Adelaarsweg etappe 8, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8: Adelaarsblik, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8: Adelaarsblik, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8: Blick auf den Achensee, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Adelaarsweg etappe 8: Blick auf den Achensee, © Tirol Werbung/Jens Schwarz

Adelaarsweg etappe 08: Erfurter Hütte – Lamsenjochhütte

Deze keer starten we rustig: met de Rofanseilbahn zweeft u van de Erfurter Hütte omlaag naar Maurach. Uw blik gaat hierbij naar de mooie Achensee. De wandeling begint langs de zuid- resp. zuidwestoever naar Pertisau. In het Falzthurntal loopt u eerst over een geasfalteerd traject naar Gasthaus Falzturn en de Sennhütte. Vervolgens gaat u via een bospad naar de Gramaialm en aansluitend steeds verder het dal in naar de Lamsenjochhütte. Om deze hut, het eindpunt van deze etappe, te bereiken, moet u steile hellingen bedwingen, waarbij de voetpaden in talloze bochten rond het Joch slingeren. Net voordat u te vermoeid raakt om nog stappen te zetten, bereikt u de ingang van de hut.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis ·De Lamsenjochhütte en de lawine. Op 11 maart 1908 ontving het bestuur van de DAV Sektion Oberland (Duitse Alpenvereniging) een dramatische telegram: “Ik ben er geweest alles is verwoest op Lamsen – Wastl.” Wat er was gebeurd? Een stuiflawine had de eerste Lamsenjochhütte meegesleurd, die pas één seizoen in bedrijf was. Ook de later legendarisch geworden berggids en herbergier van de Falkenhütte, de ‘Lamsenwastl’ (Sebastian Schrettl) -die een grote bijdrage had geleverd aan de bouw - was er kapot van. Opgeven? Dat was voor de alpine ontsluitingspionieren uitgesloten. Vier weken later werd tijdens de algemene vergadering van de DAV Sektion Oberland unaniem besloten om de hut weer op te bouwen. Op 26 en 27 juni 1909 werd de nieuwe hut 200 m ten oosten van de vorige locatie feestelijk geopend. Dit gebeurde onder zoveel publieke belangstelling, dat er sprake was van een lawine aan bezoekers reizend met speciaal ingezette treinen vanuit München. Hiertegen was de hut echter wel bestand: het echtpaar Kofler had de hut tot 1938 in pacht.

Adelaarsblik · Op weg naar de Lamsenjochhütte komt u in het Falzthurntal in Karwendel terecht. Hier is een blik op de vele karen de moeite waard. Dit zijn ketelvormige kuilen onder de toppen en bergruggen die door gletsjers zijn uitgesleten. De naam Karwendel is vermoedelijk afkomstig van de Germaan Kérwentil (‘speerwerper’), die in het bovenste Inntal rond Scharnitz een hoeve bezat. Het gebied, dat bij de Alp Karwéndl hoeve hoorde, werd ‘Kerwéndelau’ genoemd.

Adelaarskick ·Een massage met Tiroler steenolie, te koop bij ‘Vitalberg’ in Pertisau, maakt vermoeide benen weer fit. De sterke geur van de olie kan eventuele medewandelaars echter irriteren. Daarom kunt u het beste alle wandelaars met deze olie insmeren. Op deze manier ‘gedoopt’, kunnen geoefende bergbeklimmers ook de Lamsenspitze (2.508 m) bedwingen (een met stalen touwen gezekerde klim met uitgesleten plekken).

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Erfurter Hütte

Eindpunt

Lamsenjochhütte

Bergketen

Karwendel

Lengte

17 km

Duur

5 uur

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.950 m930 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.030 m
Hoogtemeters afdaling70 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Erfurter Hütte

Vanaf de Erfurter Hütte zweeft u met de Rofanseilbahn met een geweldig uitzicht omlaag naar Maurach. Wie al in Maurach is, kan meteen van start gaan. Via het voetpad loopt u langs de zuid- resp. zuidwestoever van de Achensee naar Pertisau. U wandelt aan het begin van de tolweg richting de dalen van de Karwendel en volgt de borden ‘Karwendeltäler’. Direct na het tolhuisje slaat u linksaf en volgt de borden 'Gramaialm' naar het Falzthurntal.

U loopt nu via een breed, geasfalteerd voetpad door het bos dat amper merkbaar omhoog gaat naar de Falzthurnalm met de Sennhütte en Alpengasthof Falzturn, waar een smakelijke pauze kan worden ingelast.

Hier eindigt het geasfalteerde deel. Vanaf dit punt loopt een licht hellend voetpad over weiden verder naar het dal (let op, het is niet toegestaan om links de helling op te lopen!) en steekt u enkele keren de doorgaans uitgedroogde beekbedding over. Al snel bereikt u de pittoreske Gramaialm. Vanaf hier loopt u eerst via de rij-/landweg naar het dal in de richting van de ‘Lamsenjochhütte’. Al snel steekt u de meestal uitgedroogde beekbedding naar links over. De route loopt verder door de dalbodenm en langs de splitsing naar de Gramai-Hochleger. Nu loopt u via een voetpad door de Gramaier Grund op de steile helling aan het zuidelijke boveneinde van het dal af, waar rechts markant de Lamsenspitze omhoog rijst. Het voetpad loopt hierna even naar links de helling op en u steekt vervolgens dal inwaarts enkele stukken met losse stenen over. Uiteindelijk slingert de route rond de deels stenige en steile helling omhoog. Het laatste deel van deze etappe loopt van het Joch binnen enkele passen links naar de reeds zichtbare Lamsenjochhütte (1.953 m) en langs onder de spectaculaire rotswanden van de Lamsenspitze.

Endpunt: Lamsenjochhütte

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Falzthurnalm, Alpengasthof GramaiLamsenjochhütte

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken
Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.