De Maria-Weg voert o.a. langs de Wilder Kaiser, © Tirol Werbung / Jens Schwarz
De Maria-Weg voert o.a. langs de Wilder Kaiser, © Tirol Werbung / Jens Schwarz

Langeafstandswandeling
Euroregio-Maria-Weg Nr. 2

Vind innerlijke rust, terwijl je lichaam in beweging is - dit is voor veel mensen een van de belangrijkste ervaringen tijdens pelgrimstochten en lange wandelingen. Het verenigt iedereen, ongeacht religieuze beweegredenen of niet. De Maria-Weg Nr. 2, een rondwandelpad in het Oostenrijks-Beierse grensgebied, verbindt over een lengte van 309 kilometer talrijke bedevaartsoorden, kerken en kapellen met elkaar. Allen zijn nauw verwant aan Maria, de moeder van Jezus. Het begint bij Marienbrunnen in Kufstein en gaat met de klok mee via Kössen, Siegsdorf, Inzell, Lofer, Fieberbrunn, St. Johann in Tirol, Going, Kramsach, Bayrischzell en Kiefersfelden terug naar het startpunt. De pelgrimsroute is opgedeeld in 13 etappes, meestal 20 tot 29 kilometer lang, maar kan ook in een andere volgorde worden afgelegd. Onderweg zijn er veel accommodaties en rustplekken. Op de goed ontwikkelde paden en wegen zijn er geen technische uitdagingen, maar uithoudingsvermogen is wel een vereiste. Maria-Weg nr. 2 is een van de zes Maria-Wegen in de regio. Het verbond van het Euregionetwerk is nieuw, maar de pelgrimsroutes zelf zijn al veel ouder.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Kufstein (oude centrum, Marienbrunnen)

Eindpunt

Kufstein (oude centrum, Marienbrunnen)

Bergketen

Kaisergebergte

Chiemgauer Alpen

Lengte

309 km

Duur

13 dag(en)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.087 m470 m

Hoogtemeters bergopwaarts4.266 m
Hoogtemeters afdaling4.285 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Treinstation Kusfstein (IC/EC, REX 2, S4, S5)

Parkeren

P&R bij treinstation Kufstein

Downloads

Routebeschrijving

Etappe 1: Kufstein – Ebbs – Walchsee – Kössen

Hoogtemeters/bergafwaarts: 590/491 meter, wandeltijd: 8 uur, lengte: 29,2 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De eerste etappe van de Maria-Weg begint bij de Marienbrunnen op het lager gelegen stadsplein in Kufstein. Een deel van de Kaiseraufstieg voert u via Ebbs met de barokke parochiekerk (ook wel 'Dom zu Ebbs' genoemd ). Vervolgens gaat u noordwaarts rond de Zahmer Kaiser naar Walchsee. Na een pauze aan de oever volgt het laatste deel van de etappe naar Kössen.

Etappe 2: Kössen – Unterwössen – Marquartstein

Hoogtemeters/begafwaarts: 700/749 meter, wandeltijd: 6 stunden, lengte: 19,1 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Op het smokkelpad van Kössen langs de Großache (vanaf de grens met de Tiroler Ache) wandelt u eerst naar Maria Klobenstein. Hier aangekomen, boven de Entenlochklamm, wordt de rivier overgestoken via een hangbrug. Na het oversteken van de grens met Beieren gaat de route verder via Unterwössen naar Marquartstein.

Etappe 3: Marquartstein – Maria Eck – Siegsdorf

Hoogtemeters/bergafwaarts: 574/509 meter, wandeltijd: 6,5 uur, lengte: 22 kilometer, moelijkheidsgraad: gemakkelijk

De derde etappe start in Marquartstein en gaat noordwaarts rond de Hochfelln en de noordelijke rand van de Chiemgauer Alpen. En via bergpaden langs het Maria Eck-klooster naar Siegsdorf met zijn barokke parochiekerk en het Christkindl-bedevaartmuseum.

Etappe 4: Siegsdorf – Inzell – Schneizlreuth

Hoogtemeters/bergafwaarts: 792/858 meter, wandetijd: 7,5 uur, lengte: 24,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De Salinenweg loopt van Siegsdorf in zuidoostelijke richting naar Inzell. Van daaruit gaat het verder over de Schwarzbachklammweg naar Weißbach aan de Alpenstraße en vervolgens naar Scheizlreuth op de grens met het Salzburger Land.

Etappe 5: Schneizlreuth  – Lofer – Maria Kirchental

Hoogtemeters/bergafwaarts: 702/373 meter, wandeltijd: 6 uur, lengte: 21,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De vijfde etappe voert aanvankelijk naar het zuidwesten door het Saalachtal. Bij de Steinpass wordt de grens met Oostenrijk (Salzburger Land) weer overgestoken. Via Unken gaat u verder langs de Saalach langs de vesting Kniepass naar Lofer en vandaar naar het bedevaartsoord Maria Kirchental in het zuiden.

Etappe 6: Maria Kirchental – Waidring – St.Ulrich – St. Jakob in Haus

Hoogtemeters/bergafwaarts: 392/427 meter, wandeltijd: 7 uur, lengte: 27 kilometer, moeilijheidsgraad: makkelijk

Van Maria Kirchental gaat het eerst terug naar Lofer; daar gaat de route links het Strubtal in, waar kort daarna de grens met Tirol wordt overgestoken. Nu volgen dewandelaars het dal in westelijke richting naar Waidring en de parochiekerk. Vervolgens gaat het zuidwaarts het Pillerseetal in, door St. Ulrich en verder naar de bestemming St. Jakob in Haus. De plaats ligt aan de voet van de Buchensteinwand met zijn bijna 30 meter hoge, toegankelijke kruis op de top.

Etappe 7: St. Jakob in Haus – Fieberbrunn – St. Johann i. T. – Going

Hoogtemeters/bergafwaarts: 382/464 meter, wandeltijd: 8 uur, lengte: 28,7 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De vrij lange zevende etappe start in St. Jakob, voert naar Fieberbrunn en vervolgens via de Fieberbrunner Ache naar St. Johann in Tirol, waar een bezoek aan de barokke parochiekerk Maria Himmelfahrt een 'must' is. Volg nu de route naar het westen, waar het pad over de hellingen gaat van de Wilder Kaiser naar Going.

Etappe 8: Going – Ellmau – Söll – Bad Häring

Hoogtemeters/bergafwaarts: 592/763 meter, wandeltijd: 7 uur, lengte: 22,7 kilometer, moelijkheidsgraad: gemakkelijk

De achtste etappe leidt wandelaars van Going aan de voet van de Wilder Kaiser. De Maria-Weg voert via Ellmau, Scheffau en Söll naar Bad Häring. De voormalige mijnsite ligt op een hoogplateau boven het Inntal.

Etappe 9: Bad Häring  – Mariastein –  Breitenbach

Hoogtemeters/bergafwaarts: 319/394 meter, wandeltijd: 5,5 uur, lengte: 20,2 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Vanuit Bad Häring gaat het pad omlaag het dal in, vervolgens via Langkampfen door het Inntal naar het populaire bedevaartsoord Mariastein, waar zich een voormalige riddertoren bevindt die al van ver te zien is. De route gaat verder over een middelgebergte via Breitenbach am Inn, waarvan de parochiekerk een van de oudste is het Tiroler laagland is.

Etappe 10: Breitenbach – Mariathal/Kramsach – Kaiserhaus

Hoogtemeters/bergafwaarts: 441/235 meter, wandeltijd: 6,5 uur, lengte: 24,3 kilometer, moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Vanaf Breitenbach gaat het verder naar het westen, langs de rand van het middelgebergte boven de Inn. Kort voor Kramsach met de bedevaartskerk Mariathal passeren wandelaars de Reintalersee en de Krummsee. Daarna slingert de route noordwaarts de Tiefenbachklamm in. Langs de Brandenberger Ache en meerdere crossingen, leidt het pad via Pinegg naar het Kaiserhaus, dat aan de ingang van de Kaiserklamm ligt.

Etappe 11: Kaiserhaus – Riedenberg – Bayrischzell

Hoogtemeters/bergafwaarts: 761/678 meter, wandeltijd: 8,5 uur, lengte: 25,4 kilometer, moeilijkheidsgraad: middelzwaar

De elfde etappe voert aanvankelijk weer oostwaarts vanaf het Kaiserhaus. Via de Ellbachgraben en vervolgens over Riedenberg en via de Fürschlachtklause gaat de route verder in noordelijke richting naar Wacht. Daar volgt u het pad over de oorspronkelijke pas en de staatsgrens naar Bayrischzell, de bestemming van de etappe.

Etappe 12: Bayrischzell  – Fischbachau – Osterhofen – Sudelfeld

Hoogtemeters/bergafwaarts: 716/413 meter, wandeltijd: 6,5 uur, lengte: 19,8 kilometer, moeilijkheidsgraad: licht

Aan het begin van de elfde etappe gaat het via Osterhofen het dal uit naar het bedevaartsoord Maria Himmelfahrt in Birkenstein. Volg daarna het pad naar het nabijgelegen centrum van Fischbachau, waar zich de oudste romaanse basiliek van Beieren bevindt. Wandel vervolgens op hetzelfde pad terug tot de route in Oberberg naar links afbuigt en via Hochkreuth naar Sudelfeld leidt.

Etappe 13: Sudelfeld – Oberaudorf – Kiefersfelden – Kufstein

Hoogtemeters/bergafwaarts: 600/1.200 meter, wandeltijd: 8 uur, lengte: 24,2 kilometer, moeilijkheidsgraad: licht

In de laatste etappe is doorzettingsvermogen vereist. Over het Sudelfeld gaat het in oostelijke richting het Auerbachtal in en vervolgens omlaag naar Oberaudorf het Inntal in. Daarna volgt u de route zuidwaarts via Kiefersfelden en de Hechtseeweg terug naar Kufstein, het startpunt van de langeafstandswandelroute.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Euroregio-Maria-Weg Nr. 2 (47.582963,12.169026)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.