een eigen freeride map met 11 off-piste freeride routes en GPS tracks ontwikkelt.
  • In het Zillertal staat u meer dan 300 km aan freeride mogelijkheden te wachten. Bij het Freeride Point bij de 8-persoonlift en het meld- & informatiecentrum voor freeriders in Hochfügen wordt belangrijke informatie verstrekt over de weersomstandigheden en lawinegevaar. De benodigde veiligheidsuitrusting wordt hier verkocht en verhuurd.
  • Serfaus-Fiss-Ladis is met 10 hoogwaardige freeride routes zowel geliefd bij beginnende als gevorderde freeriders.
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.