Wegwijzer in het Rofangebergte, © Tirol Werbung/Laurin Moser
Wegwijzer in het Rofangebergte, © Tirol Werbung/Laurin Moser

Goed voorbereid bergwandelen in Tirol

Wie tijdens een wandeling in de Tiroler bergen optimaal wilt genieten, dient enkele veiligheidsaspecten in acht te nemen. Voorbeelden hiervan zijn gedragsregels ten opzichte van grazende weidedieren evenals het zorgvuldig plannen van een meerdaagse alpine tocht.

Ook bij een gemakkelijke bergwandeling, is dit van belang. Veel wandelpaden lopen door weilanden waar vee staat te grazen. Over het algemeen is het vee rustig en vriendelijk, maar direct contact dient vermeden te worden. Hoe meer hoogtemeters overbrugd worden, hoe belangrijker de weersvoorspelling is. Vooral boven de boomgrens worden wandelaars vaker blootgesteld aan regen en onweersbuien. En hoe meer de route door hoogalpiene- en gletsjergebieden leidt, hoe belangrijker het is om te beschikken over de juiste uitrusting en eventueel profesionele begeleiding. Tirole kent zo'n 1.200 ervaren bergwandelgidsen en meer dan 700 berggidsen. Met hen genieten vakantiewandelaars veilig en volop van al het mooist dat de Tiroler bergen te bieden hebben. Op deze pagina vindt u alle informatie waarop u moet letten bij het plannen en maken van een bergwandeling. 

Bij het maken van een wandeling in de bergen dient u de volgende regels in acht te nemen:

  • Informeer voor u aan een wandeling begint naar het verloop van de route en de moeilijkheidsgraad.
  • Sommige wandeltochten vereisen fysieke kwaliteiten, zoals een zekere tred of niet bang zijn voor hoogtes. Voorkom overmoed.
  • Blijf op de gemarkeerde paden. Zo vindt u gegarandeerd de weg naar het eindpunt en kunt u onderweg ervaringen delen met gelijkgestemden.
  • Het weer kan in de bergen snel omslaan. Informeer naar de actuele weersvoorspellingen voor u aan een wandeling begint. Bij slechte weersomstandigheden is het raadzaam uw wandeling vroegtijdig af te breken.
  • Op de weides kunt u loslopend vee en wilde dieren tegenkomen. Bewaar voldoende afstand en hou honden aangelijnd.
  • Zorg er voor dat de dieren- en plantenwereld schoon blijft en neem uw afval mee terug naar uw accommodatie. Zelf biologisch afval heeft in de bergen lange tijd nodig om af te breken.

Moeilijkheidsgraden

In Tirol zijn alle wandelpaden en routes verdeeld naar moeilijkheidsgraad. Zo zijn er wandelpaden (eenvoudig), bergpaden (middelzwaar tot moeilijk) en Alpine routes (zeer moeilijk).

Ter aanvulling op de algemene bewegwijzering en wegmarkeringen zijn de wandelpaden onderverdeel in drie niveaus: wandelwegen, bergpaden en Alpine routes. De classificering van de etappes zich gebaseerd op het ‘Tiroler Wander- und Bergwergconcept’ van de provincie Tirol.

  • Wandelpaden: geschikt voor iedereen. Om deze paden te bedwingen heeft u geen specifieke ervaring of uitrusting nodig. De paden zijn breed en zonder noemenswaardige hellingen. De bewegwijzering op deze paden is geel met een witte cirkel.
  • Rode bergpaden: enige ervaring vereist. Op deze paden kunt u enige smalle en steile stukken verwachten en kan het zijn dat u af en toe klimmen. Een redelijke conditie en minimale uitrusting (zoals stevige schoenen) zijn vereist. De bewegwijzering op deze paden is geel met een rode cirkel.
  • Zwarte bergpaden: alleen voor mensen met ervaring. Wie de zwarte bergpaden wil betreden, dient voldoende wandelervaring te hebben en een goede uitrusting. Een goede conditie en vaste tred zijn essentieel en het is belangrijk dat u geen last heeft van hoogtevrees. De paden zijn smal, steil en liggen veelal volledig afgezonderd. Reken op lange klim- en daalpassages. De bewegwijzering op deze paden is geel met een zwarte cirkel.
  • Alpine routes: veel ervaring vereist. Deze paden liggen op hoog alpine terrein en bevatten ongezekerde wandel en klimpassages. Weer voorbereid om gevaarlijke situaties, zoals kans op uitglijden op gladde delen. Alpine routes vereisen een uitstekend oriëntatie vermogen, alsmede absolute tredzekerheid. Ook dient u geen last te hebben van hoogtevrees. De bewegwijzering op deze paden is voorzien van de tekst ‘Alpine Route’.

Veiligheid op de berg

Laat u tijdens een tocht op een gletsjer of naar een hoog gelegen top begeleiden door een professionele berggids, want ook bij een unieke bergervaring staat veiligheid op de berg voorop.

Kies voor een tocht met professionele begeleiding en profiteer van de kennis en ervaring van de officieel erkende berggidsen in Tirol. In Tirol zijn ruim 1.200opgeleide wandelgidsen werkzaam en meer dan 700 uitstekend opgeleide berggidsen, die uw veiligheid op de bergen waarborgen. De gidsen begeleiden u op de tochten door de Alpine bergwereld en zorgen er voor dat u veilig uw doel bereikt.


Altijd aan de veilige kant en tegelijkertijd kennis opdoen

De ongeveer 2.000 officieel erkende (‘staatlich geprüfter’) berg-, ski- bergwandel- en gletsjerspleetgidsen ondersteunen uw bij alle outdoor activiteiten. Onder begeleiding van een gids bent u klaar om al het moois van de Tiroler bergwereld te ontdekken. Maak uitdagende sprongen in het kraakheldere water tijdens canyoningtochten met het gezin, bedwing een hoge bergtop of maak een leerzame gletsjertocht. Ook het maken van een lange of wellnesswandeling kan met een gids.
Tijdens de ‘klettercamps’ en ‘abenteuerparcours’ leren kinderen en jongeren de juiste technieken en vaardigheden. De benodigde uitrusting, zoals een helm en touwen, zijn meestal te huur bij de aanbieders/parken.


Veilheid op de berg: de Alpine informatie informeert u

De bergsportgidsen kennen alle hoeken en gaten in de Tiroler bergen. Voor u zelfstandig op pad gaat, dient u bij de Alpine informatiedienst (‘Alpine Auskunft’) te informeren naar de actuele situatie in de bergen. De berggidsen van de informatiedienst verstrekken informatie over de actuele weersvoorspellingen, sneeuwcondities en lawine informatie, alsmede algemene tips en wetenswaardigheden over veiligheid op de berg. Naast het inwinnen van informatie en advies, kunt u hier ook een officieel gecertificeerde bergsportgids inhuren, die u op uw trip door de Alpen begeleidt.

Gedragsregel nr. 1, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 1

Vermijd contact met het vee, voer de dieren niet en houd een veilige afstand!

Gedragsregel nr. 2, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 2

Gedraag u rustig, zodat u de dieren niet opschrikt.

Gedragsregel nr. 3, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 3

Moederkoeien beschermen hun kalveren. Vermijd contact tussen honden en moederkoeien.

Gedragsregel nr. 4, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 4

Houd honden altijd onder controle en aan een korte lijn. Als een weidedier uw hond aanvalt, haal de hond direct van de lijn.

Gedragsregel nr. 5, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 5

Verlaat de wandelpaden op de almen niet!

Gedragsregel nr. 6, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 6

Als vee de weg verspert, ga dan met een grote bocht eromheen en behoud zo veel mogelijk afstand!

Gedragsregel nr. 7, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 7

Wanneer het vee dichterbij komt: blijf rustig, keer niet de rug toe en ontwijk de dieren.

Gedragsregel nr. 8, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 8

Verleid de weide z.s.m. bij de eerste tekenen van onrust onder de dieren!

Gedragsregel nr. 9, © Landwirtschaftskammer Tirol
Gedragsregel nr. 9

Hekken zijn er om te sluiten! Als u bij een hek komt, sluit deze goed en steek de weide snel over.

De alm is geen kinderboerderij

Wandelaars en weidevee: zo dient u zich te gedragen!

Raadgever almveiligheid #1
Raadgever almveiligheid #2
Raadgever almveiligheid #3
Raadgever almveiligheid #4
Raadgever almveiligheid #5
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.