Adelaarsweg etappe 03: Hintersteiner See – Kufstein


Deze keer gaat u op pad naar het veel bezongen stadje Kufstein aan de ‘groene’ groene rivier de Inn! U wandelt door een keizerlijk paradijs van alpenweiden met gezellige pauzemogelijkheden in hutten en bergrestaurants (elke zaterdag worden in de Brentenjochalm heerlijke beignets geserveerd). Verlies door de talloze bezienswaardigheden echter niet de kant van de weg uit het oog, want in het Kaiser gebergte groeien bijna duizend verschillende soorten planten. Een hoogtepunt van de etappe is de comfortabele afdaling als u, moe maar voldaan van alle natuurindrukken, met de stoeltjeslift ‘Sesselbahn Wilder Kaiser’ terug zweeft naar de Kufsteinse wijk Sparchen in het dal.


Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis · De eerste beklimming van de Kaindlnadel. De Kaindlnadel is een smalle, 15 m hoge bergtop tussen de bergen Scheffauer en Zettenkaiser. Hiervoor geldt de moeilijkheidsgraad IV. De naald is dan ook alleen via een drie meter hoge overhangende rots te bereiken. De uitbater van de Kaindlhütte, Kaindl Much zag de, toentertijd nog naamloze top, elke dag en droomde ervan hem ooit te beklimmen. Op een dag leken de omstandigheden gunstig en waagde hij zich aan de beklimming. En met succes! Toen hij boven stond, stuurde hij zijn gasten, die vanaf de hut naar hem uitkeken, een vrolijke juichkreet. Dat was in 1909, toen Kaindl Much 70 jaar oud was. De markante ‘naald’ werd naar hem vernoemd. Deze beklimming is alleen voorbehouden aan zeer ervaren klimmers, maar iedereen kan een bezoekje brengen aan de gezellige Kaindlhütte op de Steinbergalm.

Kaindlhütte (c) Renate und Michael Grube

Adelaarsblik · De vesting Kufstein: u heeft geen arendsogen nodig om de vesting te zien, want deze ligt op een 90 m hoge rots direct aan rivier de Inn. Het imposante symbool van de stad Kufstein hoort tot de belangrijkste historische monumenten van Tirol en biedt plaats aan o.a. een streekmuseum en het ‘Heldenorgel’, het grootste Freiorgel ter wereld, dat elke middag klinkt. Als u al moe bent van de wandeltocht, kunt de vesting ook comfortabel bereiken per berglift.

Adelaarskick · Een uitstapje naar de Gamskogel is een absolute must! We geven het toe: tussen Zahmer en Wilder Kaiser is deze ‘beklimming’ enigszins beperkt. Maar het uitzicht op het Kaisertal en de noordwanden van het Wilder Kaiser gebergte is grandioos!

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Hintersteiner See

Eindpunt

Kufstein

Bergketen

Kaisergebergte

Lengte

9,5 km

Duur

3 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.460 m480 m

Hoogtemeters bergopwaarts730 m
Hoogtemeters afdaling460 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving


Startpunt: Hintersteiner See

Vanaf de parkeerplaats voor de ingang van het strandbad volgt u de Seeweg (nr. 882) en loopt u langs de zuidoever tot aan ‘Biobauernhof Pension Maier‘. U passeert de boerderij aam de rechterzijde en bij de parkeerplaats loopt u verder in noordelijke richting, waar het brede wandelpad (een privé weg naar de bergweide) naar de Walleralm begint. U volgt deze weg (nr. 45) tot de Walleralm, waarbij u hoofdzakelijk in noordelijke richting o.a. links langs de Schafberg eerst door het bos en later door open terrein wandelt, totdat u uiteindelijk bij het almgebied komt. Op de Walleralm met het Alpengasthaus Walleralm kunt u een gezellige tussenstop inlassen. Achter het gebouw begint het bewegwijzerde voetpad naar de Kaindlhütte. U loopt over het voetpad door grotendeels bebost gebied gemoedelijk omhoog naar de Hochegg (1.470 m). Net voor de Hochegg-bult wordt de route nog een keer duidelijk steiler. Op de grasrijke bergtop bij het kruis van de Hochegg, is het de moeite waard een pauze in te lassen waarbij u geniet van het prachtige uitzicht op het Inntal en het Zahmer Kaiser gebergte. Nu vervolgt u uw route door het open terrein bergafwaarts naar het bergweidedorp van de Steinbergalm met de Kaindlhütte. U loopt vervolgens vanaf de hut het bospad omlaag, dat eerst over bergweiden loopt en in een boog rond de (gesloten) Steinberghütte verder gaat. Het bospad heeft een kleine tussentijdse klim naar de Brentenjoch in petto waar het bewegwijzerde, gemarkeerde pad aan uw linkerzijde naar de lift afbuigt. U loopt nu enkele meters door omhoog naar het liftstation. Met de stoeltjeslift ‘Sesselbahn Wilder Kaiser’ zweeft u uiteindelijk comfortabel en met een geweldig uitzicht, in twee delen omlaag naar de wijk Sparchen in Kufstein. Variant: U kunt ook te voet via Aschenbrenner op de panoramaweg naar Kufstein teruglopen.

Endpunt: Kufstein

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Walleralm, Stöfflhütte auf der Walleralm, Kaindlhütte, Weinberger Haus (Brentenjochütte), Duxer Alm

Informatie over de plaats


Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken


Wandeltochten in dit gebied


Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat