Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1: Essener und Rostocker Hütte, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1: Essener und Rostocker Hütte, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Adelaarsweg Osttirol etappe 1: Johannishütte, © Virgentaler Hütten
Adelaarsweg Osttirol etappe 1: Johannishütte, © Virgentaler Hütten

Adelaarsweg etappe O1: Ströden – Johannishütte

We gaan de hoogte in richting glinsterende gletsjers, denderende watervallen en sprankelende gletsjerbeken. In de buurt van de beroemde Umbal-watervallen, bij Prägraten/Ströden, start de eerste etappe van de Adelaarsweg Osttirol. In het begin loopt de weg door lichte lariksbossen, maar als snel hoort u de marmotten fluiten. U wandelt langs de Göriacher Ochsnerhütte en kunt een pauze inlassen in de Essener-Rostocker Hütte. U vervolgt uw weg via de Schweringer Weg onderlangs de Kleine Geiger en loopt naar de ‘Türmljoch’ en langs de richtinggevende Steinmandl naar de Johannishütte, de oudste hut in de Oostalpen. Deze werd in 1857 gebouwd en in 1999 gerenoveerd. Omdat deze etappes vrij lang is, zult u verlangen naar deze landschappelijk mooi gelegen hut, die het eindpunt van de dag is.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik · In dit gebied vol imposante bergtoppen boven 3.000 meter (of ‘Dreisaudender’ zoals ze dat in het Duits zeggen) geniet u van een geweldig panorama uitzicht over de majestueuze bergen. Vanaf de Essener-Rostocker Hütte hebt u uitzicht over minimaal tien ijsreuzen. Vanaf de Johannishütte hebt u het mooiste uitzicht over zijne hoogheid, de Großvenediger.

Adelaarskick · De Türml (2.844 m) is een bergtop van de Dorferkamm. De klim duurt ongeveer 30 minuten en loopt direct vanaf de Türmljoch via een steil pad (C) naar de top. De afdaling loopt over de zuidflank (gezekerd met stalen kabels) terug naar het beginpunt. Ook hierboven is het uitzicht bijzonder want hier laat de Venediger zich voor het eerst zien.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 46, Matrei in Osttirol, und 50, Nationalpark Hohe Tauern

Wetenswaardigheden over deze etappe Adelaarsblik · In dit gebied vol imposante bergtoppen boven 3.000 meter (of ‘Dreisaudender’…

toon meertoon minder
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Ströden (parkeerplaats)

Eindpunt

Johannishütte

Bergketen

Venedigergroep

Lengte

13 km

Totale wandeltijd

6 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.770 m1.400 m

Hoogtemeters bergopwaarts1.430 m
Hoogtemeters afdaling730 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Ströden (parkeerplaats)

Het parkeerterrein in Ströden is het beginpunt. Vanaf hier volgt u na de brug de Maurerbach omhoog naar het Stoanalm op 1.450 m. Aan de orografisch linker oever loopt de rijweg naar het dalstation van de materiaalkabelbaan. U loopt nu via een voetpad verder door de met lariksen begroeide valleibodem omhoog. Na ca. 24 bochten bereikt u de Göriacher Ochsnerhütte (1.948 m). Het voetpad loopt nog steeds vlak langs de beek en voert over drie lichte hellingen naar het voorterrein van de vergletsjerde Venedigerbergen en de brug bij de bovenste Ochsnerhütte aan de Maurerbach. De bruisende gletsjerbeek scheidt de Göriachers van de westelijk gelegen Maurer Alpe. Nu klimt u al via de laatste helling omhoog naar de Essener-Rostocker Hütte, in het morenen gebied van de inmiddels teruggetrokken Simonykees gletsjer.

Rustmogelijkheid: Essener- en Rostocker Hütte

Na een welverdiende pauze wandelt u van de Essener-Rostocker Hütte verder via de Schweringer Weg. In keerbochten bedwingt u een bergflank en steekt u na ca. 1 uur wandelen de zuidwestelijke helling van de Kleine Geiger over. Nu vervolgt u uw weg via sleepsporen uit de ijstijd en puinvelden in de richting van Türml met zijn lichtrode rotsen. Aan zijn voet ligt de Türmljoch (2.772 m). Oostelijk hiervan voert het in lussen aangelegde voetpad door sneeuwvelden en puin. Vervolgens verlaat u de Dorferkamm over de oostelijke helling. Circa een kwartier later draait u naar het noordoosten en moet u enkele beekjes oversteken. Daarna loopt het voetpad nog, via een aan het terrein aangepaste bocht, in zuidelijke richting over een berghelling omlaag naar de Dorfer Bach. Hier kunt u prachtige afgesleten rotsen zien. Uiteindelijk loopt u langs het gedenkkruis over de Zettalunitzbach het laatste stuk naar de gezellige en ruime Johannishütte (2.121 m). Zie voor meer routebeschrijving ook het ‘Osttiroler Wanderbuch’ van Walter Mair.

Eindpunt: Johannishütte

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Adelaarsweg etappe O1: Ströden – Johannishütte (47.016903316258,12.318959157652)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.